Gândul
08.02.2014
Hot Pe Facebook

Ilie Sârbu îi dă șah noului vicepremier PNL: Iohannis trebuie să aleagă – fie în Guvern, fie la Primăria Sibiului. Nu putem face legi în funcție de numărul de pantof al omului

Ilie Sârbu îi dă șah noului vicepremier PNL: Iohannis trebuie să aleagă – fie în Guvern, fie la Primăria Sibiului. Nu putem face legi în funcție de numărul de pantof al omului
Ilie Sarbu a declarat pentru gandul ca premierul are ultimul cuvant in privinta ministrilor PNL si ca este de bun simț să discuți cu acesta despre nominalizări

Liderul de grup al PSD, Ilie Sârbu, a declarat într-un interviu pentru gândul că premierul are ultimul cuvânt în acceptarea nominalizărilor făcute de PNL pentru Guvern, dar că nu se poate impune premierului anumite nume.

„La final tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simț chestia aceasta, nu poți să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme.  E prea mult spus să vină și să spună: aceasta este propunerea noastră și la revedere. Nu se poate discuta așa. Acesta este tonul pe care l-am simțit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca și cum doi ani de zile au fost pe stradă”, a spus Sârbu.

Social-democratul a precizat că liberalul Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă vrea la primăria municipiului Sibiu sau în Guvern. Sârbu a exclus varianta unei Ordonanțe de Urgență care să îi permită lui Iohannis să cumuleze cele trei funcții.

„Eu nu cred că cineva va da o ordonanță pe tema aceasta, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Toți vor dori după aceea, unul vrea să fie președinte de Consiliu Județean și  ministru, altul vrea să fie nu știu ce. Adică facem legile în funcție de numărul de pantof al omului, nu cred. Legea îl obligă să opteze și eu nu cred că cineva va crea un precedent periculos. La noi, în general, există tendința aceasta de a acumula cât mai multe funcții, cât mai multă putere. Nu numai într-un partid, ci în toate”, a declarat pentru gândul Sârbu.

INTERVIUL INTEGRAL CU LIDERUL GRUPULUI PSD DIN SENAT, ILIE SÂRBU

R: Cum vedeți nominalizările făcute de PNL pentru Guvern?

I. Sârbu: Ei pot să propună, să decidă ceea ce doresc, dar toate vor trebui discutate cu premierul , deoarece el este cel care până la urmă va decide cu cine lucrează. Posturile ca atare sunt ale PNL, dar persoanele mai pot fi sigur discutate.

Poate exista situația în care premierul să fie nemulțumit de o propunere să ceară PNL să facă altă nominalizare?

I. Sârbu: Au mai fost situații de genul ăsta.

Dar niciodată după o decizie a Delegației Permanente a PNL.

I. Sârbu: După o decizie a USL, trebuie făcută diferența. Delegațiile noastre permanente pot hotărî, dar după aceea USL, acolo sunt patru partide, și împreună vor hotărî dacă una sau alta dintre propuneri rămâne valabilă. Dar la final tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simț chestia aceasta, nu poți să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme.  E prea mult spus să vină și să spună: aceasta este propunerea noastră și la revedere. Nu se poate discuta așa. Acesta este tonul pe care l-am simțit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca și cum doi ani de zile au fost pe stradă. 

V-au deranjat aceste declarații?

I. Sârbu: Nu mă mai deranjează demult nimic și nici nu vreau să mă deranjeze, dar mi se par nepotrivite după ce am ajuns la un anumit grad de înțelegere, lucrurile merg bine, acum iar găsim ceva ca lucrurile să meargă prost. Nu merge pe tonul ăsta, noi decidem, noi acum intrăm la guvernare, nu știu dacă sunt la locul lor.

Au întărit prea mult mesajul că acum intrăm la guvernare, că acum se va întări componenta PNL în Guvern?

I. Sârbu: Sunt conotații pe care noi le mai știm, unele lucruri le aflăm de la dumneavoastră. S-a vorbit mult despre schimbarea vicepremierului Daniel Chițoiu.

V-a luat prin surprindere schimbarea vicepremerului Chițoiu?

I. Sârbu: Acum dacă mă gândesc la ce ne-ați spus dumneavoastră, presa, pe parcursul timpului nu ar fi trebuit să mă surprindă, dar dacă mă gândesc la discuțiile pe care le-am avut duminică la USL cu cei de la PNL, că era și Chițoiu acolo, sigur că m-a surprins. Nu s-a pus problema … iar peste trei-patru zile s-a produs schimbarea. Repet, e problema lor, nu este problema noastră.

