Băieții deștepți din energie, la un pas „să factureze” statul cu 400 milioane de euro. Efectele contractului cu Hidrolectrica în care șpaga era de 1,4 milioane euro

Băieții deștepți din energie, la un pas să factureze statul cu 400 milioane de euro. Efectele contractului cu Hidrolectrica în care șpaga era de 1,4 milioane euro
Publicat: 11/03/2014, 14:52

Dosarul DNA privind șpaga de 1,4 milioane euro denunțată de Remus Vulpescu, consilierul ministrului Daniel Chițoiu(PNL), are pe termen lung o miză de cel puțin 400 milioane euro. Un consilier al ministrului Constantin Niță (PSD) și un fost director al Hidroelectrica sunt acuzați că au vrut să-l mituiască pe Vulpescu pentru ca Hidroelectrica să aprobe un contract de 260 milioane euro, despre care DNA spune că ar fi fost păgubos pentru statul român. Dacă acest contract era aprobat, Energy Holding, Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries puteau să câștige procesele cu statul român căruia îi cer daune de 400 milioane euro pentru că au fost debranșate de la conducta de curent ieftin.

„Acest contract reabilita, legitima contractele băieților deștepți. Și acum suntem în litigii cu ei. Acest contract le venea ca o mănușă. Puteau spune: >”, a explicat pentru gândul Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica.

Schema băieților deștepți

Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei, Constantin Niță și Eugen Brădean director în cadrul Hidroelectrica au fost arestați preventiv după ce DNA i-a acuzat de corupție. Cei doi doreau ca Hidroelectrica să încheie un constract de 260 milioane euro cu un intermediar de energie electrică din Cluj.

Traderul, un băiat deștept din energie, urma să cumpere 7 milioane de megawatti la un preț preferențial de 165 de lei/MWh față de 175 de lei/MWh, cât este prețul mediu al pieței. Procurorii spun că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei. DNA susține că pericolul cel mai mare era ca Hidroelectrica să intre din nou în insolvență.

Pentru această afacere, Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Niță, s-a angajat să obțină toate aprobările. DNA spune că vânzarea de energie ieftină trebuia aprobată de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Mihăilă, membru în acest consiliu format din șapte persoane, avea deja asigurate patru voturi, inclusiv al lui. A vrut însă o majoritate mai mare. L-a contactat pe Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu (PNL), membru, de asemenea, în acest consiliu. Acesta nu a luat șpaga, ci l-a denunțat la DNA, care l-a reținut pe Mihăilă și pe Eugen Brădean , implicat și el în această „afacere”.

Din acestă afacere păguboasă statul pierdea după estimările lui Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica, nu mai puțin 290 milioane lei.

La rândul său, Remus Vulpescu a declarat la DNA că pierderea putea ajunge chiar și la 400 milioane euro. Trei intemediari de energie, debranșați anul trecut de la conducta de curent ieftin, puteau să câștige de la stat despăgubiri de 400 milioane euro.

În 2012, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvență, administratorul special al companiei a decis să denunțe contractele cu companiile Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie. Cele patru companii fac parte din categoria băieților deștepți din energie. În esență aceste companii cumpărau curent electric foarte ieftin de la Hidroelectrica și apoi îl revindeau cosumatorilor din România la un preț mare. Practic, curentul era achiziționat mult sub prețul pieței ,astfel producând prejudicii de sute de milioane de euro statului.

Cine sunt băieții deștepți din energie și cum acționau ei

Între 2001 și 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C. Aceștia sunt cei 10 băieți deștepți despre care vorbește administratorul special al Hidroelectrica. În esență aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină, sub prețul pieței, către cele 10 societăți. Acești 10 băieți deștepți revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preț mult mai mare, astfel realizând profituri substanțiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanți atât ai PSD, PDL sau PNL.

După ce statul a denunțat anul trecut contractele cu Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie au urmat două tipuri de litigii în instanță. Unele procese erau cele în care statul solicita despăgubiri de la băieții deștepți și altele în care băieții deștepți solicitau despăgibiri de la stat considerând că întreruprerea contractelor este nelegală.

Astfel că trei dintre companiile afectate de deconectarea de la curentul ieftin, Energy Holding, Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries au dat în judecată Hidroelectrica. În cadrul proceselor deschise în intanță aceste companii au solicitat daune de 400 milioane euro.

Aici intervine contractul pentru care consilierul ministrului Constantin Niță a vrut să-l mituiască pe Remus Vulpescu cu 1,4 milioane euro.

