• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

New York Times: România oferă condiții bune pentru înființarea și dezvoltarea de mici companii, mai ales în IT. Avantajele față de vecinii din Vest

New York Times: România oferă condiții bune pentru înființarea și dezvoltarea de mici companii, mai ales în IT. Avantajele față de vecinii din Vest
Antreprenorii români, mai ales cei din domeniul IT, țintesc piața globală pentru că în România beneficiază de condiții propice pentru dezvoltare, precum o bază de tineri talentați și oportunități datorate numărului foarte redus de companii mici înființate, potrivit cotidianului New York Times (NYT).

Antreprenorii români, mai ales cei din domeniul IT, țintesc piața globală pentru că în România beneficiază de condiții propice pentru dezvoltare, precum o bază de tineri talentați și oportunități datorate numărului foarte redus de companii mici înființate, potrivit cotidianului New York Times (NYT).

„Sunt foarte optimist în privința a ceea ce pot face în România micile companii nou-înființate”, a declarat, într-un interviu telefonic, președintele Microsoft Europa, Jan Muehlfeit.

Baza locală de talent în IT este unul din principalele motive pentru care Microsoft a investit în România, a adăugat el.

„Beneficiind de tehnologia «cloud computing», poți deveni o companie globală foarte rapid”, a spus Muehlfeit, referindu-se la serviciile și aplicațiile care sunt oferite sectorului de afaceri prin internet de Microsoft, dar și de companii mici. Stocarea de date sau accesarea online de programe pentru care clientul plătește în funcție de gradul de utilizare, precum și alte forme de cloud computing, prezintă oportunități de externalizare a unor activități în domeniul IT.

Compania Microsoft este prezentă în România din 1996. În urmă cu cinci ani a deschis un centru tehnic despre care afirmă că este cel mai mare de acest tip din Europa, potrivit NYT. Centrul funcționează acum ca partener pentru compniile mici, precum dezvoltatorii de software, aflându-se în centrul unei rețele de peste 4.000 de companii IT, a spus Muehlfeit.

Parte a operațiunilor din România, Microsoft oferă tehnologie gratis, ajută companiile să ia legătura cu investitorii și susține inițiativele de marketing prin programul BizSpark, destinat companiilor mici nou-înființate. În schimb, companiile partenere au dezvoltat noi aplicații pentru platforma Microsoft.

Companiile private, disprețuite și interzise de fostul regim comunist, au reapărut în România doar de două decenii, odată cu instalarea unui regim democratic. Țara, la fel ca vecinii săi, depinde puternic de investițiile străine pentru a se reconstrui din ruinele fostei economii centralizate de stat, scrie NYT.

Avantajele României: tineri pregătiți, infrastructura broadband dezvoltată, salariile mici și apetit antreprenorial

În încercarea de a prinde din urmă competitorii din Vest, o nouă generație de antreprenori trebuie, încă, să facă față unei culturi a mediului de afaceri rămasă în urmă.

Totuși, România are o serie de avantaje față de vecinii din Vest, consideră publicația americană. Profesioniștii din IT dau exemplu baza largă de tineri pregătiți și infrastructura broadband dezvoltată, împreună cu salariile mici și apetitul antreprenorial. Companii precum Intel, Oracle sau Microsoft sunt prezente în România, cu investiții în call center-uri, dezvoltare software și servicii.

Trei firme românești, în top 100 al noilor companii din sectorul IT european

Companiile mici proaspăt înființate din România s-au numărat, recent, printre cele mai promițătoare din Europa pe acest segment. Cotidianul britanic The Telegraph a relizat, împreună cu blogul TechCrunch, un top 100 pe acest an al noilor companii din sectorul IT European. Lista a inclus trei companii din România.

UberVu, o paltformă de agregare și monitorizare pentru rețelele de socializare, a fost una dintre companiile românești selectate de cotidianul britanic. Înființată în 2008, compania are acum birouri atât în Marea Britanie, cât și în România, respectiv clienți și investitori internaționali.

