Pasajul Piața Sudului, mai aproape de începerea lucrărilor. Câți ANI stau BLOCAȚI ÎN TRAFIC șoferii și călătorii în această piață

Redactor:
Victor Rotariu
Primăria Municipiului București a demarat recent procedurile de achiziție publică a serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru pasajul subteran de la Piața Sudului

Primăria Municipiului București a demarat recent procedurile de achiziție publică a serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru pasajul subteran de la Piața Sudului, conform anunțului de pe site-ul de licitații publice www.e-licitație.ro. Proiectul a fost aprobat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) încă din toamna anului trecut.

Valoarea contractului este estimată la circa 1,9 milioane de euro iar durata este de 19,5 luni, dintre care 1,5 luni (44 de zile), reprezintă proiectarea și 18 luni asistența tehnică pe durata execuției proiectului. Documentația pentru participarea la licitație poate fi depusă până pe 27 ianuarie anul viitor.

Pasajul subteran de la Piața Sudului va avea o lungime de 356 de metri, dintre care 111 metri va fi rampa spre Calea Văcărești, 160 rampa spre Nițu Vasile și 85 de metri lungimea efectivă în subteran. Durata de execuție este de 24 de luni.

Secțiune din Planul Urbanistic Zonal (PUZ)

Sursă: PMB

Valoarea totală a investiției este estimată la 30,4 milioane de euro, dintre care construcția și montajul reprezintă suma de 20 de milioane de euro. Principala sursă de finanțare va fi Programul Operațional Regional, gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Primăria Capitalei urmând să acopere cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile, printre care se numără și TVA-ul.

Conform proiectului inițial, rata internă de rentabilitate a proiectului este de -8%, în condițiile în care o rată de sub 5% înseamnă că proiectul nu este rentabil financiar, conform analizei cost-beneficiu, în care se precizează că singura soluție în acest caz este apelarea la Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POR.

Lucrările la pasaj vor include realizarea de pasaje pietonale în intersecție, pe direcția str. Nițu Vasile – Calea Văcărești de o parte și de alta a pasajului, realizarea de legături pietonale prin pasaju între stația de metrou Piața Sudului și stația de tramvai de pe șoseaua Olteniței precum și modernizarea carosabilului și trotuarelor în intersecția Calea Văcărești – Șos. Olteniței – Str. Nițu Vasile prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulație.

De ce este necesar pasajul

După finalizarea acestui pasaj viteza medie de deplasare a vehiculelor în această zonă ar urma să crească de la 20 de km/h la 35 de km/h. În bani, beneficiul adus costului mediu de întreținere al unui vehicul ar urma să fie de 0,05 euro pe fiecare vehicul/km în zona acestei intersecții, conform estimărilor din analiza de cost-beneficiu.

Beneficiul total al posesorilor de vehicule și pasageri ar urma să fie astfel de 765.000 de euro pe an, calculat pentru anul 2010, de 817.000 de euro la nivelul lui 2015 și de 533.000 de euro în 2025.

Câți ani pierd călătorii aflați în trafic în zona intersecției de la Piața Sudului

Un alt beneficiu, măsurat de asemenea în bani, va fi și cel legat efectiv de valoarea timpului salvat în trafic. „Valoarea timpului”, după cum reiese din documentul oficial, este de 1,492 euro/oră/pasager, aceasta fiind valoarea medie, calculată ca o medie ponderată în funcție de ponderea și numărul diverselor mijloace de transport.

La beneficii se adaugă astfel sumele de 1,53 milioane de euro pe an, în perioada 2010-2014, de 1,87 milioane de euro pe an în perioada 2015-2025 și de 2,5 milioane de euro pe an în perioada 2025-2030. Sumele sunt calculate la un curs de 4,2 milioane de euro.

Cât valorează timpul bucureștenilor blocați în trafic

Sursă: Analiza cost-beneficiu

La nivelul anului 2010, durata medie de staționare la coadă era de 10,6 minute pe vehicul pe calea Văcărești înspre Piața Sudului, în timp ce 68% dintre vehicule se opreau la semafor. Deschiderea circulației prin pasaj ar urma să reducă aceste cifre la 2,73 minute de așteptare la coadă, în timp ce doar 46% dintre vehicule vor mai fi oprite la semafor.

În zona Pieței Sudului, prin cele trei mari artere: Nițu Vasile, Olteniței (Romprim) și Olteniței (Constantin Brâncoveanu) trec, în medie, circa 6.800 de vehicule pe oră, conform cifrelor din studiul de fezabilitate. Înmulțind timpii medii de așteptare de pe fiecare arteră în parte în zona Pieței cu traficul mediu orar rezultă că, într-o singură oră, la Piața Sudului, se așteaptă la coadă (în total, respectiv adunând toți timpii de așteptare pentru fiecare vehicul) timp de 185.686.342 de secunde, respectiv aproape 6 ani (71 de luni).

Cât timp se pierde în traficul congestionat din zona Pieței Sudului

Sursă: Analiza cost-beneficiu

Construirea pasajului ar urma să reducă această durată de așteptare la doar un an și jumătate, în fiecare oră. În calcul s-a ținut cont și de procentul de mașini care staționează, conform documentului oficial.

Cât va costa întreținerea pasajului subteran de la Piața Sudului

Întreținerea anuală a pasajului va costa circa 242.000 de euro. Cea mai mare cheltuială, de peste 148.000 de euro pe an este legată de exploatarea propriu-zisă a pasajului. Cheltuielile administrative sunt estimate la aproape 7.500 de euro pe an, în timp ce acelea legate de întreținerea și salubrizare vor fi de peste 86.000 de euro pe an, conform studiului de fezabilitate.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide