România a semnat acordul de împrumut prin PNRR. Unde vor fi alocate cele 15 miliarde de euro

Publicat: 27 11. 2021, 11:35
Actualizat: 27 11. 2021, 12:16
Președinta Comisiei Europene a prezentat evaluarea PNRR, în cadrul vizitei în România, în 27 septembrie / Sursa: Alexandra Pandrea

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat, vineri, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență încheiat între Comisia Europeană și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.

Ministerul Finanțelor a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit instituției, sumele vor fi disponibilizate în zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Adrian Câciu: „Am făcut un pas important”

În plus, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut, adică aproximativ 1,94 miliarde de euro, după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, nou ministru al Finanțelor, învestit joi, după votul de încredere acordat de Parlament pentru Guvernul Ciucă, format din PNL, PSD și UDMR.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026. Conform Ministerului Finanțelor, fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Cum este structurat PNRR

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

Acesta a fost aprobat de Comisia Europeană în 27 septembrie, iar de Consiliul UE, în 28 octombrie.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin semnarea Acordului privind contribuția financiară nerambursabilă, România va beneficia de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro, iar prin semnarea Acordului de împrumut dintre Comisia Europeană și România, de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Până la sfârșitul anului, România va beneficia de o prefinanțare de 3,793 miliarde euro, iar în cursul anului 2022 de o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, în ambele tranșe, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Și MIPE precizează că banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene. Cei șase piloni sunt: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

Versiunea extinsă a PNRR, însemnând peste 70 de documente, poate fi consultată pe pagina oficială dedicată PNRR.