Vă așteptați să vă informeze despre aceste schimbări?

I. Sârbu: Nu, până la urmă le aparțin, dar în general tot ce ține de Guvern trebuie să discute cu premierul, așa cum cu mine ca lider de grup la Senat se discută cu mine.

A existat o discuție între Crin Antonescu și Victor Ponta înaintea acestei Delegații Permanente, după Comitetul Executiv al PSD.

I. Sârbu: Este posibil, eu nu am participat la ea.  Eu merg pe ideea că lucrurile trebuie tratate cu mai multă maturitate, cred că lumea s-a săturat de decizii din acestea surpriză, șoc. Până la urmă ele pot să fie bune, nu am niciun element la ora aceasta că nu sunt bune. E un caz pe care îl cunosc mai bine, al ministrului Bușoi, deja îl pot numi ministru, am lucrat cu el la Timiș, a făcut toată campania în locul actualul primar care era în spital, este un om harnic, un om de partid, serios. Are experiență mare.

Dar mutarea domnul Nicolăescu de la Sănătate la Finanțe cum vi s-a părut?

I. Sârbu: Eugen Nicolăescu este până la urmă economist, a făcut față la Sănătate eu cred că face față și la Finanțe.

Cum vedeți situația domnului Iohannis, nominalizat pentru funcția de vicepremier și ministru de Finanțe, care a declarat că nu dorește să renunțe la funcția de primar al municipiului Sibiu?

I. Sârbu: Situații de genul ăsta nu dau bine, în special de la domnul Iohannis de la care electoratul românesc se așteaptă la mai mult. Adică mă duc și acolo, dar îmi păstrez și Primăria ca o rezervă. Oamenii intuiesc lucrurile acestea, dar și aceasta este o problemă a lor.

În ce sens problemă?

I. Sârbu: Cum o vor rezolva, cum cred că o vor putea rezolva. Legal, eu cred că nu se poate. Este acea incompatibilitate.

Se poate da o ordonanță?

I. Sârbu: Eu nu cred că cineva va da o ordonanță pe tema aceasta, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Toți vor dori după aceea, unul vrea să fie președinte de Consiliu Județean și  ministru, altul vrea să fie nu știu ce. Adică facem legile în funcție de numărul de pantof al omului, nu cred. Legea îl obligă să opteze și eu nu cred că cineva va crea un precedent periculos. La noi, în general, există tendința aceasta de a acumula cât mai multe funcții, cât mai multă putere. Nu numai într-un partid, ci în toate.

Klaus Iohannis ar trebui să opteze înainte de a fi numit ministru?

I. Sârbu: E o prevedere legală privind timpul în care trebuie să opteze. Nu cred că Iohannis a venit să stea doar 30 de zile la Interne.

Colegii dvs de partid au ridicat problema funcție de vicepremier pentru domnul Iohannis, deoarece domnul Chițoiu avea atribuții pe zona economică, iar domnul Iohannis ar trebui să aibă și pe zona de securitate.

I. Sârbu: De aceea este necesară o discuție în cadrul USL și în special cu premierul Ponta. În toate țările democratice la care ne raportăm premierul are rolul determinant. Nu poți să-l tratez ca pe unul căruia îi transmiți informații, de mâine se întâmplă asta. Decizia, răspunderea aparține premierului, așa este legea făcută.

Aveți sentimentul că PNL v-a transmis niște informații și se așteaptă ca PSD să le confirme?

I. Sârbu: Nu. Am subliniat de la început două lucruri: o discuție în prealabil cu premierul, care să accepte, să fie de acord cu propunerile și după aceea formalizarea lor în USL, unde mai sunt doi președinți de partid, suntem noi care participăm.

Ar trebui să existe și acordul acestora?

I. Sârbu: Trebuie discutate acolo.

Există și varianta să se schimbe structura Guvernului?

I. Sârbu: Nu știu dacă este cazul, dacă cineva dorește să schimbe structura Guvernului. Nu de majoritatea necesară în Parlament avem frisoane.

Colegii vorbeau de instabilitate politică…

I. Sârbu:Ar trebui ca oamenii care decid să se pronunțe.

 

 

Inchide