Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a acceptat să judece plângerea depusă de Ucraina după invazia rusă

Publicat: 02 02. 2024, 19:09

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, a decis vineri că va examina plângerea depusă de Ucraina după invadarea țării de către Rusia.

În această cerere, Kievul a solicitat curții să infirme acuzațiile venite din partea Rusiei cu privire la comiterea unui genocid în estul Ucrainei.

Aceste acuzații venite din partea Moscovei au reprezentat unul dintre principalele motive pentru care Rusia a atacat Ucraina, a arătat Kremlinul în momentul în care a lansat „operațiunea militară specială” din țara vecină, arată Reuters.

Ucraina a dus cazul la Curtea Internațională de Justiție la câteva zile după începutul invaziei, în februarie 2022. Vineri, judecătorii au constatat că instanța are competența de a judeca doar o mică parte din dosar. De aceea, judecătorii au respins cererea Ucrainei de a se pronunța dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenția privind Genocidul din 1948.

În schimb, completul de 16 judecători a declarat că se va pronunța doar într-o etapă ulterioară dacă Ucraina a comis sau nu genocid în zonele Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, acum ocupate de Rusia.

În audierile din septembrie anul trecut, avocații Moscovei au cerut judecătorilor să respingă plângerea în totalitate, susținând că argumentele legale ale Kievului sunt viciate și că instanța nu are jurisdicție asupra acestui dosar.

Vineri, judecătorii au admis unele dintre obiecțiile Rusiei, dar au admis cererea Ucrainei ca instanța să decidă dacă există sau nu „dovezi credibile că Ucraina comite genocid cu încălcarea Convenției privind genocidul” în estul Ucrainei.

Procesul de la Curtea Internațională de Justiție va fi unul de durată

Sursa citată notează că judecarea cazului pe fond ar putea începe peste câteva luni. Ucraina a susținut anterior că nu există niciun risc de genocid în estul Ucrainei, așa cum a acuzat Moscova.

Curtea a emis o ordonanță în martie 2022, solicitând Rusiei să oprească imediat operațiunile militare din Ucraina. Deși hotărârile instanței sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, Curtea nu are nicio modalitate de a le pune în aplicare și unele state, precum Rusia, dacă acestea nu sunt respectate.

Ucraina a obţinut o mică victorie la CIJ miercuri, când judecătorii au decis că Rusia a încălcat tratatele ONU împotriva finanţării terorismului şi a discriminării într-un alt caz care se referea la incidente din 2014.

Sursa foto: Shutterstock