• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Premierul Ungariei: FMI este PROPRIA NOASTRĂ BANCĂ, nu avem ce să negociem cu el

Premierul Ungariei: FMI este PROPRIA NOASTRĂ BANCĂ, nu avem ce să negociem cu el
Ungaria nu vrea să-și discute politicile economice cu FMI pentru a obține o linie de credit, la care are dreptul, întrucât din postura de acționar al instituției internaționale ar fi ca și cum ar negocia cu propria bancă, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban

Ungaria nu vrea să-și discute politicile economice cu FMI pentru a obține o linie de credit, la care are dreptul, întrucât din postura de acționar al instituției internaționale ar fi ca și cum ar negocia cu propria bancă, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban, potrivit Portfolio, citat de Mediafax.

Orban a acordat un interviu postului public de radio cu scurt timp înainte ca delegațiile FMI și Comisiei Europene, aflate în Ungaria pentru discurții pregtătitoare în privința unui nou acord, să părăsească țara chiar dacă aveau programată o întâlnire în această după-amiază cu oficiali de la Budapesta.

Referitor la acordul semnat cu băncile comerciale din Ungaria pentru susținerea persoanelor cu împrumuturi ipotecare în valută, Orban a afirmat că Budapesta nu s-a consultat cu nimeni în această privință, întrucât negocierile oficiale cu FMI nici nu au început și chiar după ce acestea vor începe Ungaria „nu vrea să-și discute politicile economice cu Fondul”.

„FMI este ca o bancă, o organizație financiară, iar noi suntem membri ai acestei bănci, de la care putem cere împrumut sau o măsură de siguranță când avem nevoie. În fapt ar fi ca și cum am negocia cu propria noastră bancă”, a spus el.

Șeful misiunii FMI și o delegație a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria din cauza intenției guvernului de a uni banca națională cu autoritatea pentru piețe financiare. Reprezentanții Fondului și Comisiei și-au reprogramat rezervările pentru avion și au plecat vineri dimineața.

Plecarea oficialilor a fost determinată de opoziția Comisiei Europene la planurile pentru reorganizarea băncii centrale și de schimbările care urmează să fie implementate la legea pensiilor.

Comisia Europeană nu a primit asigurări în privința planurilor guvernului pentru fuziunea dintre banca centrală și autoritatea de reglementare a pieței financiare (PSZÁF), iar comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a luat decizia întrerurperii discuțiilor, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rehn.

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma să fuzioneze cu PSZÁF și ar forma o nouă instituție, situație care i-ar permite premierului Viktor Orbán să scape de guvernatorul András Simor.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atribuțiile băncii centrale să fie preluate de instituția nou formată. Președintele acesteia va fi numit de președintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orbán, pentru un mandat de șase ani.

Orban încearcă de mai mult timp să-și impună controlul asupra băncii naționale și îl acuză pe Simor că nu susține politicile economice ale guvernului.

Simor și șeful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncți ai președintelui noii instituții până la expirarea mandatelor.

Ungaria a anunțat joi că va folosi ca venituri la bugetul de stat contribuțiile de 120 miliarde de forinți plătite de persoanele care au rămas în sistemul de pensii private, iar premierul Orban a afirmat vineri că măsura, care afectează 100.000 de unguri, nu are caracter excepțional pentru anul viitor și va rămâne în vigoare pe termen nedefinit.

Inchide