HARTA ALIMENTELOR. Unde se găsește cea mai ieftină și cea mai scumpă mâncare. Cum au evoluat prețurile de la începutul anului

Redactor:
Gândul
Românii au scos din buzunar în ultimul timp față de începutul anului 2013 mai puțini bani pentru a-și cumpăra alimentele de bază necesare pentru traiul de zi cu zi. Astfel, dacă la începutul acestui an coșul lunar de consum ajungea să coste pentru o familie de două persoane 507 lei, opt luni mai târziu aceeași cantitate de produse a costat 439,6 lei, cu 67,4 lei mai puțin decât în ianuarie, potrivit calculelor gândul.

Românii au scos din buzunar în ultimul timp față de începutul anului 2013 mai puțini bani pentru a-și cumpăra alimentele de bază necesare pentru traiul de zi cu zi. Astfel, dacă la începutul acestui an coșul lunar de consum ajungea să coste pentru o familie de două persoane 507 lei, opt luni mai târziu aceeași cantitate de produse a costat 439,6 lei, cu 67,4 lei mai puțin decât în ianuarie, potrivit calculelor gândul.

Singurul produs din coșul românilor care s-a scumpit în această perioadă a fost carnea de pui pentru care o familie trebuia să plătească în august cu 1,5 lei în plus față de ianuarie, conform celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În ultimele săptămâni, odată cu izbucnirea scandalului cărnii de pui cu salmonella provenită de la Avicola Călărași, prețurile la carnea de pasăre au scăzut însă cu până la 8%, odată cu cererea pentru acest produs, românii ferindu-se să o mai cumpere.

Totodată, pe parcursul a opt luni, prețul kilogramului de telemea a rămas constant, necesarul lunar de 2 kilograme putând fi cumpărat cu 72 de lei atât la începutul anului, cât și în luna august.

(Click pentru a mări)

Trendul de scădere al prețurilor produselor alimentare de bază nu va mai fi respectat însă, cel mai probabil, începând cu anul 2014 când vor intra în vigoare noile taxe și impozite avute în vedere de Guvernul Ponta. Astfel, de la începutul anului viitor, cea mai mare „gaură” în portofelul românilor se va simți atunci când aceștia vor cumpăra carne. Potrivit calculelor gândul, după creșteri de 10% ale prețurilor la carne, de 2% – 3% la legume și fructe, de 2% la produsele lactate și de circa un ban pe bucată la pâine preconizate de către reprezentanții patronatelor din domeniu, o familie va fi nevoită să scoată din buzunar cu 207,5 lei în plus decât în prezent pentru a-și cumpăra mâncarea lună de lună.

La toate acestea se vor adăuga și 14 lei în plus pentru fiecare plin de benzină de pe care îl vor face șoferii, după indexarea accizelor la carburanți cu inflația și introducerea noii accize de 7 eurocenți pe litrul de carburant, dar și 35 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări cumpărat. Fumătorii vor ajunge astfel ca la finalul anului, cumpărând un singur pachet de țigarete pe zi, să scoată din buzunar cu 125 de lei mai mult decât în 2013.

Click pe imagine pentru a mări

Care sunt județele unde carnea se vinde cel mai ieftin

Carne de porc

Românii care își fac cumpărăturile în piețele din Harghita plătesc pe kilogramul de carne de porc cei mai puțini bani, mai exact între 8 lei și 9,2 lei, spre deosebire de brașoveni care ajung să scoată din buzunar până la 21 de lei pentru un singur kilogram de carne din acest sortiment, potrivit celor mai recente date publicate de MADR.

Sursă: gândul, date MADR – august

Următoarele locuri în topul celor mai ieftine piețe atunci când vine vorba despre carnea de porc sunt ocupate de cele din Prahova (9,6 lei – 10 lei pe kg), Gorj (10 lei – 11 lei pe kg) și Teleorman (10 lei – 12 lei pe kg). La polul opus găsim piețele din Hunedoara și Arad unde aceeași cantitate de carne poate fi cumpărată cu până la 20 de lei.

La începutul anului, românii puteau să își cumpere carne de porc ieftină din piețele din Harghita (9 lei – 11 lei pe kg), Timiș (10 lei – 13 lei pe kg), Vaslui (11 lei – 13 lei pe kg), Dolj (12 lei – 13 lei pe kg) și Cluj (10 lei -14 lei pe kg). Cea mai scumpă carne de porc se vindea în piețele din Iași (15 lei – 22 lei pe kg), Hunedoara (15 lei – 20 lei pe kg), Brașov (15 lei – 20 lei pe kg), Bacău (16 lei – 19 lei pe kg) și Arad (15 lei – 19 lei pe kg).

