GÂNDUL GREEN. Ministrul Mediului, Tánczos Barna: „Reciclarea este cea mai importantă”

Publicat: 30 01. 2021, 19:59
Actualizat: 30 01. 2021, 20:04
GÂNDUL GREEN. Ministrul Mediului, Tánczos Barna: „Reciclarea este cea mai importantă” / SURSĂ FOTO: GÂNDUL GREEN

Ediția din această săpămână a emisiunii GÂNDUL GREEN a abordat subiectul protejării mediului și problemele legate de poluarea aerului. Invitat a fost Ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a propus câteva soluții pentru ca indicatorii negativi ai României să se schimbe în următoarea perioadă.

Peturile si reciclarea deseurilor

„Reciclarea este cea mai importantă. Oamenii au crezut că prin construirea gropilor de deșeuri, problema este rezolvată, dar nu este așa. Presiunea pe platformele de depozitare trebuie să fie cât mai mică. Sistemul de garanție-returnare trebuie implementat. Fiecare ambalaj o să valoreze 50 de bani. Construirea sistemului într-un timp foarte scurt ne face să întârziem și să nu găsim soluțiile cele mai eficiente.  80% din ambalaje ar trebui readuse în economia circulară, nu duse la groapă de gunoi”, a afirmat ministrul Mediului.

Programele Rabla

„Anul 2020 nu a fost un an bun pentru AFM. Mai toate programele lansate au avut probleme de software. Sper să se rezolve multe dintre ele odată ce trecem pe platformele STS. Vom lansa cel puțin proiectele pe care le-am avut până acum și vom păstra cel puțin aceste bugete. Am dori să venim cu programe complementare, mai ales în marile centre urbane, pentru achiziționarea a noi mijloace de transport în comun, astfel încât măcar mijloacele de transport în comun să fie cu 0 poluare. Vrem să venim în sprijinul cetățenilor pentru metode alternative de transport, astfel încât traficul să nu mai afecteze mediul. Vrem să venim cu soluții finanțate din fonduri europene cu noul program național de relansare și reziliența. Obiectivele sunt stabilite, zi de zi discutăm despre bugetul pentru 2021. Vrem să facem investiții în mediu. 2021 poate fi un nou început, în cazul în care ministerul va reuși să fie un catalizator, care vine cu soluții, vine în sprijinul instituțiilor, și vine cu amenzi și penalități dacă aceste soluții nu sunt puse in practică”, a spus Tánczos Barna.

Noul SUMAL

„Cea mai mare provocare este SUMAL-ul funcțional. Dacă după 2-3 luni de funcționare își va arată efectul benefic, acest program va schimba situația din zona exploatării forestiere. Cea mai mare problema de mediu din România este poluarea din București. Modul de viață nu poate fi schimbat de azi pe mâine. Răbdarea cetățenilor este greu încercată. Lumea vede gravitatea situației. Trebuie să venim cu soluții eficiente pentru a avea rezultate rapide”, a conchis ministrul.