2012 – sfârșitul financiar al lumii așa cum o știm

2012 - sfârșitul financiar al lumii așa cum o știm
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 25/04/2012, 16:43

Un „sfârșit financiar al lumii” ar putea fi mult mai aproapedecât își închipuie cei care cred că criza economică este pe calede a fi depășită. State cu economii solide își vor pierde statutulde debitori siguri, companii și autorități locale din toată lumea,ba chiar și Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate caniciodată în istorie de scandența unor datorii „riscante”.

Circa 700 miliarde din acest tip de „junk debt” vor trebuirambursate în 2012 – același an care va aduce „sfârșitul lumii”,potrivit unor previziuni atribuite mayașilor și făcute populare întoată lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere întresumbrele perspective ale sistemului financiar mondial și un film lamodă a fost făcută într-o analiză a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarmă este tras de economiști,care se așteaptă la nenumărate falimente în sistemul bancaramerican și la blocarea accesului la credite pentru companii, dincauza uriașelor datorii scadente în următorii 2-4 ani. „O avalanșăse pregătește pentru 2012 și mai încolo”, avertizează Kevin Cassidyde la agenția de rating Moody’s.

Un astfel de scenariu este plauzibil pentru că perioda dematuritate a creditelor luate și a obligațiunilor emise începând cu2007 este de 5-7 ani, crede Diane Vazza, de la Standard &Poor’s. Piețele financiare vor fi copleșite de cereri derefinanțare a datoriilor scadente și doar firmele (de așteptat săfie foarte puține!) care vor reuși până atunci să iasă dinrecesiune vor rezista.

„Ziua Judecății” pentru marii debitori

O „zi a judecății” va surveni, în 2012, pentru debitorii cares-au împrumutat cu mare ușurință până în 2007, pentru aceia care auluat credite de urgență (forțați de dificultățile aduse de crizafinanciară din 2008) și pentru cei care, deși aveau datoriiscadente în 2009 și 2010, au obținut reeșalonări ale plăților.Între acești mari datornici din SUA se numără companii, spitale șiservicii locale de utilități publice, dar și Guvernul federal.

Datoria publică a SUA va trece de 11.450 miliarde USD în 2012 șiva depăși 12.600 miliarde în 2014. În același interval, pe piețelefinanciare ajung la maturitate obligațiuni pe care analiștii lenumesc „junk” – care promit dobânzi mari, dar sunt și grevate deriscuri mari ca debitorii să fie insolvenți.

În 2010, vor exista asemenea obligațiuni ajunse la scadență,care vor totaliza 21 miliarde USD, urmând ca valoarea lor săcrească îngrijorător. Ele vor depăși 155 miliarde în 2012, vorajunge la 212 miliarde (2013), cu o creștere considerabilă până la338 miliarde (2014).

Un „al doilea val” al crizei din 2007-2008

Rădăcinile viitoarei crize financiare au fost identificate deanaliștii economici tot în „criza subprime”, declanșată gradual în2007 și care a culminat cu criza de pe Wall Street din septembrie2008.
Când debitorii „subprime” – care primiseră credite imobiliare cuprea mare ușurință, fără ca veniturile lor să garantezeposibilitatea plății ipotecilor – au început să intre înincapacitate de plată, firmele financiare au căutat modalități deamânare a unei crize inevitabile.

Piața ipotecilor începuse deja să se prăbușească, dar companiileau „reambalat” instrumentele financiare garantate cu ipoteci”subprime” și le-au revândut altor investitori. În acest fel,activele toxice au fost mutate din portofoliul unor bănci înbilanțurile contabile ale altor instituții, dar nu au dispărut dinsistemul financiar și vor atrage o criză și mai gravă.

INFOPLUS

2.000 miliarde dolari va trebui să împrumute GuvernulSUA în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar și a-și refinanțadatoriile scadente atunci

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...