În medie, o familie de două persoane consumă lunar aproape 5 kilograme de carne de porc pe lună, acesta fiind sortimentul de carne preferat al românilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, pentru a-și achiziționa necesarul de carne de porc, o familie plătea la începutul anului 110 lei pe lună, în timp ce opt luni mai târziu aceeași cantitate costa 100 de lei, deci cu 10 lei mai puțin, conform calculelor gândul.

Carne de pui

Locuitorii județului Alba se pot considera norocoși pentru că trebuie să plătească cel mult 8 lei pentru a cumpăra un kilogram de carne de pasăre, față de bihoreni care sunt nevoiți să scoată din buzunar aproape dublu pentru aceeași cantitate de carne.

Sursă: gândul, date MADR – august

În topul românilor care își pot achiziționa kilogramul de carne de pui la cele mai mici prețuri se găsesc și clujenii (7 lei – 10 lei pe kg), prahovenii (8,2 lei – 10 lei pe kg), gorjenii (8,5 lei – 9,5 lei pe kg) și buzoienii (9 lei – 10,5 lei pe kg). Mai puțin fericiți sunt arădenii, vasluienii și gălățenii care plătesc pentru aceeași cantitate de carne între 14,5 lei și 17 lei.

În luna ianuarie, clujenii erau cei care puteau să își cumpere kilogramul de carne de pui la cele mai accesibile prețuri, mai exact 6 lei – 9 lei, aceștia fiind urmați de gorjeni care plăteau cu cel mult 0,5 lei în plus. Cele mai scumpe piețe se întâlneau, tot la începutul lui 2013, în Neamț (15 lei – 17 lei pe kg), Iași (10 lei – 17 lei pe kg), Arad (14,5 lei – 15,5 lei pe kg) și Vaslui (12,5 lei – 15,5 lei pe kg).

O familie consumă lunar aproape 3 kilograme de carne de pui. În ianuarie, familia plătea cel mult 51 de lei pentru a-și asigura necesarul lunar, iar în august 52,5 lei, deci cu 1,5 lei mai mult pentru aceeași cantitate, conform calculelor gândul.

Carne de vită

Carnea de vită nu este la fel de consumată în România ca cea de porc sau cea de pui. O familie de două persoane consumă, în medie, doar un kilogram pe lună. Cei care cumpără această cantitate la cele mai mici prețuri sunt gorjenii, care nu dau mai mult de 12 lei pe kilogram și botoșănenii care plătesc cel mult 12,5 lei.

Sursă: gândul, date MADR – august

Alți români care își pot cumpăra cu cei mai puțini bani carnea de vită sunt și cei din județele Harghita (8 lei – 13 lei pe kg), Giurgiu (11 lei – 13 lei pe kg) și Argeș (12 lei – 14 lei pe kg). La polul opus se găsesc brașovenii și hunedorenii care scot din buzunar și 22 de lei pentru a-și cumpăra un kilogram de carne de vită.

La începutul anului carnea de vită se vindea ieftin în piețele din Cluj (8 lei – 11 lei pe kg), Gorj (10 lei – 12 lei pe kg), Vaslui (10 lei – 12 lei pe kg) și Giurgiu (11 lei – 13 lei pe kg), în timp ce în piețele din Constanța, Iași, Hunedoara și Brașov kilogramul se comercializa cu prețuri cuprinse între 16 lei și 24 de lei.

Astfel, dacă la începutul anului 2013, o familie de români trebuia să scoată din portofel cel mult 24 de lei pentru a-și achiziționa necesarul lunar de carne de vită, opt luni mai târziu ei o puteau cumpăra cu 2 lei mai ieftin, potrivit calculelor gândul.

Unde găsești cele mai ieftine legume și fructe

Cartofi

Un român consumă lunar circa 8 kilograme de cartofi. Cei care scot din buzunar sume mici pentru a-și cumpăra necesarul lunar sunt locuitorii județelor Harghita și Suceava unde kilogramul de cartofi se vinde cu sume cuprinse între 0,7 lei și 1,2 lei. Cartofi ieftini pot cumpăra din piețe și românii din Caraș-Severin (1 leu – 1,2 lei pe kg), din Constanța (1,1 lei – 1,3 lei pe kg) și din Dâmbovița (0,8 lei – 1,3 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR – august

Mai puțin norocoși sunt românii care își fac cumpărăturile în piețele din Bihor unde kilogramul de cartofi poate costa chiar și 3 lei și cei care merg în piețele din Ilfov, Arad și București care plătesc între 1,5 lei și 2,5 lei.

În luna ianuarie, cartofii se vindeau cu cele mai mici prețuri în piețele din Suceava (1 leu – 1,2 lei pe kg), Harghita (1 leu – 1,3 lei pe kg), Maramureș, Mehedinți și Giurgiu (1,2 lei – 1,5 lei pe kg). Și în acea perioadă piețele bihorene erau cele mai scumpe la acest capitol, kilogramul de cartofi putând fi achiziționat cu până la 3,5 lei. Următoarele locuri în topul piețelor de unde se puteau cumpăra cartofi la cele mai mari prețuri erau ocupate de cele din județele Sibiu și Arad (2 lei – 2,5 lei pe kg).

