• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază scurtă de acțiune, la câteva ore după ce a anunțat moartea liderului Kim Jong-Il

Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază scurtă de acțiune, la câteva ore după ce a anunțat moartea liderului Kim Jong-Il
Ochii întregii lumi stau pe comuniștii din Coreea de Nord, una dintre puterile nucleare ale Planetei

Coreea de Nord a testat, luni, o racheta cu rază scurtă de acțiune în largul coastelor sale de est, în aceeași zi în care televiziunea de stat a anunțat moartea liderului nord-coreean, Kim Jong-Il, arată presa sud-coreeană, citată de Reuters.

Un oficial din Coreea de Sud care a ținut să-și păstreze anonimatul a declarat pentru agenția de știri Yonhap că nu crede că lansarea rachetei are legătură cu anunțul morții lui Kim Jong-Il.

„Coreea de Nord a procedat la un tir de testare a unei rachete cu rază scurtă de acțiune, în această dimineață (luni) (…). Testul a fost urmărit îndeaproape de autoritățile noastre militare”, a declarat un oficial guvernamental nord-coreean, citat de agenție, care nu a precizat identitatea acestuia.

Testarea acestei rachete balistice, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri, nu are legătură cu moartea lui Kim Jong-il, a apreciat această sursă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme informația.

Coreea de Sud și-a plasat armata în stare de alertă și a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după ce aceasta a anunțat luni moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.

De asemenea, Seulul a cerut aliatului său american, care menține mobilizați 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, să sporească supravegherea prin satelit și avion.

Cele două Corei sunt, tehnic, în stare de conflict armat, de la armistițiul precar semnat la finalul Războiului Coreei (1950-1953).

Relațiile deja tesnionate dintre cele două țări s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat o corvetă militară sud-coreeană, ucigând 46 de marinari.

Phenianul a dezmințit mereu că se află la originea acestui atac. Însă artileria nord-coreeană a bombardat, câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană apropiată de frontiera maritimă comună, ucigând patru persoane, între care doi militari.

O mare parte dintre trupele nord-coreene, de aproxiamtiv 1,1 milioane de militari, sunt staționate la frontiera demilitarizată (DMZ).

Această fășie de teren ultrasecurizată, cu o lungime de doi kilometri, se extinde de o parte și de alta a liniei de demarcație, care are o lungime de 240 de kilometri. Ea consacră, din 1953 încoace, despărțirea nordului comunist de sudul capitalist.

Armata sud-coreeană numără 650.000 de oameni. (Adrian Marica)

Inchide