GÂNDUL GREEN. Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, despre piața deșeurilor de ambalaje: „Comportamentul cetățeanului s-a schimbat în pandemie”

GÂNDUL GREEN. Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, despre piața deșeurilor de ambalaje: „Comportamentul cetățeanului s-a schimbat în pandemie”
Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, invitatul lui Dan Vardie la GÂNDUL GREEN
Publicat: 30/12/2020, 22:55
Actualizat: 31/12/2020, 01:46

Dan Vardie, gazda emisiunii Gândul Green, a dezbătut în ediția de miercuri seară, 30 decembrie, problema pieței deșeurilor de ambalaje. Ce provocări au fost în 2020 și cum a resimțit această industrie perioada pandemiei de Covid-19…

Printre invitati s-a aflat și Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, care a precizat că, la nivel de societate, nu a existat niciun domeniu care să nu fi fost afectate de pandemie.

La jumătatea lunii martie și aprilie vânzarile la produse au scăzut destul de mult și, inevitabil, cantitățile introduse pe piață. O altă situație a fost o schimbare a comportamentului de consum la nivel de ambalaj. Chiar dacă a scăzut cantitatea de produse vândute, totuși la nivel de ambalaj se observă o schimbare de consum. Comportamentul cetățeanului s-a schimbat. Sticla a crescut, ca și ambalaj. De exemplu, mai multă lume cumpără bere la sticlă decât la draft. Aceste modificări sunt destul de importante”, a precizat acesta.

El a adăugat că, pentru a respecta condițiile impuse de autorități, unii dintre colaboratori și-au diminuat activitatea si chiar au închis, în perioada aprilie-mai, fapt ce s-a simțit în partea de colectare.

Totuși, a afirmat Geanin Șerban, „având această componentă de mediu, activitatea în domeniul deșeurilor nu a putut să fie stopată și atunci poate că a fost unul din domeniile care aproape a fost obligat să funcționeze”.

Dacă vorbim de ambalaje, anul 2020 se încheie fără o afectare a țintei de reciclare”, a mai afirmat directorul executiv Greenpoint Management, care a precizat că – în cei trei ani de funcționare – compania s-a implicat, „poate mai mult decât poate prevede legea în partea de conștientizare și informare”.

Dezvoltăm plata cu PET, alături de un partener al nostru, în care cetățeanul, pentru prima dată în România, poate să aducă un recipient de PET și să plece acasă cu fructe și legume”, a declarat Geanin Șerban.

Invitatul lui Dan Vardie a confirmat că Greenpoint Management are o colaborare bună cu Ministerul Mediului, adică dialogul este mereu deschis, însă țara noastră mai are mult de recuperat pe această parte de colectare separată, de reciclare.

Dar, încet-încet, vom recupera aceste decalaje. Din punct de vedere al părții de reciclare avem ceea ce trebuie pentru a realiza obiectivele, însă rebuie să continuăm conștientizarea,  pe partea de colectare separată”, a spus el la GÂNDUL GREEN.

GÂNDUL GREEN. Roxana Puia, director marketing Environ, despre colectarea deșeurilor electrice: „Ne-am adaptat destul de repede”

În aceeași emisiune, Dan Vardie a vorbit și cu Roxana Puia, director marketing Asociația Environ, o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2007, cu obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice prin colectarea și reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viață.

Aceasta a precizat că și colectarea și reciclarea deșeurilor electrice a fost afectată de pandemia de Covid-19.

Și activitatea noastră a trebuit să se schimbe, ne-am adaptat destul de repede, sigur am trecut printr-o perioadă prin care cantitățile colectate au scăzut, pentru că efectiv colectare de la populație nu am mai putut să facem, campanii de conștientizare si de preluare a deșeuriloe din gospodării nu au mai putut fi organizate, magazinele au fost închise si oamenii nu au mai putut să ducă deșeurile în punele de colectare la nivel național și au fost câteva luni în care lucrurile nu au mers într-o direcție bună. Am încercat să recuperăm, ne-am extins parteneriatele cu operatorii de colectare, ne-am readaptat și am reinventat stilul campaniilor de colectare pe care le organizam”, a declarat Roxana Puia.

Ministrul Mediului, despre măsurile care vor fi implementate anul viitor: „Avem o sarcină dificilă” / „Anul 2021 trebuie să fie și anul investițiilor!”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că în anul 2021 o prioritate fundamentală este închiderea celor 20 de proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României.

Tanczos Barna subliniază faptul că anul 2021 trebuie să fie anul investiţiilor pentru sectorul de mediu, ape şi păduri. Oficial a convocat petnru dimineața zilei de marți, 29 decembrie, Şedinţa de Colegiu a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reuneşte demnitarii şi directorii din minister, precum şi conducerea instituţiilor care funcţionează în subordinea MMAP, informează Ministerul Mediului pe pagina oficială de Facebook.

Avem o sarcină dificilă în anul care urmează, există multe restanțe și așteptările populației sunt foarte mari, de aceea mă bazez pe fiecare dintre dumneavoastră să reușim să ne ridicăm la nivelul acestor așteptări. Din păcate, există nu mai puțin de 20 de proceduri de infringement inițiate de Comisia Europeană împotriva României, aflate în diverse faze, în legătură cu care avem obligația să luăm toate măsurile posibile pentru a le închide. Este o prioritate fundamentală la care trebuie să lucrăm toți, fără excepție. În plus, anul 2021 trebuie să fie și anul investițiilor pentru sectorul de mediu, ape și păduri. Trebuie să actualizăm și să prioritizăm rapid lista de investiții, iar prioritate vor avea, bineînțeles, proiectele care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării aerului, apei și solului, managementul eficient al deșeurilor și combaterea tăierilor ilegale de arbori”, le-a transmis ministrul Barna Tánczos colegilor din Minister.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu