CHINA CONSTRUIEȘTE UN ORAȘ CU O POPULAȚIE DE DOUĂ ORI CÂT A ROMÂNIEI – detaliile incredibile ale proiectului. PLUS: TOPUL CELOR MAI MARI ORAȘE DIN LUME

Redactor:
Bogdan Munteanu
CHINA CONSTRUIEȘTE UN ORAȘ CU O POPULAȚIE DE DOUĂ ORI CÂT A ROMÂNIEI – detaliile incredibile ale proiectului. PLUS: TOPUL CELOR MAI MARI ORAȘE DIN LUME
După ce a construit cel mai lung pod din lume, China își propune realizarea și a celui mai mare oraș din lume și din istoria omenirii - un megalopolis cu o suprafață de 26 de ori mai mare decât a zonei metropolitane a Londrei (Greater London) și cu o populație de peste două ori mai mare decât a României (42 milioane de locuitori).

După ce a construit cel mai lung pod din lume, China își propunerealizarea și a celui mai mare oraș din lume și din istoriaomenirii – un megalopolis cu o suprafață de 26 de ori mai maredecât a zonei metropolitane a Londrei (Greater London) și cu opopulație de peste două ori mai mare decât a României (42 milioanede locuitori).

„Megametropola” va lua naștere în sudul Chinei, la nord și vestde provincia cu statut special Hong Kong, prin unificarea a nouăorașe, dintre care unul (Guangzhou) era deja al doilea cel maipopulat oraș din lume în 2010. Planul trebuie să fie dus laîndeplinire în doar șase ani, relatează cotidianul britanic TheDaily Telegraph.

Astfel, noul megalopolis de 40.000 de km pătrați (mai mare decâtOlanda și Luxemburg la un loc) va deveni o nouă regiune a Chinei.Acesteia nu i s-a ales încă un nume, dar în interiorul ei,”locuitorii să poată circula liber și să poată profita de oriceserviciu”, potrivit unuia dintre creatorii proiectului, citat depublicația britanică.

Atât în vechiul Imperiu chinez, dar mai cu seamă în Chinacomunistă de astăzi, oamenii nu aveau și nu au posibilitatea de ase muta dintr-o provincie în alta cu aceeași libertate precum înalte țări ale lumii. Dar, cel puțin în interiorul „megametropolei”de lângă mult mai liberalul Hong Kong vor putea să o facă.

În acest sens, planurile autorităților de la Beijing prevădalocarea a două trilioane (mii de miliarde) de yuani (peste 200miliarde USD) numai pentru infrastructura de transport a regiunii.Din totalul de 150 de proiecte pentru unificarea celor nouă orașe,cel mai important se referă la cosntrucția unei rețele de 29 căiferate. Una dintre ele va lega noua regiune de Hong Kong.

Toate noile linii feroviare, care vor totaliza o lungime de5.000 de km, vor fi de mare viteză, astfel încât vor reduce la ooră durata călătoriei între oricare din punctele principale alemegalopolisului. Locuitorii regiunii vor acea acces la carduriuniversale pentru transportul feroviar și la „bilete anuale”, caresă le permită să facă naveta în interiorul „megaorașului”.

Planul prevede și unificarea rețelelor de utilități publice și aaltor servicii, pentru ca traiul în megalopolis să nu devină maiscump, ba chiar să fie mai accesibil. Proiectanții cred căfacturile de telefonie vor scădea cu 85%, în timp ce prețulbenzinei și al energiei electrice ar putea fi unificat.

3,32% din populația Chinei, dar 10% din putereaeconomică

Cele nouă orașe unificate – dintre cele cel mai „puțin populat”,Zhuhai, are 1,5 milioane de locuitori – vor reprezenta de-abia3,32% din populația de peste 1,3 miliarde de oameni a Chinei, darvor însemna 10% din puterea economică a țării.

„Nu va fi ceva precum Greater London sau Greater Tokyo, pentrucă nu va fi un singur mare oraș în inima acestui megalopolis”, aexplicat Ma Xiangming, de la Institutul de Planificare Urbană șiRurală Guangdong.

„De aceea, nici nu-l putem denumi după unul dintre orașeleexistente”, a adăugat Ma, precizând că unificarea „va ajuta laextinderea industriei, creșterea numărului de locuri de muncă șidistribuția mai echitabilă a serviciilor publice”.

Planul din sudul țării, care va include metropola Guangzhou nueste singurul de acest fel din China. Și în nord, este îndesfășurare un proiect similar, în comparație cu care cel plănuitla nord de Hong Kong va fi „minuscul”. În jurul metropolelorBeijing și Tianjin se va crea așa-numita Communicate EconomicăBohai Rim, o zonă urbană care ar putea ajunge la 260 milioane delocuitori.

Primul pas pentru crearea acestei comunități – cu peste jumătatedin populația de 500 milioane ale celor 27 de state care formeazăUniunea Europeană în prezent – a fost creat deja. Este vorba de olinie ferată de mare viteză între Beijing și Tianjin, grație căreiadistanța de 120 km dintre cele două orașe poate fi parcursă într-ooră.

Până în 2020, autoritățile de la Beijing plănuiesc ca”megaorașele” să devină o realitate în mai multe zone ale Chinei.Inspirat de „boom-ul” economic al ultimelor două decenii din zoneleurbane Beijing și Shanghai, Guvernul chinez speră că aceste noizone urbane, de câte 50-100 milioane de locuitori, vor puteacontribui la dezvoltarea economică și în alte părți ale țării. Înparalel, se vor intensifica și eforturile vizând „concentrări”urbane mai mici, de câte 10-25 milioane de locuitori.

Cele mai mari orașe din lume

În funcție de numărul de locuitori (în milioane) și incluzândzonele metropolitane adiacente, cele mai mari orașe ale lumii erau,în 2010:

* 1. Tokyo (Japonia) – 34,2

* 2. Guangzhou (China) – 24,9

* 3. Seul (Coreea de Sud) – 24,5

* 4. Delhi (India) – 23,9

* 5. Mumbai (India) – 23,3

* 6. Mexico city (Mexic) – 22,8

* 7. New York (SUA) – 22,2

* 8. Sao Paulo (Brazilia) – 20,8

* 9. Manila (Filipine) – 20,1

* 10. Shanghai (China) – 18,8

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide