Banca Centrală Europeană a creat linii secrete de finanțare către România și Bulgaria, pentru băncile elene

Publicat: 16 07. 2015, 18:52

Informația referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele băncilor elene a apărut în condițiile în care Banca Centrală Europeană a decis joi să extindă finanțarea de urgență a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro.

Băncile elene Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank și Alpha Bank dețin active substanțiale în Europa de Est. Băncile elene dețin aproximativ 12% din activele bancare din România (prin Piraeus Bank, Banca Românească, Bancpost și Alpha Bank) și peste o cincime în Bulgaria.

Dacă aceste active ar fi trecute sub controlul băncilor centrale naționale, băncile mamă ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitură finală sistemului financiar elen.

„Există temerea că dacă cineva va acționa primul, toată lumea va urma exemplul”, a spus o persoană apropiată situației.

Sursa a spus că BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu România și Bulgaria, pentru a le asigura că băncile elene vor beneficia de finanțare pe perioada crizei.

Linii swap similare, prin care băncile centrale se pot împrumuta de la BCE pentru a reîmprumuta bani pe piața locală, au fost utilizate în perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anunțate public.

Reprezentanții Băncii Naționale a României au refuzat să comenteze în legătură cu noua linie de finanțare, dar au spus că băncile elene din România sunt solide și că acestea pot refuza să permită acționarilor să retragă depozite. De asemenea, aceste bănci pot atrage lichidități de la BNR, dacă situația se va înrăutăți.

Oflicialii BCE și ai Băncii Naționale din Bulgaria au refuzat la rândul lor să comenteze.

BCE monitorizează situația prim teleconferințe zilnice cu toate țările unde băncile elene desfășoară operațiuni, între acestea aflându-se și Albania, Macedonia și Serbia.