Șeful Consiliului Concurenței DEZVĂLUIE cum a discutat GUVERNUL cu benzinarii despre un NOU CALCUL al prețului CARBURANȚILOR- VIDEO EXCLUSIV Gândul LIVE

Publicat: 13 09. 2012, 21:47
Actualizat: 21 03. 2019, 06:21

This browser does not support the video element.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a dezvăluit în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE tema discuțiilor secrete de la începutul lunii aprilie la care au participat reprezentanții guvernului și cei ai benzinarilor din România.

„Se căuta o soluție care să răspundă la presiunile opiniei publice legate de prețul petrolului, lându-se exemplul unor state din Uniunea Europeană, în speță Slovenia. A apărut ideea, ca să nu mai fie suspiciuni de înțelegere, de cartel, să introducem un preț maxim care să fie bazat pe o formulă de calcul derivată din cotațiile internaționale”, a explicat Chirițoiu.

„Petrom și Lukoil sprijină formula. Alte firme au rezerve. Nici guvernul de la acea vreme nu era decis”, a precizat președintele Consiliului Concurenței care a adăugat că discuțiile nu au fost reluate cu actualul executiv.

Practic, formula despre care s-a discutat prevedea o marjă fixă, plus cotațiile internaționale ale petrolului. Miza acelei marje, a precizat Chirițoiu, trebuie negociată atent. Dacă va fi prea mică, unele companii ar putea acuza autoritățile că sistemul nu este viabil și încurajează ieșirea de pe piața locală a companiilor cu venituri mai mici, iar dacă marja este „foarte mare, n-am făcut nicio afacere”, a explicat președintele CC.

Consiliul nu sprijină acest sistem de calcul, dar nu este nici împotriva lui, în cazul în care noul executiv ar decide să-l introducă. „Noi manifestăm lipsa noastă de entuziasm pentru această măsură, dar nu suntem a priori împotriva ei”, a declarat Chirițoiu la GÂNDUL LIVE.

La începutul lunii aprilie, reprezentanții marilor companii petroliere din România au fost chemați, în secret, la Ministerul Economiei pentru a discuta despre transparentizarea modului de calcul al prețurilor la carburanți, au declarat pentru gândul surse participante la discuții.”Am fost invitați și am onorat invitația. Tema discuției, propusă de minister, a fost transparența față de marele public a modalității de calcul a prețului la combustibili. Unele companii au prezentat însă destul de clar formulele de calcul către public, altele nu. S-a vorbit mult, în spiritul românesc, dar la final nu am sesizat să se fi ajuns la vreo concluzie concretă”, a declarat unul dintre participanții la discuții.

Chirițoiu, despre investigațiile de pe piața benzinei: Noi analizăm prețurile, dar ne trebuie dovezi pe care nu le avem

Chirițoiu a precizat la GÂNDUL LIVE că este dificil să găsești dovezi care să demonstreze că benzinarii din România s-au înțeles cu privire la scumpirile de preț. De aceea, demersurile Consiliului Concurenței vizează în special analizele de preț.

„Analiza ne arată că prețurile cresc mai rapid decât scad. Ai o anumită rigiditate a pieței”, a precizat șeful CC.

Cu toate acestea, reacția în lanț a benzinarilor care decid scumpirea combustibilului după ce o singură companie ia o decizie în acest sens nu este considerată neconcurențială. „Acesta nu e un comportament ilegal. Mă uit la ce faci tu și te copiez pe tine. Nu e ceva ilegal”, a explicat Chirițoiu.

În interviul de la GÂNDUL LIVE, Chirițoiu a mai vorbit despre modul în care s-a desfășurat ancheta în urma căreia benzinarii din România au primit o amendă record de 200 de milioane de euro, despre practicile neconcurențiale din sistemul bancar și cel farmaceutic, dar și despre primele pe care le-ar putea primi românii care sesizează Consiliului neregulile din cadrul companiilor la care lucrează.