ALEGERI ÎN FRANȚA. Cine este Francois Hollande, NOUL PREȘEDINTE al francezilor. Promisiunile electorale, cariera și viața personală a celui care l-a învins pe Nicolas Sarkozy

Publicat: 06 05. 2012, 21:02
Actualizat: 06 05. 2012, 21:02

Candidatul socialist Francois Hollande a reușit să câștige alegerile prezidențiale din Franța, învingându-l pe președintele Nicolas Sarkozy, în ciuda lipsei sale de experiență administrativă.

Noul președinte al Franței este un politician care a propus crearea de tabere pentru romii din România, suprataxarea bogaților, renegocierea pactului fiscal, semnat inclusiv de România, precum și schimbarea orientării Europei și a relației cu Germania.

Hollande, în vârstă de 57 de ani, le-a promis cetățenilor Republicii că va fi un „președinte normal”, care va putea schimba țara, o veche democrație pe care o consideră „maltratată” de exercitarea în mod brutal a puterii de către „hiperpreședintele” Sarkozy.

„Vreau să fiu președintele unității. Francezii s-au opus unul altuia, sunt divizați, eu vreau să-i reunesc. Acesta este direcția schimbării pe care o propun”, a afirmat Francois Hollande, în timpul dezbaterii televizate de miercuri seara.

Cu toate că, de-a lungul campaniei, a fost criticat pentru lipsa de carismă și nehotărârea sa, a avut o prestație surprinzător de bună în timpul acestei dezbateri. Hollande l-a atacat constant pe adversarul său la alegerile prezidențiale din Franța.

El l-a acuzat, printre altele, pe Nicolas Sarkozy că nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru problemele țării. „E foarte simplu cu dumneavoastră. Nu e niciodată vina dumneavoastră”, i-a spus Hollande lui Sarkozy.

Noul președinte al Franței, care se dorește a fi „opusul lui Nicolas Sarkozy”, a condus în mai toate sondajele din ultimele luni privind intenția de vot pentru aceste alegeri prezidențiale, cu toate că distanța dintre el și Sarkozy s-a diminuat constant.

Alegerea lui Francois Hollande în funcția de președinte al Franței este privită drept o amenințare pentru actuala politică europeană, dirijată până acum de tandemul Angela Merkel-Nicolas Sarkozy.

Într-un interviu pentru revista Time, publicat în 13 aprilie, Hollande a declarat că „parteneriatul cu Germania nici nu mai e un parteneriat, pentru că Franța se ține după Germania”. Din acest motiv, el și-a exprimat dorința de a găsi noi parteneri europeni, care, ca și el, „vor o schimbare a direcției în care merge Europa”.

Germania a declarat în repetate rânduri că va continua să aibă o relație bună cu președintele francez, indiferent cine va fi el. De altfel, Francois Hollande are programată duminică seara o discuție cu cancelarul Angela Merkel.

Una dintre declarațiile cele mai controversate pe care Francois Hollande le-a făcut anul acesta a fost aceea în care a propus crearea unor tabere pentru romii din România. „Originea acestui rău, adică a circulării unei populații care nu este acceptată nicăieri și care trăiește în condiții nedemne, este faptul că nu am stabilit nici o regulă europeană pentru a-i ține acolo unde trebuie să trăiască, în România”, a declarat în luna februarie candidatul PS, potrivit Liberation.

După stabilirea unor asemenea reguli europene, francezii ar urma să amenajeze tabere pentru romi, „pentru a evita ca această populație să se instaleze oriunde”, a explicat noul președinte al Franței.

Tot cu referire la problema imigranților, Francois Hollande și-a exprimat intenția de a introduce o dezbatere anuală în Parlament, pentru a stabili numărul de muncitori imigranți, confrom programului politic publicat de Le Monde. Măsura este menită să garanteze că Franța va primi strict numărul necesar de străini de care au nevoie pe piața muncii.

Președintele-ales al Franței a declarat că finanțele sunt „adevăratul lui inamic” și a promis că, dacă va câștiga alegerile, îi va suprataxa pe cei foarte bogați și va renegocia noul pact fiscal european.

În ceea ce privește politica externă a Franței, Hollande este așteptat să grăbească retragerea soldaților francezi din Afganistan. „Consider că treaba noastră în Afganistan s-a terminat. Nu mai e niciun motiv să ne expunem soldații mai mult decât am făcut-o”.

Născut în vara lui 1954 într-o familie burgheză din provincie, la Rouen (nord-vest), Francois Hollande a candidat fără succes, la vârsta de 26 de ani, pentru a obține circumscripția lui Jacques Chirac din Corrèze.

Hollande este deputat al Adunării Naționale pentru Departamentul Corrèze, funcție pe care o ocupă din martie 1997. El a fost primarul orașului Tulle, din acest departament, în perioada martie 2001-martie 2008. Din noiembrie 1997 și până în noiembrie 2008, el a ocupat și funcția de prim-secretar al Partidului Socialist din Franța.

El a ajuns candidatul PS pentru aceste alegeri prezidențiale, ca urmare a scandalului sexual în care a fost implicat Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internațional, care a fost arestat anul trecut la New York pentru agresiune sexuală.

În ceea ce privește viața sa personală, Hollande are o relație cu jurnalista Valérie Trierwieler, care l-a determinat să slăbească zece kilograme și să își schimbe ochelarii.

Noul președinte francez a fost căsătorit timp de 25 de ani cu Ségolène Royal, contracandidata lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidențiale din 2007. Royal și Hollande au împreună patru copii.