2012 – sfârșitul financiar al lumii așa cum o știm

Redactor:
Bogdan Munteanu
2012 – sfârșitul financiar al lumii așa cum o știm
Un „sfârșit financiar al lumii" ar putea fi mult mai aproape decât își închipuie cei care cred că criza economică este pe cale de a fi depășită. State cu economii solide își vor pierde statutul de debitori siguri, companii și autorități locale din toată lumea

Un „sfârșit financiar al lumii” ar putea fi mult mai aproapedecât își închipuie cei care cred că criza economică este pe calede a fi depășită. State cu economii solide își vor pierde statutulde debitori siguri, companii și autorități locale din toată lumea,ba chiar și Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate caniciodată în istorie de scandența unor datorii „riscante”.

Circa 700 miliarde din acest tip de „junk debt” vor trebuirambursate în 2012 – același an care va aduce „sfârșitul lumii”,potrivit unor previziuni atribuite mayașilor și făcute populare întoată lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere întresumbrele perspective ale sistemului financiar mondial și un film lamodă a fost făcută într-o analiză a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarmă este tras de economiști,care se așteaptă la nenumărate falimente în sistemul bancaramerican și la blocarea accesului la credite pentru companii, dincauza uriașelor datorii scadente în următorii 2-4 ani. „O avalanșăse pregătește pentru 2012 și mai încolo”, avertizează Kevin Cassidyde la agenția de rating Moody’s.

Un astfel de scenariu este plauzibil pentru că perioda dematuritate a creditelor luate și a obligațiunilor emise începând cu2007 este de 5-7 ani, crede Diane Vazza, de la Standard &Poor’s. Piețele financiare vor fi copleșite de cereri derefinanțare a datoriilor scadente și doar firmele (de așteptat săfie foarte puține!) care vor reuși până atunci să iasă dinrecesiune vor rezista.

„Ziua Judecății” pentru marii debitori

O „zi a judecății” va surveni, în 2012, pentru debitorii cares-au împrumutat cu mare ușurință până în 2007, pentru aceia care auluat credite de urgență (forțați de dificultățile aduse de crizafinanciară din 2008) și pentru cei care, deși aveau datoriiscadente în 2009 și 2010, au obținut reeșalonări ale plăților.Între acești mari datornici din SUA se numără companii, spitale șiservicii locale de utilități publice, dar și Guvernul federal.

Datoria publică a SUA va trece de 11.450 miliarde USD în 2012 șiva depăși 12.600 miliarde în 2014. În același interval, pe piețelefinanciare ajung la maturitate obligațiuni pe care analiștii lenumesc „junk” – care promit dobânzi mari, dar sunt și grevate deriscuri mari ca debitorii să fie insolvenți.

În 2010, vor exista asemenea obligațiuni ajunse la scadență,care vor totaliza 21 miliarde USD, urmând ca valoarea lor săcrească îngrijorător. Ele vor depăși 155 miliarde în 2012, vorajunge la 212 miliarde (2013), cu o creștere considerabilă până la338 miliarde (2014).

Un „al doilea val” al crizei din 2007-2008

Rădăcinile viitoarei crize financiare au fost identificate deanaliștii economici tot în „criza subprime”, declanșată gradual în2007 și care a culminat cu criza de pe Wall Street din septembrie2008.
Când debitorii „subprime” – care primiseră credite imobiliare cuprea mare ușurință, fără ca veniturile lor să garantezeposibilitatea plății ipotecilor – au început să intre înincapacitate de plată, firmele financiare au căutat modalități deamânare a unei crize inevitabile.

Piața ipotecilor începuse deja să se prăbușească, dar companiileau „reambalat” instrumentele financiare garantate cu ipoteci”subprime” și le-au revândut altor investitori. În acest fel,activele toxice au fost mutate din portofoliul unor bănci înbilanțurile contabile ale altor instituții, dar nu au dispărut dinsistemul financiar și vor atrage o criză și mai gravă.

INFOPLUS

2.000 miliarde dolari va trebui să împrumute GuvernulSUA în 2012 pentru a acoperi deficitul bugetar și a-și refinanțadatoriile scadente atunci

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide