Analist politic, despre situația din Belarus: Lukaşenko și-a pierdut legitimitatea

Publicat: 24 08. 2020, 00:48
Analist politic, despre situația din Belarus: Lukaşenko și-a pierdut legitimitatea. Sursa foto: Shutterstock

Expertul în problematica spaţiului ex-sovietic Vladimir Socor a vorbit despre trei scenarii posibile în Belarus.

În cadrul unui interviu acordat MEDIAFAX, Socor a spus că președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko „a pierdut legitimitatea pe care o poseda”.

Vladimir Socor, analist politic şi expert în problematica spaţiului ex- sovietic, are o explicaţie simplă pentru ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Belarus.

Oamenii s-au simţit insultaţi de faptul că Lukaşenko i-a considerat atât de creduli încât a exagerat scorul alegerilor, spune specialistul.

El face referire la faptul că, potrivit rezultatelor oficiale, Lukașenko ar fi câștigat alegerile din data de 9 august cu peste 80% din voturi.

Socor: Lukașenko riscă să fie înlăturat de la putere

În aceste condiţii, analistul politic nu exclude ca preşedintele Lukaşenko să aibă soarta lui Nicolae Ceauşescu, adică să fie înlăturat de mulţime şi viaţa să îi fie în pericol. Este necesară o soluţie rapidă de tranziţie şi nu sunt prea multe variante. Doar trei, în opinia lui Vladimir Socor.

„O tranziţie de jos în sus, deocamdată, este imposibilă practic. Şi, dacă s-ar încerca, ar duce probabil la haos. Opoziţia nu spune ce ar face în cazul victoriei. Nu spune ce ar face cu statul social, cu economia în general. Opoziţia se pronunţă numai în privinţa alegerilor şi în privinţa persoanei lui Lukaşenko. Cum ar putea să arate una de sus în jos? Ar putea fi orchestrată chiar de către Lukaşenko. Dar influenţa domnului Lukaşenko pare să scadă continuu, pe măsură ce cresc protestele. Cu cât o soluţie de sus intervine mai târziu, cu atât scade influenţa personală a lui Lukaşenko asupra acestei soluţii. Deocamdată, vedem că la nivelul conducerii, grupul conducerii este unul omogen. Nu au loc defecţiuni. Nici la nivelul politic, nici la nivelul forţelor de ordine”, spune analistul.

Acesta a mai adăugat că există și un al treilea scenariu, acela al unui acord între Rusia și Uniunea Europeană.

„Mai există un scenariu posibil. Un acord între Rusia, pe de o parte, şi Occident, adică Uniunea Europeană, pe de altă parte, asupra unei guvernări de tranziţie în Belarus, după modelul Chişinău 2019. Pentru a pregăti alegeri generale, prezidenţiale şi parlamentare. Sunt necesare alegeri parlamentare. În Belarus nu există partide politice. Parlamentul e compus din deputaţi care au candidat în circumscripţii uninominale, în nume propriu”, a mai spus Vladimir Socor.