Corespondență Gândul din Seul: Zâmbește, mâine poate fi război! Tinerii din Seul: „În Nord e sărăcie, dacă ne unim, ne vor lua locurile de muncă”

Redactor:
Elena Hîrțan
Corespondență Gândul din Seul: Zâmbește, mâine poate fi război! Tinerii din Seul: „În Nord e sărăcie, dacă ne unim, ne vor lua locurile de muncă”
Îmbrăcați modern, cu părul aranjat și accesorii colorate, tinerii din Seul vorbesc sau ascultă muzică la cele mai noi gadgeturi, în timp ce merg la școală sau la job. Nu se tem că începe războiul, spun că sunt obișnuiți cu tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

În cele cinci zile petrecute la Seul nu am observat nicioschimbare în stilul de viață al coreenilor care să fie cauzată de apreocupare excesivă pentru război. Cafenelele și barurile sunt lafel de pline, la mall este agitație la toate cele nouă etaje,mijloacele de transport în comun sunt pline și străzile aglomeratede cele câteva milioane de mașini care pleacă și revin în Seul.

Bătrânii vor ca Phenianul să-și ceară scuze pentru cevace nici măcar n-a recunoscut

Singurii care vorbesc deschis și cu tristețe în glas desprereaprinderea scânteii războiului cu Nordul sunt coreenii mai învârstă. Organizația Veteranilor cu Dizabilități a organizat unprotest pașnic prin care a cerut Phenianului să-și ceară scuzepentru că a scufundat nava Cheonan la 26 martie, soldată cu moarteaa 46 de marinari sud-coreeni. În presa locală, tonul este maidegrabă moderat și încurajator. De exemplu, „Joong Ang Daily” scriedespre suportul pe care îl primește Coreea de Sud din partea altorțări, amintind că nu vor fi singuri dacă vor izbucni violențe. Pela începutul săptămânii, coreenii nu înțelegeau care pact deneagresiune a fost anulat în relațiile cu Nordul. „Până acum amauzit de vreo 16 pacte de astea. Să spună mai clar, la care sereferă, să știm și noi cam cât durează până mai semnăm unul.

Până la urmă nu i-a amenințat nimeni, poate doar le punem lagraniță niște monitoare imense pe care să le arătăm cât de bine eîn Sud și cât de mult s-a dezvoltat țara în era capitalismului”,vorbeau câțiva coreeni în piața centrală. Și își exprimau părereaoricine îi întreba. Nu se tem și nici nu caută cuvinte frumoase,mai ales că abia stâlcesc engleza.

l „Cel mai bine ar fi să nu existe frontiere, noi ne dorim asta.În partea de nord se află o parte a moștenirii noastre, vrem să oputem lăsa nepoților fără constrângeri. Sunt multe locuri șilucruri care ne aparțin și nouă, sunt și istoria noastră. Nu vremrăzboi și nici n-o să ridicăm armele. Negocierile vor fi pașnice”,ne spune Jay, un coreean de vreo 40 de ani, în aceeași piațăcentrală. El are rude în partea de nord și ar vrea să le mai vadămăcar o dată. „E păcat că s-a ajuns aici. Poate în 20 de ani ne vomreunifica. Așa ar fi normal, însă nimic nu mai e normal pe lumeaasta și nici nu pare a merge în direcția potrivită. Poate măcarnepoții mei vor prinde vremuri mai bune”, speră bărbatul.(Elena Hîrțan, Seul)

Îmbrăcați modern, cu părul aranjat și accesorii colorate,tinerii din Seul vorbesc sau ascultă muzică la cele mai noigadgeturi, în timp ce merg la școală sau la job. Nu se tem căîncepe războiul, spun că sunt obișnuiți cu tensiunile dintre Coreeade Nord și Coreea de Sud. Sunt doar îngrijorați pentru că marilecanale de știri anunță din oră în oră că sunt la un pas derăzboi.

„Lucrurile astea se întâmplă la un alt nivel, unde noi nu avemacces. E posibil ca la nivel diplomatic tensiunile să fie mai maridecât credem sau decât le simțim pe stradă sau la serviciu. Însăcei mai mulți tineri sunt preocupați de traiul zilnic, unii nici nuștiu prea bine cum arată președintele”, spune Michele, o tânără de25 de ani. Pentru ea, ca pentru milioane de tineri din Seul eimportant să își păstreze locul de muncă, să își poată plătifacturile și să aibă timp să iasă în oraș cu prietenii. „Sincer,tinerii nu vor unificarea Coreei pentru că se tem pentru jobul lor.În nord e sărăcie, dacă ne unim înseamnă că vor veni aici și vorcăuta un loc de muncă. E stresant să știi că ai putea fi dat afarăpentru că e cineva dispus să facă aceeași muncă pe bani mai puțini.Singurii neafectați sunt bogații, cei care nu se gândesc lacheltuielile lunare și la ce mănâncă mâine. Pentru ei e totuna, căau bani. Puteți întreba orice tânăr vreți, până și cei care mai aufamilie în partea de nord ezită. E o perioadă grea și oricât debine ar fi de bună economia țării, o situația ca asta ar putea dapeste cap toate calculele și stabilitatea financiară a tuturor”,adaugă tânăra.

Tinerii nu sunt interesați de alegeri sau viațapolitică

Într-adevăr, cei mai preocupați sunt cei trecuți de 35 de ani.Tinerii nici măcar nu citesc presa și nici nu urmăresc știrile laTV. Preferă să meargă la mall, să se plimbe sau să iasă în cluburi.Poate să-și alunge gândurile negre, poate chiar pentru că nu lepasă. Din exterior par total desprinși de viața politică a Coreei.În țară e perioadă electorală, se aleg primarii și consilierii.Sute de candidați, discursuri, afișe… Însă cei sub 30 de ani nuprea știu cu cine vor vota.

Sen are 27 e ani și spune că trebuie să voteze 8 persoane laconducerea orașului, însă sunt zeci de candidați și vreo patrudirecții politice. „Habar n-am de programul lor electoral, îi vădcă au organizat evenimente, că le cântă muzica în caravană mereu,însă efectiv nu am avut timp să mă documentez mai mult. Cred că osă o fac înainte de vot cu o zi sau două”, spune tânărul, care segrăbește spre mașină.

Pe străzile colorate și aglomerate viața se desfășoară în ritmalert. Coreenii sunt foarte preocupați de munca lor, nu-și batcapul cu situația politică. Sunt sute de candidați care își țindiscursul în piețe sau prin ziarele locale. Pentru coreeni,alegerile sunt mai mult o formalitate. Primesc un fel de almanah încare e trecut fiecare candidat și programul pe care îl propune. Nusunt fanatici și nici nu fac băi de mulțime. De cele mai multe ori,închiriază o mașină cu remorcă pe care o personalizează cu chipulcandidatului și în care cântă formații locale celebre sau țindiscursuri diferiți susținători. Nimeni nu pare a-i băga în seamă,altcineva decât turiștii curioși….(Citește mai departe înpagina următoare)

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide