Ursula von der Leyen, la București: Azi, CE dă undă verde pentru PNRR-ul României de 29,2 miliarde euro

Ursula von der Leyen, la București: Azi, CE dă undă verde pentru PNRR-ul României de 29,2 miliarde euro
Foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL
Publicat: 27/09/2021, 10:12
Actualizat: 27/09/2021, 21:30

Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene de luni, 27 septembrie.

Planul României a primit 10 calificative A din 11, cu un singur calificativ B pentru capitolul de „costing”, așa cum au avut și celelalte 19 planuri aprobate până în prezent, relevă comunicatul de presă.

Această finanțare va sprijini implementarea măsurilor esențiale în materie de investiții și reforme cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României și va contribui în mod crucial la ieșirea României mai puternică din pandemia de COVID-19.

MRR este instrumentul principal al inițiativei NextGenerationEU (Următoarea Generație UE), care va furniza până la 800 de miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. Planul României face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziției verzi și a celei digitale, precum și să consolideze reziliența economică și socială și coeziunea pieței unice.

Cmisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investițiile și reformele cuprinse în plan sprijină tranziția verde și cea digitală, contribuie la soluționarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european și consolidează potențialul de creștere, crearea de locuri de muncă și reziliența economică și socială a României.

Asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale a României

În comunicatul de presă transmis de Comisie se arată că, în evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 41 % din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi. Printre aceste măsuri se numără și eliminarea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune și lignit până în 2032. Reformele care promovează transportul sustenabil includ decarbonizarea transportului rutier, impozitarea ecologică, stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și transferul modal către transportul feroviar și transportul pe apă. Planul pune, de asemenea, un accent puternic pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice.

În evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 21 % din suma totală unor măsuri de sprijinire a tranziției digitale. Printre acestea se numără măsuri de digitalizare a administrației publice și a întreprinderilor, de îmbunătățire a conectivității, a securității cibernetice și a competențelor digitale și de dezvoltare a unui sistem integrat de e-sănătate și telemedicină. Se preconizează că măsurile de sprijinire a digitalizării educației vor contribui la dezvoltarea competențelor atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor și vor fi susținute prin măsuri de modernizare a laboratoarelor școlare și de creare a unor laboratoare inteligente (smart labs). Participarea la un proiect multinațional este prevăzută sub forma unui proiect important de interes european comun (PIIEC) în domeniul microelectronicii.

Consolidarea rezilienței economice și sociale a României

Comisia consideră că planul României include un set amplu de reforme și investiții care se consolidează reciproc și care contribuie la abordarea eficace a tuturor provocărilor economice și sociale evidențiate în recomandările specifice adresate României sau a unei părți semnificative a acestora.

Se preconizează că realizarea reformelor și a investițiilor în domeniul social și educațional va aborda o serie de vulnerabilități și deficiențe structurale de lungă durată. Planul prevede măsuri de consolidare a administrației publice, inclusiv prin îmbunătățirea eficacității sistemului judiciar și prin combaterea corupției, precum și măsuri de sprijinire a investițiilor private, în special pentru IMM-uri, și de îmbunătățire a mediului de afaceri prin reducerea obligațiilor administrative pentru întreprinderi. Se preconizează că reformele prevăzute în plan în domeniul educației și al locurilor de muncă vor crea o piață a forței de muncă mai puternică, favorizând creșterea economică. Reformele emblematice privind eliminarea treptată a cărbunelui și decarbonizarea transporturilor, precum și investițiile care promovează tranziția verde și tranziția digitală ar trebui să stimuleze competitivitatea și să facă economia mai sustenabilă în general. Ca urmare a reformelor și a investițiilor din domeniul educației incluse în plan, reziliența socială ar trebui să crească. Datorită forței de muncă bine calificate și reducerii părăsirii timpurii a școlii, economia ar trebui să devină mai rezilientă la șocurile viitoare, iar populația, mai adaptabilă la modelele economice în schimbare.

Sprijinirea proiectelor emblematice de investiții și de reformă

Planul României propune proiecte în toate cele șapte domenii emblematice ale UE. Este vorba despre proiecte de investiții specifice care abordează aspecte comune tuturor statelor membre, în domenii care creează locuri de muncă și creștere economică și care sunt necesare pentru tranziția verde și cea digitală. De exemplu, planul românesc include un proiect de construire a unei infrastructuri guvernamentale securizate de cloud computing care va permite interoperabilitatea platformelor și a serviciilor de date ale administrației publice, favorizând adoptarea serviciilor publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi, precum și introducerea cărților de identitate electronice pentru 8,5 milioane de cetățeni.

În urma evaluării s-a constatat, de asemenea, că niciuna dintre măsurile incluse în plan nu prejudiciază în mod semnificativ mediul, în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul MRR.

