GÂNDUL GREEN. Letea Reciclează! Program pilot de colectare și reciclare a deșeurilor în una dintre cele mai izolate localități din Delta Dunării: „Localnicii, mai educați ca mulți dintre turiști”

GÂNDUL GREEN. Letea Reciclează! Program pilot de colectare și reciclare a deșeurilor în una dintre cele mai izolate localități din Delta Dunării: „Localnicii, mai educați ca mulți dintre turiști”
GÂNDUL GREEN. Letea Reciclează! Program pilot de colectare și reciclare a deșeurilor în una dintre cele mai izolate localități din Delta Dunării: „Localnicii, mai educați ca mulți dintre turiști” / Sursă Foto: Captură
Publicat: 16/12/2020, 23:12
Actualizat: 16/12/2020, 23:20

În ultima ediție a GÂNDUL GREEN a fost abordată problema reciclării deșeurilor din localitatea Letea din Delta Dunării. Gazda emisiunii i-a avut invitați pe Loredana Pană, coordonatorul proiectului Ecopolis (implicat în reciclarea deșeurilor din Letea) și pe Raul Pop, președintele asociației Ecoteca.

Și muzeele vii au nevoie de ajutor

Și muzeele vii au nevoie de ajutor. Micul și izolatul sat Letea din Delta Dunării are nevoie de sprijin pentru a supraviețui, din cauza faptului că a fost afectat de deșeuri.

Abia la 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare primul contract de salubrizare.

Două containere au fost amplasate în zona pontoanelor unde acostează majoritatea vapoarelor care aduc turiștii, iar 10 coșuri au fost puse pe străzile principale

Loredana Pană, Ecopolis: „Sute de turiști ajung zilnic în Letea în sezon, iar în urma lor lasă foarte multe peturi”

„Este situația multor localități din țară, în special în zona rurală. Ne-am propus să aducem în prim plan problema reciclării.

Se generează multe deșeuri și nu se reciclează nimic. Când am gândit acest proiect, în Delta Dunării nu există niciun program de colectare. Între timp a fost semnat un contract prin care s-a început colectarea de deșeuri de la populație. Este mai ușor să faci colectarea selectivă de la populație.

Noi am distribuit cu ajutorul operatorului local, în decurs de un an, 4000 de saci de gunoi, pentru colectarea deșeurilor reciclabile. În Deltă se colectează pe două fracții, deșeu menajer și reciclabil.

Costurile legate de transportul pe apă sunt destul de ridicate. Sute de turiști ajung zilnic în Letea în sezon, iar în urma lor lasă foarte multe peturi.

Noi avem foarte multe proiecte și în zona culturală și ne-am propus să salvăm patrimoniul local. Sunt multe incidente cu depozitele ilegale, fiind nevoie de o nevoie de control dar și de educație pentru mediu.

Dacă există o corectă informare și primăria se implică, valorile de colectare a deșeurilor cresc. Autoritățile trebuie să colaboreze și să asigure infrastructură necesară.

Localnicii mi-au spus că turiștii au început și ei să aducă peturi.

Este nevoie de o colaborare foarte bună între toate entitățile angrenate în procesul de reciclare.

Programul nostru trebuie să devină un exemplu de bune practici și pentru celelalte localități din Delta Dunării. Până acum nu a interesat pe nimeni ce se întâmplă cu deșeurile din Delta Dunării.

Noi vrem să lucrăm mai mult cu locuitorii și autoritățile publice, pentru că lucrurile să funcționeze la nivel european”, a afirmat Loredana Pană, membru Ecopolis, organizația care demarează proiecte de ecologizare în localitatea Letea.

Raul Pop, Ecoteca: „În fiecare comunitate este vorba despre o combinație dintre conștientizare si logistică”

„Localitatea Letea poate fi un studiu de caz foarte interesant. Fiind o comunitate mică și relativ izolată, poți să te uiți la ea că sub microscop.

Este foarte importantă o asumare a subiectului legat de deșeuri, pentru că este un fenomen real, continuu, foarte palpabil.

Nu este un concept pe care îl putem ignora. În fiecare comunitate este vorba despre o combinație dintre conștientizare și logistică.

În cazul Letea, situația este diferită față de un oraș normal. Practic, populația satului se poate dubla într-o zi, având în vedere numărul mare de turiști.

Trebuie mărită capacitatea de primire a fluxurilor de deșeuri. Proiectul este foarte interesant, pentru că nu este doar un proiect pilot. Acolo s-a creat un sistem care se poate optimiza.

România este în întârziere față de ceea ce trebuie să facă, fie că vorbim de companii sau cetățeni. Delta Dunării, fiind caracterizată prin zone izolate, trebuie să lucrăm la inspecție și la responsabilitatea oamenilor.

Garda de Mediu ar trebui să lucreze mai mult cu primăriile pentru a găsi soluții în zonă. Nu este o sarcină ușoară, dar este nevoie de o asumare a managementului deșeurilor în Deltă.

Trebuie monitorizat ceea ce se întampla, astfel încât procentrul de reciclare să fie cât mai mare. Este important și comportamentul de a colecta sau nu separat deșeurilor”, a spus Raul Pop, președintele asociației Ecoteca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase