„Regii asfaltului”, după ce au donat utilaje către CNADNR. Umbrărescu: „Ce era să fac? Am dat de la mine”. Diaconu: „Asta facem azi. Muncă patriotică”

Redactor:
Victor Rotariu
„Regii asfaltului”, după ce au donat utilaje către CNADNR. Umbrărescu: „Ce era să fac? Am dat de la mine”. Diaconu: „Asta facem azi. Muncă patriotică”
În România, în acest moment, activitatea de deszăpezire de mare amploare este o luptă cu morile de vânt, susțin "regii asfaltului".

În România, în acest moment, activitatea de deszăpezire de mare amploare este o luptă cu morile de vânt, susțin „regii asfaltului”. Cu toate acestea, spun ei, au suplimentat „de la ei” numărul utilajelor trimise pe teren, deci fără a fi plătiți pentru acest lucru, fiind astfel vorba, după cum spun unii dintre ei, despre „muncă patriotică”.

„În momentul de față am 512 utilaje pe teren. Dintre ele 80 le-am scos eu, de la mine, fără niciun cost suplimentar pentru Companie (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – CNADNR, n.r.). Atâta am, atâta pot să fac. Mai mult nu am cu ce să ajut”, a declarat pentru gândul Dorinel Umbrărescu, patronul grupului UMB Spedition, care ocupă locul 9 în topul celor mai mari miliardari din România, editat de Forbes, cu o avere estimată anul trecut la 350-380 de milioane de euro.

Întrebat dacă i s-a cerut, de către oficiali, să suplimenteze numărul de utilaje, omul de afaceri din Podu Turcului, județul Bacău, a răspuns că „nu l-a împins nimeni de la spate”. „Le-am scos eu. Nu trebuia să îmi ceară nimeni. Când e nevoie, e nevoie. Ce era să fac?”, a adăugat el.

Conform datelor obținute de gândul de la CNADNR, firmele deținute de Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition și Tehnostrade, singure sau alături de altele, în consorții, au semnat contracte de întreținere, inclusiv de deszăpezire în valoare totală de circa 387 de milioane de euro pentru 14 regiuni, respectiv peste 35% din valoarea totală a contractelor multi-anuale semnate de CNADNR.

Noul ministru al transporturilor, Alexandru Nazare, le mulțumește pentru „donații”

„Donațiile” marilor patroni de firme care se ocupă de reabilitarea și deszăpezirea rețelei de drumuri naționale, au fost apreciate și de noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare.

„În momentul de față CNADNR are 64 de utilaje suplimentare, puse la dispoziție gratuit de antreprenorii din domeniul construcțiilor pentru regionalele București și Constanța și suntem în discuții pentru a dispune de mai multe. (…) Le mulțumesc celor care au dat dovadă de solidaritate în aceste zile și care ne-au sprijinit acțiunile prin aceste utilaje puse la dispoziție”, a declarat Nazare, într-un comunicat de presă emis luni dimineață.

Printre „donatorii” de utilaje se numără și Florea Diaconu, patronul firmei Delta ACM 93, care este situat pe locul 34 în topul celor mai mari miliardari din România, editat de Forbes, cu o avere estimată anul trecut la circa 120 de milioane de euro.

„Asta facem azi. Muncă patriotică”

„În total, parcul este de 81 de utilaje, dintre care cinci sunt fără plată, suplimentate de companie fără nicio cerere de-a nimănui. Atât am putut noi să dăm în plus”, a declarat pentru gândul Diaconu.

Întrebat dacă i s-a cerut ajutorul, de la autorități, primari sau consilii, el a precizat că „Ne-au rugat mai mulți, dar nu avem ce să facem”. „Atât avem. Ăsta este parcul. Nu putem onora toate rugămințile, din păcate. Asta facem azi. Muncă patriotică. Am ajutat și noi, unde am văzut că era nevoie sau unde ni s-a cerut, pe cât am putut noi să ajutăm”, a adăugat el.

În ceea ce privește activitatea de deszăpezire în actualele condiții meteorologice, Diaconu crede că nici dacă parcul de utilaje de pe teren ar fi de cinci ori mai mare nu are ajunge pentru a menține circulația în condiții bune.

„Trebuie muncit cu cap. Evident că trebuie să ai grijă de siguranța oamenilor și asta este și prioritatea noastră, dar deszăpezirea pe viscol este o luptă cu morile de vânt în acest moment. Eu consider că este imposibil să deszăpezești rețeaua de DN-uri în condițiile meteorologice actuale, chiar dacă parcul de utilaje ar fi de cinci ori mai mare”, a spus patronul Delta ACM 93.

Delta ACM 93 are contracte de întreținere multi-anuală a DN-urilor, alături de alte companii (ca parte din diverse consorții), în valoare totală de 175 de milioane de euro, timp de patru ani, în șapte regiuni: Buzău, Constanța, Călărași, Slobozia, Brăila, Tulcea și autostrada A1 București-Pitești.

În ceea ce privește eventualul ajutor acordat de către firme CNANDR Diaconu susține că acesta, dacă este făcut, atunci este făcut pe banii proprietarilor acelor utilaje, pentru că actualele contracte nu permit acest lucru. „Dacă o companie ar vrea să ajute, dar să nu facă muncă patriotică, nu are cum, pentru că așa este contractul. Cine vrea să ajute, ajută pe banii lui”, ne-a declarat el.

Președintele Traian Băsescu este nemulțumit de contractele de întreținere a drumurilor

Președintele României, Traian Băsescu, s-a declarat dezamăgit de atitudinea anumitor autorități locale în ceea ce privește activitatea de deszăpezire. În același timp, a concluzionat președintele, rezultatele deszăpezirii din această iarnă indică faptul că este nevoie de un alt fel de contracte de întreținere a drumurilor.

„Cred că ce am văzut în această iarnă ne arată că în acest domeniu ori trebuie făcute contractele la nivelul statului, al Administrației Naționale a Drumurilor (fostul nume al CNADNR, n.r.) și al consiliilor județene, ori trebuie găsite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de utilajele necesare”, a declarat președintele în cadrul discursului public ținut luni, la ora 16:00, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, la care au participat doar liderii Coaliției.

Nici „regii asfaltului” nu sunt mulțumiți de contracte

Nici cei supranumiți „regii asfaltului” nu sunt tocmai mulțumiți de actualele contracte. Gândul a scris recent despre nemulțumirea unor dintre ei privind forma contractului și a faptului că plățile efective sunt de două ori mai mici decât bugetul total alocat, de circa 1,1 miliarde de euro pentru perioada 2008-2012.

Florea Diaconu, patronul Delta ACM 93 dar și reprezentanții firmelor UMB Spedition și Tehnostrade, deținute de Dorinel Umbrărescu, au declarat atunci că nu vor mai participa la noile licitații, programate, cel mai probabil, pentru primăvara acestui an, dacă nu vor fi modificate formele contractelor.

Contractele de întreținere multianuală au fost prelungite, fără o nouă licitație, în toamna anului trecut, până în această primăvară.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide