Noua ordine imobiliară: case la jumătate de preț și malluri de 1 euro

Noua ordine imobiliară: case la jumătate de preț și malluri de 1 euro
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 21:05

Locuințele continuă să se ieftinească ușor în marile orașe pânăla un nou minim de la începerea crizei, însă stabilizarea piețeis-ar putea lăsa așteptată, în lipsa unor semnale politice pozitive,avertizează experții imobiliari. Luna trecută, prețul mediu lanivel național a ajuns la 1.196 euro/mp util, cu 0,4% mai puținfață de aprilie, când proprietarii cereau 1.201 euro/mp și cu 42%sub prețul din martie 2008, respectiv 2.058 euro/mp, când piața erape val, potrivit portalului imobiliare.ro. Asta înseamnă că româniicu bani care au încheiat o tranzacție imobiliară luna trecută aueconomisit în medie câte cinci euro la fiecare metru pătratcumpărat comparativ cu aprilie. În cazul unei garsoniere de 40 demp, economia făcută de la o lună la alta a fost de aproximativ 200de euro, în timp ce pentru un apartament cu patru camere, de 100 demp, reducerea a fost de 500 de euro. Comparataiv cu martie 2008,când aceeași garsonieră se vindea cu 82.320 de euro, reducerea esteacum de 34.480 de euro. În mod asemănător, apartamentul de patrucamere costă acum 119.600 euro, cu 86.200 de euro mai puțin față demartie 2008, când proprietarii cereau 205.800 euro, preț calculatîn funcție de media precizată de imobiliare.ro.

Prețurile cresc în București

Deși per total prețurile cerute de vânzători sunt mai mici, aufost și orașe unde se poate vorbi de creșteri în doar o lună, cums-a întâmplat în București (0,6%), Brașov (1,2%) și Constanța(0,6%). Cine a urmărit anunțurile imobiliare luna trecută a pututconstata că, în Capitală, vânzătorii de apartamente cereau în medie1.447 euro/mp pentru locuințele din ansamblurile rezidențiale și1.250 euro pe metru pătrat în cazul apartamentelor din blocurileconstruite înainte de 1990. Mai mult costă metrul pătrat și laBrașov: 946 euro, în medie, luna trecută, cu precizarea căapartamentele noi s-au scumpit mai mult (15,5%) față de cele vechi(0,1%) în doar o lună, reiese din analiza citată. La Brașov e însămai ieftin decât la Constanța, unde prețul mediu era de 1.028 deeuro/mp în mai.

În ciuda ieftinirilor, românii nu ies la cumpărături imobiliare,din cauza veniturilor mult diminuate. Cu bani mai puțini ladispoziție, nici dezvoltatorii nu-și mai permit să facă inaugurăride ansambluri rezidențiale pe bandă, ca în anii trecuți. În primultrimestru s-au dat în folosință aproape 8.000 de locuințe în toatățara, cu 2.600 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut,arată datele statistice oficiale.

Piața imobiliară depinde de semnalelepolitice

Cu ochii la Europa, unde piața imobiliară dă semne destabilizare, experții imobiliari români avertizează că situația dinRomânia este strâns legată de evenimentele politice.
„Lucrurile trebuie să se întâmple și la noi exact la fel ca înrestul Europei: așa cum am importat criza importăm și celelaltesemnale. Dar la noi depinde și de situația politică, dacă semnalelenu sunt pozitive, lucrurile nu vor evolua în direcția în care mergeEuropa”, a declarat pentru Gândul Liviu Ureche, expertimobiliar.

Asta în timp ce în câteva state europene prețurile de pe piațaimobiliară sunt în curs de stabilizare, arată un studiu realizat deagenția de evaluare financiară americană Standard & Poor’s.Astfel, în Franța, Italia, Spania și Olanda, scăderile au începutsă

încetinească, însă locuințele continuă să fie supraevaluate,ceea ce înseamnă că nu sunt excluse noi scăderi.
De exemplu, în Franța, prețurile sunt supraevaluate cu 18,5%, înMarea Britanie, cu 12%, în timp ce în Germania, țară care nu acunoscut creșterile explozive de prețuri din anii trecuți,locuințele sunt subevaluate cu 12,5%.