Un trader de energie din Cluj, ENERGON POWER&GAS S.R.L, al cărui reprezentant este omul de afaceri Rareș Criste, a apelat la un consilierul ministerial Mihăilă ca să-i faciliteze semnarea unui contract de 260 de milioane de euro. Traderul, un băiat deștept din energie, urma să cumpere 7 milioane de megawatti la un preț preferențial de 165 de lei/MWh față de 175 de lei/MWh, cât este prețul mediu al pieței. Procurorii spun că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei.

Pentru această afacere, Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Niță, s-a angajat să obțină toate aprobările. DNA spune că vânzarea de energie ieftină trebuia aprobată de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Mihăilă, membru în acest consiliu format din șapte persoane, avea deja asigurate patru voturi, inclusiv al lui. A vrut însă o majoritate mai mare. L-a contactat pe Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu (PNL), membru, de asemenea, în acest consiliu. Acesta nu a luat șpaga, ci l-a denunțat la DNA, care l-a reținut pe Mihăilă și pe Eugen Brădean , implicat și el în această „afacere”.

Contractul de care urma să beneficieze ENERGON POWER&GAS S.R.L era în valoare totală de 260 milioane euro. Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica și membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a declarat că, dacă acest contract era încheiat, băieții deștepți puteau să folosească acest document drept probă în dosarele lor în care cer despăgubiri de 400 milioane euro. „Acest contract reabilita, legitima contractele băieților deștepți. Și acum suntem în litigii cu ei. Acest contract le venea ca o mănușă. Puteau spune: >”, a explicat Borza pentru gândul

Potrivit acestuia, băieții deștepți solicită despăgubiri de 1,9 miliarde lei, adică peste 400 milioane euro. Această concluzie a fost reținută și de către DNA în referatul în care au solicitat arestarea lui Ioan Mihăilă și Eugen Brădean. „Impactul generat de încheierea unui astfel de contract asupra dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată în litigiile pe care Hidroelectrica S.A le are cu traderii de energie electrică pentru contractele denunțate de către administratorul judiciar în cadrul procedurii poate determina respingerea acțiunilor formulate, în condițiile în care Hidroelectrica susține că încheierea unor astfel de contracte este profund păguboasă pentru viitorul companiei”, se arată în documentul DNA

Cine apără interesele Hidroelectrica

Unul dintre litigiile dintre Hidroelectrica și SC ALPIQ ROMENERGIE SRL, unul dintre băieții deștepți din energie al cărui contract a fost denunțat, se află cum pe rolul Tribunalului București. În acest dosar statul cere daune companiei. În cauză, Hidroelectrica a decis să o angajeze pentru a-i reprezenta interesele pe avocata Paula Mihăescu.

Pe 23 septembrie Directoratul Hidroelectrica din care făcea parte și Eugen Brădean a decis angajarea a trei case de avocatură pentru a reprezenta Hidro Electrica în procesele din instanțe. Cele trei case de avocatură sunt: Denton, Dragnea și Asociații, Paula Mihăescu, Vilău și Mitel.

Acum, Paula Mihăescu este avocata care îl apără în intanță pe Ioan Mihăilă, cel care împreună Eugen Brădean a propus Hidroelectrica încheierea contractului cu ENERGON POWER&GAS S.R.L și cel care în prima fază a negociat cu Remus Vulpescu o posibilă șpagă pentru aprobarea contractului.

Contactată de gândul, avocata Paula Mihăescu a declarat că se gândește să renunțe la contractul de asistență judiciară cu Hidroelectrica. „Nu pentru că ar fi vorba de un conflict de interese, ci pentru că acel contract de reprezentare cu Hidroelectrica nu a fost aprobat de Consiliul de Supreveghere. Din acel consiliul face parte domnul Vuplescu care este denunțător în dosarul în care eu îl apăr pe Ioan Mihăilă. Eu nu am curajul să mai reprezint o companie care este condusă în acest mod”, a precizat Paula Mihăescu pentru gândul.

Avocata a precizat că nu poate aprecia efectul pe care l-ar fi avut aprobarea contractului cu ENERGON POWER&GAS S.R.L asupra litigiului dintre Hidroelectrica și SC ALPIQ ROMENERGIE SRL

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Atenţie, părinţi! Acest obicei, interzis în şcolile din România. AMENZILE sunt foarte mari!
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Metoda descoperită de medicii din Marea Britanie pentru a reduce perioada de recuperare a bolnavilor...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Orașul din România care oferă transport public GRATUIT. Unde călătoresc românii fără bilet
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...