Christine Lagarde: BCE va menține politica monetară strictă în zona euro, pentru a evita ”inflația persistentă”

Publicat: 22 11. 2023, 07:30

Banca Centrală Europeană va menține atenția asupra riscurilor economice și va continua o politică monetară strictă, în sensul stabilizării prețurilor, fără concluzii bazate pe ”evoluțiile de pe termen scurt”, pentru a evita ”inflația persistentă”, afirmă președintele instituției, Christine Lagarde.

”În acest moment, suntem într-o fază a ciclului nostru politic pe care eu aș caracteriza-o ca fiind «atentă și focalizată». Trebuie să fim atenți la diversele forțe care afectează inflația: remedierea șocurilor energetice din trecut, forța transmisiei politicii monetare, dinamica salariilor și evoluția așteptărilor asupra inflației. Și trebuie să menținem concentrarea asupra readucerii inflației la ținta vizată, nu să ne grăbim spre concluzii premature bazate pe evoluțiile de pe termen scurt”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în discursul rostit la un eveniment organizat de Ministerul german al Finanțelor.

Christine Lagarde a explicat că, în prezent, există ”două forțe principale” care contribuie la scăderea inflației. ”În primul rând, șocurile din rețelele energiei și aprovizionării cu produse, care au jucat un rol substanțial în amplificarea inflației anul trecut, se disipează acum. (…) A doua forță este impactul înăspririi politicii noastre monetare. Am fost nevoiți să înăsprim politica monetară pentru a alinia cererea cu oferta și pentru a ține ancorate așteptările asupra inflației, pe fondul creșterii acesteia. Iar această ajustare a politicii monetare s-a transmis rapid asupra condițiilor financiare. Dar vârful impactului asupra inflației se va materializa abia după o întârziere și, ținând cont de amploarea fără precedent și de ritmul înăspririi politicii monetare, există o oarecare incertitudine privind puterea efectului”, a explicat președintele BCE.

Lagarde a insistat că trebuie menținută atenția asupra impactului pe care aceste forțe îl au asupra economiei, semnalând că actuala dobândă de referință din zona euro este la un nivel care, dacă va fi menținut ”suficient de mult timp”, va avea o contribuție substanțială asupra readucerii inflației la ținta de 2% vizată de BCE.

”Dar nu este momentul să începem proclamarea victoriei. Caracterul procesului inflației din zona euro indică faptul că trebuie să rămânem atenți și la riscurile persistenței inflației”, a subliniat președintele BCE, atrăgând atenția asupra evoluțiilor salariale.

”Ne-am confruntat cu un șoc major al inflației și, ca reacție, am ajustat substanțial politica monetară. Efectele ajustării sunt resimțite din ce în ce mai mult, iar presiunile inflaționiste sunt în scădere. Dar încă avem un drum lung de parcurs. Politica noastră monetară este într-o fază în care trebuie să fim atenți la diversele forțe care afectează inflația, dar și că trebuie să rămânem ferm concentrați pe mandatul stabilității prețurilor”, a concluzionat Lagarde.

Pierre Wunsch, guvernatorul Băncii centrale a Belgiei, a afirmat luni că Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să majoreze din nou dobânda de referință, în contextul în care perspectivele prea optimiste ale investitorilor ar putea submina politica monetară a instituției. ”Cred că piețele sunt relativ optimiste în acest moment și exclud posibilitatea acțiunilor suplimentare sau menținerea dobânzii de 4% mult timp. (…) Dacă vom ajunge la concluzia că inflația nu scade suficient de rapid, vom comunica acest lucru prin proiecții. Iar dacă piețele nu vor înțelege (…), va trebui să utilizăm instrumentele dobânzilor și să recurgem la majorări pentru a atinge obiectivul”, a declarat Pierre Wunsch.

Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat recent că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. ”Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a afirmat Luis de Guindos.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană va examina atent situația mai multor state, inclusiv a României, din cauza dezechilibrelor macroeconomice