Sistemele de control instituite de România sunt considerate adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii. Planul oferă suficiente detalii cu privire la modul în care autoritățile naționale vor preveni, depista și corecta cazurile de conflict de interese, corupție și fraudă legate de utilizarea fondurilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat: „Sunt încântată să anunț aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Fiind axate pe asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale și mergând de la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor până la îmbunătățirea conectivității și a competențelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potențialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investițiile și reformele ambițioase prevăzute în plan sunt implementate integral.”

Comunicatul de presă integral, cu toate detaliile despre documentele oficiale, poate fi consultat aici: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_4876

Cele trei documente oficiale publicate de Comisia Europeană astăzi, care însoțesc aprobarea oficială a PNRR, se găsesc și pe site-ul MIPE – aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit, luni,  la București pentru a prezenta evaluarea Comisiei privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU. România va avea la dispoziție 29,2 miliarde euro.

Președinta Ursula von der Leyen se întâlnește cu președintele României, Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîțu, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România.

UPDATE: Klaus Iohannis i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru implicarea în campania de vaccinare la nivel european

În prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, el a felicitat-o pe aceasta pentru implicarea sa în campania de vaccinare.

„Fără implicarea domnei Ursula von der Leyen, noi nu am fi benefciat de un număr important de doze de vacccin. Doamna a avut inițiativa și bine a făcut că a pus pe picioare un mecanism prin care UE beneficiază de foarte multe doze de vaccin. Și țin și în acest spațiu să vă mulțumesc în implicarea extraordinară în acest domeniu. Sănătatea nu este o competență a Comisei, dar acest lucru, fără intervenția Comisiei, nu ar fi fost rezolvată”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a mai spus că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre o reevaluare a campaniei de vaccinare.

UPDATE: Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost aprobat

Luni seara, președintele Comisiei Europene a anunțat aprobarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

„Astăzi, Comisia Europeană dă undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare”, a spus şefa executivului comunitar.

Ea a adăugat că Planul României a răspuns unor „criterii foarte exigente”.

UPDATE: Ursula von der Leyen îi încurajează pe români să se vaccineze

Președintele Comisiei Europene a făcut apel la cetățenii români să se vaccineze împotriva COVID-19.

Ea spune că vaccinurile salvează vieți și că cetățenii europeni au norocul să aibă acces la aceste seruri.

„Fac apel la toată lumea să profite de ocazie și să se vaccineze. Vaccinul salvează vieți. În UE, avem norocul de a avea acces la vaccin, reprezintă un avantaj enorm.

Decizia legată de convingerea oamenilor de a se vaccina ține de competența națională. Din experiența mea, e nevoie de comunicare bună. 73% din populația adultă a UE e deja vaccinată, știm că vaccinul a salvat vieți”, a declarat Ursula von der Leyen.

UPDATE: Ursula von der Leyen a refuzat să dea mâna cu Cristian Ghinea

Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, informează Știrile Pro TV.

Fostul ministru a fost cel care a întins mâna primul, iar von der Leyen a refuzat să dea mâna cu el, cel mai probabil din motive de siguranță sanitară, spunând, râzând, „I’m sorry” (Îmi pare rău, n. red.).

UPDATE: Klaus Iohannis: Aprobarea PNRR reprezintă un moment de maximă importanță pentru România

Președintele Klaus Iohannis a declarat că aprobarea PNRR reprezintă un moment simbolic de o mare importanță pentru România.

„Salut anunţul făcut doamna von der Leyen despre PNNR, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre”, a spus Iohannis.

Florin Cîțu: Guvernul este pregătit să atragă fondurile

Cei trei înalţi oficiali vizitează Spitalul Universitar București, care ar putea beneficia de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Prin PNRR România ar putea beneficia de 29,2 miliarde de euro. „Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci și garanția că investițiile și reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, așa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport și medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noștri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România și determinat să aplice programele de reformă”, a transmis, vineri, premierul.

Planul Național de Redresare și Reziliență este șase piloni, ce includ 15 componente, respectiv:

  • tranziția verde
  • transformarea digitală
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii
  • coeziunea socială și teritorială
  • sănătate, reziliență economică, socială și instituțională
  • politici pentru noua generație

La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susține o conferință de presă comună care va fi transmisă în direct pe canalul Ebs, Serviciul audiovizual al Comisiei Europene, pe canalul de Facebook al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dar și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Agenda oficială a vizitei președintei CE:

  • 16:00 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este primită de preşedintele României, Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni
  • 16:05 – Convorbiri tête-a-tête cu președintele Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni, Salonul de Onoare
  • 16:50 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este primită de prim-ministrul României, Florin Cîţu, Palatul Victoria
  • 17:00 – Premierul Florin Citu va prezenta președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, membrii Guvernului
  • 17:15 – Întrevedere tête-a-tête a premierului Florin Cîțu cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
  • 17:45 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Florin Cîțu vizitează Spitalul Universitar de Urgență București.
  • 18:15 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Florin Cîțu, susţin o conferinţă de presă comună, Spitalul Universitar de Urgență
Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu