Ce se va întâmpla cu epidemia de Ebola în 2015: când vom avea un vaccin fiabil

Publicat: 30 12. 2014, 15:15
Actualizat: 30 12. 2014, 16:28

„Rămânem prudenți, dar am putea depăși începând din primăvara anului 2015 perioada de maximă îngrijorare”, consideră coordonatorul misiunii franceze privind Ebola, Jean-François Delfraissy.

Ameliorarea situației nu se va produce cu noi medicamente sau vaccinuri într-o primă fază, ci printr-o mai bună tratare a persoanelor infectate, în special printr-o izolare sistematică și rapidă a pacienților, potrivit expertului.

Reacția Organizației Mondiale a Sănătății și a comunității internaționale a fost tardivă și, din acest motiv, s-a pierdut „timp prețios”, a explicat specialistul belgian Peter Piot, care, în 1976, a fost unul dintre primii experți ce au identificat virusul Ebola.

Începând din septembrie, ajutorul internațional pentru cele mai afectate țări, Guineea, Liberia și Sierra Leone, s-a organizat și a crescut. Deschiderea de noi centre de tratament și aplicarea măsurilor de sănătate în regiunile afectate încep să dea rezultate.

„Trebuie să rămânem prudenți și să nu ne anunțăm victoria prea devreme”, subliniază un oficial din Ministerul francez al Sănătății, în condițiile în care epidemia a părut să fie sub control în Guineea în mai multe rânduri, în 2014, pentru ca în cele din urmă să apară noi cazuri.

În ceea ce privește tratamentele și vaccinurile, 2015 ar putea aduce progrese, în condițiile în care „arsenalul terapeutic” este deocamdată practic inexistent în fața virusului ucigaș.

„Există speranțe privind primele rezultate ale noilor tratamente spre sfârșitul primului trimestru”, consideră Michael Kurilla, reprezentant al Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID).

Două medicamente antivirale – Favipiravir (produs de compania japoneză Fujifilm) și Brincidofovir (produs de compania americană Chimerix) urmează să fie testate în Guineea și în Liberia, iar rezultatele sunt așteptate în prima jumătate a anului 2015. Experții spun că soluția ar putea veni din combinarea mai multor molecule.

Vaccinuri testate

În ceea ce privește vaccinurile, trei mari companii farmaceutice au propus diferite produse pentru stoparea epidemiei de Ebola: compania britanică GSK și companiile americane Merck și Johnson & Johnson.

Două dintre „vaccinurile candidate” au fost testate pentru prima oară și noi teste de eficiență asupra unor grupuri mai mari sunt așteptate în perioada următoare, în special în Africa. Cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva virusului ar putea fi primii beneficiari ai vaccinurilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, dezvoltarea de noi teste de diagnosticare rapide, fiabile și mai puțin costisitoare sunt vitale pentru stoparea extinderii epidemiei de Ebola. În prezent, testele pentru detectarea virusului sunt făcute în laboratoare speciale, iar rezultatele sunt anunțate după câteva ore.

Teste rapide, deja folosite în zonele afectate de virusul Ebola, ar putea schimba datele în privința situației, asigură Jean-François Delfraissy.