O familie formată din două persoane consumă lunar, potrivit datelor INS, 16 kilograme de cartofi. La începutul anului această cantitate putea fi cumpărată cu cel mult 56 de lei. Pe parcursul anului, prețurile au scăzut astfel că în luna august aceeași cantitate de cartofi putea fi cumpărată cu 8 lei mai ieftin.

Varză

Varză ieftină poate fi cumpărată din piețele din județele Brăila (0,5 lei – 1 leu pe kg), Galați (0,6 lei – 1 leu pe kg), Timiș (0,8 lei – 1 leu pe kg) și Dâmbovița (0,8 lei – 1 leu pe kg). La polul opus, cea mai scumpă varză poate fi găsită pe tarabele aflate în piețele din Bihor (1,5 lei – 2,5 lei pe kg), Harghita (1,5 lei – 2 lei), Satu Mare (1,2 lei – 2 lei) și București (1 leu – 2 lei).

Sursă: gândul, date MADR – august

La începutul anului 2013, varza putea fi cumpărată chiar și cu 0,3 lei – 0,5 lei kilogramul din piețele din județele Timiș și Argeș. Aceeași cantitate putea fi cumpărată chiar și cu 3 lei din piețele arădene și cu până la 2,5 lei din cele aflate în județele Prahova, Mureș, Tulcea și Neamț.

Lunar, o familie de două persoane consumă circa 7 kilograme de varză, conform datelor INS, pe care plătea în luna august cu 3,5 lei mai puțin decât la începutul anului când pentru a acoperi necesarul lunar cei doi soți erau nevoiți să scoată din buzunar 21 de lei, potrivit calculelor gândul.

Ceapă

Atunci când vine vorba despre prețurile de comercializare ale cărnii de porc sau de vită piețele din Brașov pot fi considerate scumpe, dar în cazul cepei acestea înregistrează cele mai mici prețuri din țară. Astfel, kilogramul de ceapă poate fi cumpărat de aici cu cel mult 1,2 lei, preț apropiat de cel cu care se vinde ceapa în Tulcea (1,3 lei – 1,5 lei pe kg) sau Vaslui (1,2 lei – 1,5 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR – august

Ceapă scumpă se cumpără din piețele aflate în județele Hunedoara (3 lei – 3,5 lei pe kg), Bihor (2,5 lei – 3 lei pe kg), Caraș-Severin (2,5 lei – 3 lei pe kg) sau Arad (2 lei – 3 lei pe kg).

În luna ianuarie, românii puteau cumpăra ceapă la cele mai mici prețuri din Dolj (1,2 lei – 1,5 lei pe kg), (1,5 lei – 1,8 lei pe kg), Ilfov (1,5 lei – 1,8 lei pe kg) și Bacău (1,6 lei – 1,8 lei pe kg). Tot în acea perioadă, ceapa se vindea cu până la 4 lei pe kilogram în Neamț și cu până la 3,5 lei pe kilogram în Sălaj.

O familie consumă lunar, în medie, 2 kilograme de ceapă cantitate care putea fi cumpărată în august cu 2 lei mai ieftin decât în ianuarie, mai exact cu 14 lei, potrivit calculelor gândul.

Mere

Locuitorii județului Alba se pot considera norocoși pentru că plătesc pe kilogramul de mere cel mult 2 lei, cu 4,5 lei mai puțin decât cei din Galați sau din Dâmbovița. Merele se găsesc la prețuri mici și pe tarabele piețelor din Dolj (2 lei – 2,5 lei pe kg), Maramureș (2 lei – 2,5 lei pe kg), Satu Mare (2 lei – 3 lei) și din Vaslui (2 lei – 3,5 lei pe kg). Kilogramul de mere se vinde la cele mai mari prețuri în Galați (3 lei – 6,5 lei pe kg), Dâmbovița (2 lei – 6,4 leipe kg), Olt (3 lei – 6 lei pe kg) și Bihor (4,5 lei – 5,5 lei pe kg).

Sursă: gândul, date MADR – august

La începutul acestui an, mere ieftine puteau fi cumpărate din Argeș (1 leu – 2,5 lei pe kg), Ialomița, Maramureș, Sălaj (2 lei – 3 lei pe kg) și Satu Mare (2,5 lei – 3 lei pe kg). Fructele ajungeau însă să coste chiar și 7 lei kilogramul în Caraș-Severin sau 5 lei kilogramul în Timiș, Brașov, Dâmbovița și București.

Necesarul lunar de mere pentru o familie este de 4 kilograme. La începutul anului, această cantitate putea fi achiziționată din piețe cu 28 de lei, iar opt luni mai târziu cu 26 de lei, deci cu 2 lei mai ieftin, potrivit calculelor gândul.