Dragoș Ilinca, cofondator al uberVu, a afirmat că finanțarea inițială a venit din Marea Britanie.

„Ceea ce a fost dificil de făcut în România a fost găsirea capitalului necesar pentru dezvoltarea unui produs și scoaterea acestuia pe piață. Asta era la începutul anului 2008, când toată lumea investea în imobiliare, sector care genera profituri nebune”, a spus el.

Odată cu prăbușirea pieței imobiliare, unii investitori și-au mutat atenția în alte domenii, iar investițiile au devenit mai ușor accesibile, a adăugat Ilinca. Era însă prea târziu pentru uberVu, întrucât compania reușise să atragă o primă parte a fondurilor necesare în Marea Britanie, dar a reprezentat o oportunitate pentru antreprenorii din România.

Pentru companiile mici din sectorul tehnologic care vor mai multe opțiuni de finanțare sau să se extindă, Europa de Vest oferă încă un mediu mai favorabil. Totuși, există un rol pentru companii precum uberVu și în România, afirmă el.

„Dacă vrem să ajutăm România să ajungă într-o situație economică și socială mai bună, calea este antreprenoriatul și crearea de produse și servicii românești cu valoare ridicată”, a declarat Ilinca.

Marius Ghenea a condus afaceri de mici dimensiuni în România de la începutul anilor ’90 și este implicat în programul School for Startups, destinat pregătirii de antreprenori, scrie NYT. Una dintre problemele României este lipsa unor modele în afaceri, consideră Ghenea.

„Când sunt întrebați, mulți tineri indică mai degrabă modele antreprenoriale internaționale, precum Steve Jobs sau Bill Gates, și mai puțin un model local. Succesul antreprenorial încă nu este respectat în România așa cum ar trebui, din motive culturale care vor fi depășite complet de generația tânără, născută după 1989”, a spus el.

Bazată pe o curriculă britanică, School for Startups are 200 de studenți în acest an, în București și Cluj. Pentru anul următor, a început să accepte studenți și din țările străine. Fondatorii programului speră ca România să devină un centru regional pentru dezvoltarea antreprenorială.

Karen E. Wilson, membru al fundației americane Kauffman, a vizitat România în toamnă. Fundația Kauffman susține inițiative globale precum Startup Weekend and Global Entrepreneurship Week, în cadrul căreia au loc evenimente la nivel local.

„Am fost uimită de cât de multe se întâmplă în această regiune acum. Oamenii își dau seama că există multe oportunități prin antreprenoriat și inovație”, a spus Wilson.

Startup Weekend, un eveniment de 54 de ore, este programat pe 11-13 noiembrie la București. Pe parcursul unui weekend de discuții, participanții vor încerca să-și dezvolte ideile de afaceri.

Cu două zile înainte, pe 9-10 noiembrie, la București va avea loc și conferința How to Web, care va reuni antreprenori de succes și specialiști pentru discuții legate de inovare, direcții de dezvoltare pe internet, analiza afacerilor și tehnologii avansate.

La ambele conferințe, un aspect important va fi depășirea decalajului cultural dintre inovație și antreprenoriat.

Cursurile de antreprenoriat sunt obligatorii la liceele românești și la un număr tot mai mare de universități, a afirmat Lucian Gramescu, manager la organizația nonprofit Junior Achievement Romania, care predă cursuri de antreprenoriat tinerilor. Acestea se concentrează, însă, mai mult pe partea de teorie a înființării unei afaceri decât pe cea practică, a spus el.

„Cursurile nu sunt distractive și nu sunt atractive pentru studenți. Pentru mulți dintre ei este doar un alt curs la școală și nu o invitație de a începe o afacere”, a adăugat Gramescu. O altă problemă este educarea oamenilor pentru a comunica cu investitorii: „Există bani, trebuie doar să-i înveți pe oameni cum să-i ceară”.

Inchide