Ungaria și ROMÂNIA, țările în care ANGAJAȚII și ANGAJATORII plătesc cele mai mari taxe aferente contractului de muncă

Ungaria și ROMÂNIA, țările în care ANGAJAȚII și ANGAJATORII plătesc cele mai mari taxe aferente contractului de muncă
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 20:21

Angajatorii și angajații din Ungaria și România plătesc cele mai mari taxe către stat pentru contractele de muncă, reprezentând 207 la sută din salariul net, respectiv 181 la sută, cele mai mici contribuții fiind plătite în Polonia și Bulgaria, rezultă dintr-un studiu realizat de Accace.

Studiul „Nivelul de contribuții datorate statului în Europa Centrală și de Est”, realizat în lunile noiembrie și decembrie în România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia, arată că Ungaria este țara din Europa de Sud-Est în care atât angajatorul, cât și angajatul plătesc cele mai mari taxe către stat aferente contractului de muncă, acestea depășind, în medie, cumulat, dublul salariului net.

Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate țările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro.

„Raportat la această valoare, Ungaria este țara în care se plătesc cele mai mari contribuții – pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg către stat și către angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207 la sută). Ungaria este urmată, cu valori apropiate, de către România (182 la sută din salariul net), Cehia (181 la sută) și Slovacia (180 la sută). Un volum substanțial mai mic de contribuții este plătit în cazul Poloniei (168 la sută) și Bulgariei (143 la sută)”, se arată în studiu.

În urma analizei făcute a mai rezultat că primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatului sunt Ungaria (60,82 la sută), România (42,57 la sută) și Polonia (41,40 la sută), în timp ce primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatorului sunt Cehia (46,58 la sută), Ungaria (45,83 la sută) și Slovacia (45,78 la sută).

Inițiatorii studiului cred că principalul element ce poate duce la variații în procentele menționate este contribuția la fondul de accidente în țări precum România, Cehia și Polonia, care au stabilite procentele aferente în funcție de codul CAEN al companiilor.

„Alte condiții specifice se întâlnesc în Bulgaria, unde contribuțiile sociale pot crește cu până la 2,5 la sută în cazul persoanelor născute înainte de 1960, și Ungaria, al cărei impozit poate ajunge la 27% la sută”, mai rezultă din studiu.

România ocupă în schimb primul loc în topul țărilor privind numărul de contribuții (10), fiind urmată, la egalitate, de Ungaria și Bulgaria (câte opt).

În ceea ce privește tipul celor mai ridicate contribuții către stat, cumulate la nivelul tuturor celor șase țări analizate, primele trei sunt asigurările sociale plătite de către compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de către angajat, și asigurările sociale suportate de asemenea de către angajat.

„În toate țările, contribuțiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura excepție fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. În România, cele mai ridicate contribuții pe care un angajator trebuie să le plătească sunt asigurările sociale și sănătatea, iar pentru angajat impozitul pe venit și contribuțiile sociale”, se mai arată în studiu.

Mihaela Virlan, manager director Acacce România și Bulgaria a arătat că pentru investitorii care caută piețe noi în care să se dezvolte în regiune și vor o analiză macro concludentă a pieței muncii, acest tip de studiu poate fi de folos.

„Vorbind despre România, acest studiu arată că aici există cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contribuții aferente contractului de muncă, în ciuda numărului total mai mare de contribuții plătite către statul român, în comparație cu țările învecinate. Din nou, Bulgaria surprinde, fiind singura țară dintre cele șase în care totalul contribuiilor reprezintă mai puțin de jumătate din netul stabilit ca punct de reper”, a declarat Mihaela Virlan.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021