Care sunt piețele unde produsele lactate se vând cu cele mai mici prețuri

Lapte

Sibienii sunt românii care scot cei mai puțini bani din buzunar pentru a cumpăra un litru de lapte, mai exact 2 lei. Lapte ieftin se vinde și în piețele din Argeș (1,5 lei – 2,5 lei pe litru), Caraș-Severin (2 lei – 2,5 lei pe litru), Covasna (2 lei – 2,5 lei pe litru) sau Constanța (2,2 lei – 2,5 lei pe litru). La polul opus se găsesc bucureștenii care plătesc pentru fiecare litru de lapte cumpărat din piețe până la 4,5 lei, buzoienii și maramureșenii care pot cumpăra laptele cu prețuri cuprinse între 2 lei și 4 lei.

Sursă: gândul, date MADR – august

La începutul anului 2013, laptele se vindea ieftin în piețele argeșene, în cele din Botoșani și în cele din Maramureș mai exact cu prețuri cuprinse între 1,5 lei și 2,5 lei, și se vindea cu prețuri mari în Brașov (3,5 lei – 5,5 lei pe litru), București (3 lei – 4,5 lei pe litru), Tulcea (3,5 lei – 4,5 lei pe litru) și Buzău (3 lei – 4 lei pe litru).

O familie formată din două persoane consumă, în medie, 12 litri de lapte pe lună, potrivit datelor INS. Pentru a cumpăra întreaga cantitate de lapte necesară consumului lunar, românii plăteau în ianuarie 66 lei și în august 54 de lei, mai puțin cu 12 lei, potrivit calculelor gândul.

Telemea

Telemeaua este singurul produs din coșul de consum lunar luat în considerare de gândul al cărui preț nu s-a schimbat pe parcursul primelor opt luni ale anului. Astfel, un kilogram din acest aliment costa și la începutul anului și în luna august cel mult 30 de lei, cel mai „piperat” fiind înregistrat de fiecare dată la nivelul piețelor din județul Sălaj.

Sursă: gândul, date MADR – august

În prezent, telemeaua poate fi cumpărată la prețuri mici din piețele aflate în județele Botoșani (11,5 lei – 13 lei pe kg), Vrancea (14 lei pe kg), Mehedinți (12 lei – 14 lei pe kg) și Giurgiu (10 lei – 15 lei). De prețuri mai mari au parte românii care își fac cumpărăturile în piețele din județele Caraș Severin, Prahova și Timiș unde kilogramul de telemea poate costa cel mult 25 de lei – 29 de lei.

Pentru a cumpăra cantitatea lunară de telemea necesară unei familii, aproape 3 kilograme, membrii acesteia trebuie să scoată din buzunar 72 de lei, potrivit calculelor gândul.

De unde poți cumpăra ouă la prețuri scăzute

Ouăle pot fi cumpărate cu cel mult 0,35 lei – 0,4 lei bucata din piețele aflate în județele Mureș, Timiș, Ilfov sau Mehedinți. Același aliment ajunge să coste aproape 1 leu dacă este achiziționat din piețele prahovene (0,35 lei – 0,8 lei pe bucată), ieșene (0,5 lei – 0,75 lei pe bucată) sau băcăuane (0,5 lei – 0,7 lei pe bucată).

Sursă: gândul, date MADR – august

În luna ianuarie, ouă la prețuri scăzute puteau fi cumpărate din Brașov (0,4 lei – 0,5 lei pe bucată), Argeș (0,5 lei – 0,6 lei pe bucată), Ialomița (0,5 lei – 0,6 lei pe bucată) sau Olt (0,55 lei – 0,65 lei pe bucată). Un ou putea fi cumpărat însă chiar și cu 1,5 lei în aceeași perioadă dacă românii își făceau cumpărăturile în piețele din județele Bacău (1 leu – 1,5 lei pe bucată), Neamț (0,7 lei – 1,5 lei pe bucată), Giurgiu (0,9 – 1,2 lei pe bucată) sau Iași (0,7 – 1,2 lei pe bucată). Cel mai probabil prețurile ridicate înregistrate la începutul anului se datorau faptului că la finalul lui 2012 comercianții au crescut prețurile produsele așa cum se întâmplă în fiecare an în apropierea sărbătorilor.

Lunar, o familie consumă până la 42 de ouă pe care în luna august le putea cumpăra la un preț cu 29,4 lei mai mic decât în luna ianuarie, deci cu 33,6 lei, potrivit calculelor gândul.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Măsuri DURE după redeschiderea școlilor. Ministrul Sănătății este categoric și NU se lasă înduplecat
Cine e, de fapt, Denise Rifai. Cum a ajuns celebră și cum a fost viața...
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide