• Publicat:
Financiar

Senator PNL: Rectificarea bugetară este ilegală. Voi cere o comisie de anchetă

Senator PNL: Rectificarea bugetară este ilegală. Voi cere o comisie de anchetă
Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat, luni, că rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată luni de Guvern este ilegală, încălcând legea responsabilității fiscal-bugetare și legea bugetului. Liberalul a anunțat că va solicita înființarea unei comisii de anchetă parlamentară.

„Este din punctul meu de vedere o rectificare care încalcă legile în vigoare, deci o rectificare ilegală. În primul rând, legea responsabilității fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 că rectificările bugetare se bazează pe concluziile raportului semestrial privind situația economică și bugetară publicată. Dacă ne ducem la raport, vedem că avem o situație îngrozitoare la venituri și în ceea ce privește deficitul. În primul rând, la venituri avem o gaură de nouă miliarde de lei, față de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decât cel care a fost aprobat prin legea bugetului în Parlament (…). În aceste condiții, este ilegal să ai o rectificare bugetară pozitivă”, a afirmat Florin Cîțu, la RFI.

Liderul senatorilor PNL a anunțat că va solicita înființarea unei comisii de anchetă în privința rectificării bugetare.

„Voi cere comisie de anchetă pentru rectificarea bugetară, dar îi cer public președintelui Curții de Conturi să-și facă datoria (…), este o instituție care trebuie să intervină urgent și să-i forțeze pe cei de la Ministerul Finanțelor Publice să respecte legea (…). Dacă președintele Curții de Conturi nu intervine, dacă președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză nu-și revizuiește ce a făcut până acum și nu revine asupra cifrelor măsluite pe care le oferă, dacă Ministerul Finanțelor Publice nu revine asupra rectificării bugetare și dacă secretarii de stat nu intervin, noi îi vom face pe toți responsabili și îi vom face să răspundă în momentul în care vom ajunge la guvernare”, a adăugat Cîțu.

Afirmațiile liberalului vin în contextul în care Guvernul a anunțat că va adopta, luni, în ședință, cele două proiecte de ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat și a asigurărilor sociale de stat pe 2019, la o săptămână după ce au fost publicate de Ministerul Finanțelor.

 

Inchide