Agenția Internațională a Energiei recomandă reducerea cu un sfert a cererii pentru combustibili fosili, pentru a limita încălzirea globală

Publicat: 26 09. 2023, 18:21
Actualizat: 26 09. 2023, 18:38

Cererea pentru combustibili fosili ar trebui redusă cu 25% până în 2030, pentru a limita încălzirea globală, conform unui scenariu evocat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), care insistă pentru intensificarea cooperării internaționale în sensul atingerii obiectivelor de atenuare a efectelor modificărilor climatice.

”Actualizarea Foii de parcurs spre emisii zero arată că ambițiile mai mari și acțiunile de implementare, susținute printr-o cooperare internațională mai puternică, vor fi esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice. Planul de eliminare a emisiilor cu efect de seră din sectorul energetic mondial și de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius rămâne viabil datorită atingerii unui nivel-record în utilizarea tehnologiilor cu energie curată, deși impusul trebuie să crească rapid în multe domenii”, arată noua ediție a raportului ”Foaia de Parcurs spre Emisii Zero”, elaborat de Agenția Internațională a Energiei (IEA).

”Ținerea în viață a obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius necesită acțiuni comune rapide în întreaga lume. Vestea bună este că știm ce trebuie să facem și cum trebuie să procedăm. (…) Dar avem un mesaj foarte clar: Cooperarea internațională puternică este crucială pentru succes. Guvernele trebuie să separe clima de geopolitică, dată fiind amploarea provocărilor actuale”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei.

Foaia de Parcurs prezintă un plan spre eliminarea emisiilor poluante din sectorul energetic mondial până în 2050, dar recunoaște importanța stimulării unei ”tranziții echitabile” care să țină cont de diversele specificități naționale. Spre exemplu, economiile avansate ar urma să elimine mai rapid emisiile poluante, pentru a le acorda mai mult timp națiunilor emergente și aflate în dezvoltare.

În noul scenariu propus de Agenția Internațională a Energiei, creșterea capacităților pentru energie curată ar reduce cu 25% cererea pentru combustibili fosili până în 2030, iar emisiile poluante ar scădea cu 35% comparativ cu nivelul maxim, înregistrat în 2022. Până în 2050, cererea pentru combustibili fosili ar scădea cu 80% la nivel mondial.

”Drept rezultat, nu mai sunt necesare noi proiecte pe termen lung în sectorul petrolului și gazelor și nici noi mine de cărbuni sau extinderi ale minelor existente. (…) Raportul evidențiază importanța intensificării cooperării internaționale pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Avertizează că eșecul de a lansa ambiții și acțiuni suficiente până în 2030 ar crea riscuri climatice suplimentare și ar face atingerea obiectivului de limitare a încălzirii la 1,5 grade dependent de tehnologii pentru absorbirea dioxidului de carbon, care sunt scumpe și netestate la nivel extins”, subliniază Agenția Internațională a Energiei.

Citește și:

Ziua Mediului și neutralitatea climatică, obiectiv prioritar al UE