Probleme la asigurările facultative ale caselor. Cât costă să îți asiguri casa împotriva incendiului și inundației de la vecini

Probleme la asigurările facultative ale caselor. Cât costă să îți asiguri casa împotriva incendiului și inundației de la vecini
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 07:12

Deteriorarea aparatelor electrice din cauza variațiilor detensiune electrică, inundațiile provocate de vecini, incendii lagaraje, spargerea conductei sau deteriorarea sistemului deîncălzire din cauza înghețului sunt doar câteva dintre problemelereclamate de românii cu asigurări facultative de case.

Deși reclamațiile pe segmentul auto dețin cea mai mare pondereîn piața de profil, și deținătorii de polițe facultative pentrucase se pare că au neplăceri când vine vorba de despăgubiri.Brokerii de asigurări susțin că problemele apar din cauza lipsei deinformare. „Vina este și a noastră, a brokerilor, a companiilor deasigurări, dar și a asiguraților. La încheierea poliței, cu toțiisunt prieteni, însă când vine vorba de despăgubiri pot apăreaprobleme”, a declarat pentru gândul Norbert Simpf, directorexecutiv al portalului de asigurări www.netas.ro.

Acesta spune că, de exemplu, unii clienți au reclamat faptul că,deși aveau în polița pentru locuință specificat faptul că esteacoperit riscul arderii aparaturii electrice și electronice dincauza variațiilor de tensiune, la producerea riscului, compania deasigurări a refuzat să plătească daune, pe motiv că aparateleelectrice erau prea vechi. „Mulți probabil se așteaptă să îșiînlocuiască televizorul de la bunica cu un LCD. Trebuie știut căunele companii practică anumite excluderi, adică nu achită daunepentru aparatele electrice mai vechi de cinci ani, saucalculatoarele mai vechi de doi ani”, ne-a explicat Simpf. Osoluție ar fi negocierea, de exemplu, a unei clauze ca în limitasumei de 1.000 de euro să se acorde despăgubiri pentru deteriorareaaparatelor electrice.

Paza bună trece primejdia rea

Unele companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentrubunurile care se găsesc în locuințe situate la mai mult de jumătatede kilometru de cea mai apropiată clădire locuită din localitate șicare fie nu sunt locuite în regim permanent, fie nu au pazăpermanentă. Prin pază permanentă se consideră paza efectuată deunități specializate de pază și intervenție sau paza efectuată decătre o persoană desemnată de către asigurat să aibă în grijălocuința asigurată pe timpul când acesta nu se află în aceastălocuință, de exemplu un administrator. Un alt caz se referă la ofamilie care deși afirma că are o poliță ce acoperea și riscul deinundare a vecinilor – printr-o clauză de răspundere civilă față deterți – firma de asigurare nu a plătit daunele atunci când risculs-a produs. „La momentul încheierii poliței, inspectorul trebuie săbifeze căsuța care face referire la vecinii de jos, pentru că încaz contrar nu intră în vigoare clauza de răspundere civilă”, aexplicat alt broker. Brokerii atrag atenția că regula cea maiimportantă este informarea corectă, clientul trebuia să declaredate corecte și împreună cu un broker sau cu agentul de asiguraresă identifice riscurile la care este expus și să analizeze corectinformațiile primite, nu ținând cont doar de prețul poliței.

Cât costă

De exemplu, pentru o locuință evaluată la 100.000 euro și bunurievaluate la 20.000 euro, o poliță de asigurare facultativă pentrulocuință poate costa între 120 și 230 de euro pe an, în funcție decompanie și riscurile acoperite. În general, riscurile acoperitesunt cutremur, inundație, alunecare de teren, incendiu, trăsnet,explozie, căderea aparatelor de zbor, cădere corpuri din exteriorulclădirii, inundație cu apa provenită de la vecini. Unii dintrereprezentanții companiilor de asigurări au recunoscut faptul că pesegmentul asigurărilor facultative de case, în general, nu au avutde achitat despăgubiri pentru daune totale în ultimii ani. „Îngeneral, daunele plătite sunt parțiale, au valori de câteva mii deeuro. Unele companii plătesc despăgubirile și fără să verifice «peteren», altele plătesc după ce verifică, iar altele nu plătescdeloc”, a comentat un broker de asigurare.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bombă totală în televiziune! Este demisia momentului. Renunță la emisiune după 12 ani
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021