China reconstruiește „Auschwitzul” său uitat pentru a-și aminti de „brutalitatea japonezilor”

Publicat: 01 09. 2015, 16:34

Lagărul de la Taiyuan, „Auschwitzul chinez”, a fost deschis în 1938 de japonezi și se află la o distanță de 500 de kilometri sud-vest de capitala Beijing. Numele celor considerați responsabili pentru masacrele comise în lagăr au fost inscripționate cu vopsea roșie pe o piatră, transmite The Guardian.

„Zeci de oameni au murit de foame și unii din cauza bolilor; unii au fost bătuți până la moarte, în timp ce alții au decedat în timp ce lucrau în locuri precum minele de cărbune din apropiere”, a declarat Liu Linsheng, un fost profesor care a scris o carte despre lagăr. Tatăl lui a evadat de la Taiyuan.

Potrivit lui Linsheng, japonezii violau femeile militari sau le foloseau pentru a trage la țintă, iar pe alți prizonieri s-au făcut experimente medicale sau s-au testat arme biologice.

Mulți chinezi, mai ales cei tineri, nu știu de existența lagărului. „Mulți oameni nici nu știu că acest loc există”, a declarat Zhao Ameng, al cărui tată a reușit să scape din lagăr în timp ce împreună cu un grup era dus pe un câmp pentru a fi executat.

Relațiile dintre China și Japonia au fost tensionate timp de sute de ani, dar apogeul a fost atins cu doi ani înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial. Imperiul Japonez a invadat China în 1937 și a capturat capitala de atunci Nanjing. La scurt timp a avut loc Masacrul din Nanjing (Nanking), cunoscut și sub numele de Violul din Nanjing. În timpul unei perioade de șase săptămâni sute de mii de civili au fost uciși și între 20.000 – 80.000 de femei, printre care multe minore și bătrâne, au fost violate și mutilate de către militarii imperiali japonezi. Este cunoscut și concursul organizat de invadatori: cine reușește să ucidă mai repede 100 de chinezi cu sabia de samurai.

De cealaltă parte, unii istorici japonezi susțin că aceste cifre sunt exagerate sau chiar fabricate. Totuși, multe imagini, dar și un tribunal internațional format după conflict, confirmă faptul că foarte mulți civili au fost uciși de către japonezi.

Foto: Wikipedia

China va organiza o paradă militară masivă pe 3 septembrie pentru a marca 70 de ani de la înfrângerea Japoniei în cel De-al Doilea Război Mondial.

Sursa video: YouTube/TestTube News