Se încinge concurența dintre bănci. Bancherii se bat între ei pentru clienți cu oferte mai bune

Redactor:
Victor Rotariu
Se încinge concurența dintre bănci. Bancherii se bat între ei pentru clienți cu oferte mai bune
Dacă până acum s-au mulțumit să obțină bani în mare parte doar din dobânzile încasate pe creditele aflate deja în derulare, concurența din ce în ce mai mare din sistemul bancar îi obligă pe bancheri să se "bată" în dobânzi mai mici pentru clienții noi.

Dacă până acum s-au mulțumit să obțină bani în mare parte doardin dobânzile încasate pe creditele aflate deja în derulare,concurența din ce în ce mai mare din sistemul bancar îi obligă pebancheri să se „bată” în dobânzi mai mici pentru clienții noi.Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR înrândul bancherilor, conform căruia băncile se așteaptă ca cerereade credite de consum să crească, după o lungă perioadă decontracție.

„Nu e nevoie de anchetele BNR să constatăm că băncile încearcădin nou să vândă credite. Este suficient să ne uităm la TV, unde aureapărut reclamele la produse bancare, reclame care dispăruseră înultimele luni”, a declarat pentru gândul Ilie Șerbănescu, analisteconomic. „Clienți noi, cu bonitate, nu mai sunt însă. Bugetarii,de exemplu, sunt eliminați din start. Cel mai probabil oferteleprezentate acum se referă la refinanțări, doar că băncile evită sărecunoască faptul că încearcă să își fure una alteia clienții. Dacănu ai clienți noi, încerci să îi iei «cu japca» pe cei aiconcurenților. Concurența este ceea ce ne-a lipsit până acum”, aadăugat el.

„Evoluția (cererii de credite de con­sum, n.r.) a fost uniformăpe toate categoriile de credit, semnalându-se o ușoară îmbunătățirefață de trimestrul II din 2010 pentru segmentul cardurilor decredit. Previziunile pentru ultimul trimestru al acestui an suntoptimiste, băncile anticipând o revenire a cererii în teritoriulpozitiv”, se menționează în sondajul BNR, care cuprinderăspunsurile venite din partea celor mai mari 10 bănci din sistem,care reprezintă circa 80% din sistemul bancar.

„Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditaresă se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă ungrad de prudență adecvat profilului debitorilor și tipologieicreditelor”, se precizează în sondajul efectuat de BancaNațională.

Ieftinirile anunțate încep să acopere scumpirilerecente

În perioada iulie-septembrie însă, cel puțin după evoluțiadobânzilor la creditele de consum în lei, majoritatea bancherilornu au fost interesați să acorde noi astfel de credite. Dobândaanuală efectivă (DAE) medie cerută de bănci clienților la creditelede consum noi acordate în lei a urcat la 18,77% pe an de la 17,77%pe an, conform datelor BNR. Acest indicator a continuat să creascăla 19,27% pe an în august pentru ca în septembrie să înregistrezeun ușor regres, până la nivelul 19,24%.

În același timp însă, bancherii au părut interesați, după cumreiese din dobânzile percepute, să acorde populației din ce în cemai multe credite în valută. În perioada iulie-septembrie dobândamedie anuală cerută clienților a scăzut de la 7,31% la 6,49%.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Medic celebru, despre efectele NOCIVE ale dietelor: „Nu mâncarea este de vină, nu pâinea”. De...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide