Prin ce treci ca să-ți faci o firmă. Mici trucuri ca să scapi mai repede

Prin ce treci ca să-ți faci o firmă. Mici trucuri ca să scapi mai repede
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 01:51

Din cauza crizei, dar și a noilor reglementări legale îndomeniu, numărul firmelor care se vor înființa în acest an vascădea cu cel puțin 20% față de 2009, consideră avocațiispecializați în drept comercial.
Din cauza faptului că legislația prevede obligativitatea obțineriide la administrația financiară a unui certificat care să atestecâte sedii de firmă mai sunt înregistrate într-un apartament,procedurile de întocmire a dosarului de înființare a unei societățicomerciale vor dura mai mult. „Teoretic, procedurile ar trebui sădureze acum zece zile lucrătoare în loc de cinci. Practic, va duramai mult, deoarece certificatul respectiv nu este întotdeaunaeliberat în termenul prevăzut de lege”, a declarat pentru GândulAdriana Georgescu, avocat în cadrul Scărlătescu Law Office. Ea aexplicat că, dacă la o adresă este înregistrată deja o firmă și sedorește stabilirea sediului social pentru o alta, este necesarăobținerea unei declarații autentificate la notar din parteaproprietarului prin care acesta să certifice că spațiul estesuficient de mare.

Avocații mai ridică și o altă problemă, și anume că uneleapartamente vor figura în continuare la administrațiile financiareca fiind sedii de firme, cu toate că acestea s-au mutat în altăparte. „Din păcate, actul normativ nu stabilește și procedura deradiere a sediilor din baza de date respectivă, motiv pentru carepână la apariția unei reglementări în acest sens, apartamentele încare s-au înregistrat sedii în conformitate cu noua procedură(sedii care din varii motive vor fi mutate în scurt timp) vorrămâne blocate, întrucât în baza de date a administrațiilorfinanciare vor figura în continuare ca sedii sociale ale unorfirme”, a declarat Simona Olteanu, partener în cadrul biroului deavocatură menționat.

Soluția temporară

Există însă și o modalitate prin care cel care dorește să-șiînființeze o firmă poate evita temporar neplăcerile cauzate deschimbarea legislației. „Modalitatea prevăzută de legea avocațilora rămas în vigoare și permite stabilirea sediului social lacabinetele de avocatură, pentru cel mult un an, fără posibilitatede prelungire. Aceasta a rămas singura alternativă pentru uninvestitor care ar dori înființarea unei firme în cel mai scurttimp posibil, și fără prea mari cheltuieli sau investiții înaintede începerea efectivă a activității”, a precizat SimonaOlteanu.

Și ambasadorul Regatului Unit la București, Robin Barnett, adeclarat ieri, la finalul mandatului, că nivelul birocrației înanumite zone rămâne încă foarte ridicat, iar autoritățile românetrebuie să mai lucreze în această direcție. De asemenea, diplomatula criticat faptul că mediul de afaceri nu este consultat înainte dea schimba legislația. „Cred că este loc de a întări mecanismele deconsultare între mediul de afaceri și autorități înainte de a fiintroduse noi reglementări. Vreau să fiu foarte explicit, nuvorbesc în acest caz de «aranjamente speciale» pentru investitoriistrăini, ci vorbesc de mecanisme de consultare care privesc în modegal investitorii locali, companii autohtone, companii străinestabilite aici și companii care intenționează să vină în România”,a spus Barnett, citat de Mediafax.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...