Amnesty International critică Franța cu privire la situația migranților și discriminarea romilor

Publicat: 24 05. 2012, 11:28
Actualizat: 04 07. 2013, 00:48

Amnesty International a criticat din nou Franța pentru politica sa în privința migranților, a solicitanților de azil și a romilor, cu ocazia publicării, joi, a raportului său anual pe 2012, exprimându-și speranța că Francois Hollande își va respecta angajamentele în aceste domenii, relatează AFP.

„Astăzi ne așteptăm ca Francois Hollande să își respecte angajamentele”, a declarat președintele Amnesty International Franța, Genevieve Garrigos, în cadrul unei conferințe de presă. „Suntem mai optimiști, însă dacă blocajele continuă vom fi acolo pentru a le denunța”.

Organizația de apărare a Drepturilor Omului cu sediul la Londra a trimis candidaților la alegerile prezidențiale franceze zece recomandări, înclusiv încetarea expulzărilor forțate a taberelor de romi, posibilitatea unui recurs cu suspendare în fața Curții naționale pentru dreptul la azil pentru toți solicitanții sau mai multă transparență asupra controlului exporturilor de arme.

Înainte de a fi ales, Hollande a răspuns prin curier și și-a argumentat poziția sa față de aceste propuneri.

În partea despre Franța a raportului său anual, ONG-ul apreciază că „romii se confruntă încă cu discriminarea” în Franța, constatând că „taberele și adăposturile împrovizate locuite de romi au fost desființate în acest an în cadrul unor operațiuni ce păreau a fi expulzări forțate”.

Amnesty amintește de asemenea că „în iunie Comitetul european pentru drepturi sociale a considerat că evacuările forțate ale taberelor de romi la jumătatea lui 2010 au fost «produse într-un climat de discriminare etnică și constrângere» și că expulzările romilor către România și Bulgaria în 2010 au fost discriminatorii”.

De asemenea „noi dispoziții legislative au restrâns din nou drepturile solicitanților de azil și migranților”, reclamă raportul, menționând „legea care ridică de la 32 la 45 de zile durata maximă de reținere a migranților aflați în ilegalitate în așteptarea deportării”.

Printre alte constatări, Amnesty notează că „acuzațiile de abuzuri realizate de agenți ai forțelor publice nu fac încă obiectul unor anchete efective, independente și imparțiale, realizate cât mai curând posibil”.