Sebastian Burduja, discuții în Qatar pentru investiții în energia verde. „Provocarea noastră a fost să vină și spre piața românească”

Publicat: 17 04. 2024, 18:53

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, parte a delegației conduse de premierul Marcel Ciolacu în Qatar, a declarat, miercuri, că partenerii de discuții și-au exprimat interesul pentru a lua în calcul investiții în acest domeniu din România.

Sebastian Burduja a făcut publice o parte din discuțiile cu oficialii qatarezi și a reiterat oportunitățile de finanțare în pregătire în România.

„Pentru Qatar domeniu energetic este cel mai important sector al economiei și, așa cum știți, ei sunt cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat. În sectorul energiei verzi fac progrese, își doresc să crească capacitatea de producție – vorbim astăzi de un procent foarte mic, cred că e sub 5% din tot ceea ce produc este energie verde, dar au planuri ambițioase. Și provocarea noastră a fost să vină și spre piața românească, unde sunt niște deschideri foarte importante”, a declarat Sebastian Burduja, în conferința de presă de la finalul vizitei delegației României în Qatar.

„Sunt destule firme interesate”

Ministrul a subliniat potențialul foarte mare, solar și eolian al României în regiune, inclusiv producția de energie eolină offshore din Marea Neagră, de 76GW, conform datelor Băncii Mondiale care se regăsesc în nota de fundamentare a proiectului de lege care a trecut de votul final în Parlament în urmă cu o săptămână și care a fost trimis, miercuri, spre promulgare.

Sebastian Burduja a trecut în revistă instrumentele financiare prin care statul român vrea să stimuleze aceste investiții, „atât pe zona de cheltuieli de capital, deci investiția inițială, din Fondul pentru modernizare, iată, deschidem 25 aprilie două apeluri de 815 milioane euro – cât și pe zona de cheltuieli operaționale, prin schema contractelor pentru diferență, acea schemă de 3 miliarde de euro, finanțată tot din Fondul pentru modernizare, premieră românească, unde ei pot să vină cu predictibilitatea a 15 ani de zile în care au un preț setat pentru vânzarea energiei electrice. Sunt interesați și vom continua aceste discuții la nivelul grupului de lucru”.

Legea adoptată în Parlament prevede elaborarea unui studiu, care urmează să finalizeze la mijlocul lui 2025, care va include și nivelul redevenței pentru concesiunile pentru exploatarea energiei eoliene offshore din Marea Neagră. „Sunt destule firme interesate și inclusiv din Europa, din zona de nord a Europei, firme specializate în parcuri eoliene offshore”, a confirmat Sebastian Burduja, la întrebarea jurnaliștilor.

Sursa foto: Mediafax foto