CORONAVIRUS. Europa, avertizată de specialiști cu privire la un nou val de îmbolnăviri

Publicat: 12 05. 2020, 11:08
FOTO - ilustrativ: Shutterstock

Pe măsură ce țările europene încep relaxarea restricțiilor impuse în ultima perioadă pentru limitarea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus, apar temeri privind un nou val de îmbolnăviri în Europa vara aceasta.

Experții avertizează că rata în scădere a infecțiilor, combinată cu creșterea temperaturilor pe timp de vară, ar putea să îi determine pe europeni să nu mai privească regulile de distanțare socială și de igienă cu atât de multă seriozitate ca până acum, informează Euronews.

Bazându-se pe studiile privind alte pandemii, experții susțin că, la fel ca și în alte dăți, un al doilea val de îmbolnăviri este extrem de probabil să se producă și în acest caz. Specialiștii susțin că autoritățile de la Bruxelles ar trebui să le reamintească guvernelor europene ce riscă dacă relaxează prea devreme restricțiile.

„Statele membre ar trebui să se pregătească pentru un eventual nou val de infectări și trebuie să profite de orice oportunitate pentru a îmbunătăți modul în care gestionează situația”, spune Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Autoritățile de la Bruxelles au anunțat că se angajează în continuare să lucreze împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pentru a se asigura că informațiile privind riscul de infectare ajunge la cetățenii europeni.

De Keersmaecker a declarat că cetățenii trebuie să înțeleagă că un nou val de îmbolnăviri poate să apară oricând, chiar dacă primul val a fost gestionat cu succes.

Astfel, Comisia Europeană face apel la statele membre ale Uniunii Europene să relaxeze restricțiile treptat și cu foarte multă grijă, luând în considerare sfaturile specialiștilor în sănătate publică și datele epidemiologice disponibile în acest moment.

UE ar putea primi noi atribuții în gestionarea crizelor de sănătate publică

Mai mulți membri ai Parlamentului European au declarat că Blocul comunitar ar trebui să primească prerogative suplimentare în domeniul sănătății în viitor.

„Cred că criza provocată de coronavirus a arătat că există cooperare între statele membre în ceea ce privește politicile de sănătate. Cred că avem nevoie de o discuție privind extinderea competențelor UE în gestionarea pandemiilor pe viitor”, a declarat europarlamentarul suedez Jytte Guteland.

Majoritatea experților avertizează că este o chestiune de timp până când Europa va înregistra un al doilea val de îmbolnăviri.

Germania a anunțat deja o relaxare a restricțiilor, însă autoritățile de la Berlin au stabilit o limită de 50 de noi infecții la suta de mii de locuitori pe săptămână, a cărei depășire va duce la reimpunerea unor restricții de circulație. Și alte state, precum Belgia și Franța, au anunțat relaxarea măsurilor, după două luni de restricții.