Trenurile merg pe trei sferturi goale. CFR Călători: o utilizare de peste 70% creează disconfort

Trenurile merg pe trei sferturi goale. CFR Călători: o utilizare de peste 70% creează disconfort
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 01:03

Anul trecut gradul de ocupare a locurilor din trenurile operatede CFR Călători a fost de 27,6%, ceea ce înseamnă că trei sferturidin capacitatea de transport a rămas nefolosită, conform datelorcompaniei furnizate la cererea gândul. Anultrecut CFR Călători a transportat, în total, 58 de milioane depersoane, în scădere cu 5% față de 2009, în timp ce pierderilecompaniei de stat au scăzut în același interval de timp de la 210la 30 de milioane de lei. Gradul de ocupare a scăzut de la 30,4% în2008 la 28,5% în 2009.
Cele mai mari grade de ocupare, care urcă până la 50%, seînregistrează pe magistralele din și spre București, care faclegătura cu Suceava, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj, Constanța șiGalați, dar numai în cazul trenurilor de rang superior. Printreexplicațiile privind gradul foarte redus de ocupare a trenurilor depasageri oferite gândul de CFRCălători se numără și faptul că „transportul feroviar are și rolulde garantare a libertății de circulație și de coeziune teritorială(…). Ca regulă generală nu trebuie să existe clienți refuzați dinlipsă de locuri”. O altă explicație este și faptul că „o utilizarede peste 70% a unui vagon creează călătorilor o senzație dedisconfort și de supraaglomerare și aceștia vor percepe negativcalitatea confortului”. În același timp, oficialii CFR Călătoriatrag atenția și că „traficul nu este constant nici pe perioade detimp, ci are vârfuri de trafic orare, săptămânale, sezoniere, desărbători etc”.
Compania de stat nu uită să precizeze, printre motivele scăderiitraficului, respectiv a gradului de ocupare, faptul că este criză -„scăderea indicatorilor macroeconomici”, la fel cum nu a uitat nicide problemele provocate de „sora” CFR SA, compania care se ocupă cuîntreținerea și reabilitarea infrastructurii de cale ferată -„scăderea vitezei de circulație ca urmare a lucrărilor lainfrastructura feroviară”. Viteza medie de deplasare în cazultrenurilor de călători este de circa 30 de kilometri pe oră.

Valoarea medie a unui bilet vândut de CFR Călători estede 23 de lei

Anul trecut CFR Călători a vândut, la nivel local, prin sistemulde vânzare electronică, 27,64 milioane de bilete de călătorie, cuaproape 11% mai puțin decât în 2009. Veniturile obținute prinvânzarea lor au fost de 634 de milioane de lei, respectiv aproape151 de milioane de euro. În timp ce numărul biletelor vândute ascăzut cu 11%, valoarea totală a biletelor a scăzut cu 17,4%.Valoarea medie a unui bilet a fost de 23 de lei anul trecut.
Diferența dintre cei 58 de milioane de călători transportați șicele 27 de milioane de bilete vândute, în sistemul electronic, seexplică prin multitudinea facilităților oferite la transportpersonalului propriu, elevilor, studenților, pensionarilor dar șigrupurilor. În cazul grupurilor, de exemplu, pot călători și 15persoane pe același bilet. La acestea se adaugă și abonamentele șibiletele vândute prin agențiile de voiaj.

Valoarea amenzilor date e de peste jumătate de milion delei

O sursă importantă de venit, pe lângă vânzarea biletelor în găriși în agenții, a fost și vânzarea legitimațiilor de călătorie lasuprapreț, în tren. În 2010 au fost depistați 664.000 de călătorifără bilet, valoarea biletelor eliberate în tren fiind de 7,9milioane de lei, de unde rezultă o medie de 12 lei pe fiecarebilet. În 2009 au fost depistați de către organele abilitate peste766.000 de călători fără legitimație de călătorie.
În 2010, CFR Călători a acordat 1.783 de contravenții, în valoaretotală de 511.507 lei, de unde rezultă o valoare medie de aproape290 de lei. Conform legii, valoarea contravenției este cuprinsăîntre 250-400 de lei.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...