Ungaria majorează TVA la 27%, cel mai ridicat nivel din UE. Vezi ce TVA aplică fiecare stat din Uniunea Europeană

Redactor:
Vlad Mironescu
Ungaria va majora anul viitor TVA cu două puncte procentuale, la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. În plus, pe 11 septembrie 2011, Ungaria a trimis Comisiei Europene propunerea de a introduce o nouă cotă a TVA de 35% la produsele de lux.

Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată (TVA) la 27%, de la 25%, a anunțat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Astfel, Ungaria va avea cea mai mare cotă a TVA din Uniunea Europeană. În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca și Suedia, urmate de România, cu 24%. Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru și Luxemburg.

„Ungaria va implementa o ajustare fiscală de 750 de miliarde de forinți (2,6 miliarde euro)”, a anunțat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de portfolio.hu. Valoarea este cu 200 de miliarde forinți mai mare decât preconizaseră inițial autoritățile. Matolcsy a anunțat că nivelul TVA va fi majorat la 27%. „Mulți cred că nivelul de 25% al TVA este bătut în cuie, dar nu este adevărat”, a spus Matolcsy.

„O directivă europeană din 2006 stabilește că TVA standard nu poate fi mai mică de 25%, iar TVA preferențială nu poate fi mai mică de 5%. TVA standard poate fi mai mare decât 25%. Vom menține și cotele TVA de 5% și 18% de asemenea”, a adăugat el. În plus, pe 11 septembrie 2011, Ungaria a trimis Comisiei Europene propunerea de a introduce o nouă cotă a TVA de 35% la produsele de lux.

Autorii articolului postat pe portalul citat adaugă însă că, de fapt, cea mai recentă directivă a UE privind cota standard a TVA prevede că aceasta „nu poate fi mai mică de 15%” și nu de 25%.

„Cota standard a TVA în vigoare în diferite state membre, combinată cu mecanismul sistemului de tranziție, trebuie să asigure funcționarea acestui sistem la un nivel acceptabil. Pentru a preveni ca diferitele cote standard de TVA aplicate de statele membre să conducă la dezechilibre structurale în comunitatea europeană și la denaturări ale concurenței în anumite sectoare de activitate, o cotă standard minimă de 15% ar trebui stabilită, sub rezerva unei revizuiri”, se arată în directiva europeană, potrivit portfolio.hu.

Măsura luată de guvernul de la Budapesta face parte dintr-un amplu program de austeritate. Actuala cotă a TVA de 25% a Ungariei a fost stabilită în iulie 2009. Această nouă creștere a taxei pe valoarea adăugată este inclusă într-un pachet de măsuri bugetare, care vizează economii de peste 300 miliarde de forinți și venituri mai mari cu 450 miliarde de forinți. Programul de austeritate al guvernului de la Budapesta mai include și concedierea a 5.500 de angajați din sectorul public, precum și majorarea cu un punct procentual a contribuțiilor pentru sănătate.

Matolcsy a anunțat că toate încasările rezultate din majorarea TVA vor merge către Fondul de Protecție a Țării, în valoare de 150 miliarde de forinți.

Ce măsuri de austeritate va adopta Ungaria

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustări fiscale, că guvernul a înaintat Parlamentului, cu anumite restricții, planul privind rambursarea anticipată a creditelor în valută la un curs sub cel al pieței, relatează portfolio.hu.

Guvernul a menținut obiectivul unei creșteri economice de 2% în 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat în calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a ține cont de factorii de risc. Ministrul Economiei se așteaptă la o inflație medie anuală de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipată anterior.

Guvernul a menținut o țintă a deficitului de 2,5% din PIB, care să permită reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfârșitul acestui an la 72% în decembrie 2012.

Matolcsy a spus că estimarea unei creșteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realistă și nu se așteaptă la creșterea dobânzii de politică monetară de către banca centrală, după majorările de taxe și prognoza de inflație de peste 4%.

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajați din sectorul public și majorarea contribuțiilor pentru sănătate cu 1%. Guvernul va introduce totodată o taxă pe jocurile de noroc online.În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca și Suedia, urmate de România (24%) și Grecia, Polonia, Portugalia și Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru și Luxemburg. (Loredana Voiculescu, [email protected], Anca Dumitrescu, [email protected])

Inchide