De ce China se îndreaptă spre „o aterizare dură”. Avertismentul unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii

De ce China se îndreaptă spre „o aterizare dură”. Avertismentul unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii
Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură, care va înrăutăți presiunile deflaționiste la nivel global, va trage în jos cotațiile acțiunilor și va crește prețurile obligațiunilor guvernamentale din Statele Unite, a avertizat miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„O aterizare dură este practic inevitabilă. Nu o aștept, o observ”, a afirmat Soros într-un interviu la televiziunea Bloomberg.

Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin speculații pe piețele financiare, a spus că pariază împotriva indicelui Standard & Poor”s 500, a țărilor producătoare de materii prime și a monedelor asiatice și cumpără titluri de Trezorerie.

Încetinirea economiei chineze se va reflecta asupra restului lumii, chiar dacă autoritățile de la Beijing dispun de mijloace pentru a ține sub control declinul.

Fostul manager de fonduri de hedging, transformat în filantrop, s-a alăturat altor investitori importanți, între care Jeffrey Gundlach, de la fondul DoubleLine Capital, și Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, care avertizează asupra riscurilor de scădere a activelor riscante, după ce din iunie vânzările au șters 16.000 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor, în timp ce prețurile materiilor prime au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii.

Îngrijorările legate de China au agitat piețele globale în acest an, pe fondul scăderii încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a restructura economia evitând o criză.

Soros a avertizat în mai multe rânduri în ultima perioadă în privința pericolului repetării catastrofei din 2008.

În septembrie 2011, Soros a afirmat într-o comisie la Washington că criza datoriilor din Grecia, declanșată în Grecia, este mai seriosă decât criza din 2008. El a reitareat ideea în această lună, afirmând că piețele globale se confruntă cu o criză care amintește de cea de acum peste șapte ani.

Soros nu a elaborat definiția aterizării dure a economiei chineze, dar a spus că o măsură mai corectă a creșterii actuale este 3,5%, față de avansul de 6,8% anunțat de autorități pentru trimestrul patru.

El a adăugat că datoria nesustenabilă a Chinei și ieșirile de capital sunt semne ale aterizării dure.

Potrivit estimărilor Bloomberg, ieșirile de capital din China au totalizat circa 843 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2015.

Încetinirea din China se combină cu prăbușirea prețurilor petrolului și devalorizări unor monede, amplificând riscul de deflație la nivel mondial, consideră Soros.

Prețurile de consum au scăzut în SUA cu 0,1% în decembrie, în timp ce prețurile la producători în China s-au redus timp de 46 de luni consecutiv.

Soros a mai spus că se va mira dacă Rezerva Federală (Fed) a SUA va crește dobânda de politică monetară la următoarea ședință, după ce a decis acest lucru în decembrie pentru prima oară în aproape un deceniu, în pofida faptului că instituția a anunțat că va mai face acest lucru în 2016.

În opinia investitorului, Fed a făcut o greșeală când a mărit dobânda luna trecută, întrucât așteptările de deflație erau deja instalate, iar probabilitatea ca populația să crească cheltuielile este mai scăzută.â

Panica investitorilor, posibil factor declanșator al unei recesiuni mondiale

Teama de pe piețe trezește analiștilor o altă teamă: nu cumva aceasta este atât de puternică încât va trage economia în jos? Ce ar putea calma nervii investitorilor acum când alianțele sunt fragile și coordonarea „cavaleriei” lipsește?

Istoria sugerează că guvernele și băncile centrale ar trebui să fie foarte atente la acest aspect, însă în condițiile în care coordonarea la nivel de strategii se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, o reacție coerentă din partea acestora este puțin probabilă, scrie Reuters.

În contextul în care 6.000 de miliarde de dolari au dispărut din valoarea piețelor de acțiuni la nivel mondial de la începutul anului și încă 25% din prețurile petrolului deja aflate foarte jos, există riscul real ca nervozitatea investitorilor să devină un catalizator al unei recesiuni la nivel mondial.

Iar când turbulențele de pe piețe încep să cristalizeze exact problema în legătură cu care investitorii își fac griji, atunci aceste căderi rare, dar periculoase, ale încrederii sunt extrem de dificil de stopat.

În ultimii 28 de ani, sau 336 de luni, numai 12 luni au văzut pierderi mai mari ale indicelui MSCI World decât cele din ianuarie 2016. Mai mult de jumătate din acestea au fost asociate cu crize majore.

Anunțând o reducere a estimărilor de creștere a economiei mondiale de către FMI cu încă 0,2%, până la 3,4%, economistul-șef al Fondului, Maurice Obstfeld, a declarat că piețele reacționează „foarte puternic” la noile date într-un climat volatil, cu aversiune ridicată față de risc, dar unul în care puține elemente fundamentale s-au schimbat.

Predecesorul său Olivier Blanchard este de acord cu acesta, dar avertizează să nu se ignore amploarea crizei de pe piețe.

„Cât de mult ar trebui să ne facem griji? Aici economia nu mai are un răspuns”, a afirmat Blanchard.

Banca americană Morgan Stanley a anunțat recent că vede 20% șanse ca lumea să se confrunte cu o recesiune în 2016.

Dar de ce toată această panică la început de an? Majoritatea economiștilor dau vina pe un mix de evenimente mai degrabă decât pe un șoc brusc.

Toată lumea vede clar o spirală formându-se, dar puțini pot întrevedea cum se va termina totul. De-acum faimoasa notă „vindeți (aproape) tot” emisă de banca britanică RBS săptămâna trecută nu a fost o avertizare goală.

„Lumea este în criză”, mai avertiza nota.

Și atunci, unde este cavaleria?   

Sentimentul general este că par să existe la fel de multe șanse ca un amplu acord la nivelul politicii economice, care să crească încrederea, să fie încheiat în acest an ca petrolul să revină la prețuri de 100 dolari pe baril.

Întâmplător, China va prezida reuniunea G20 din acest an. Dar din cauza dilemelor interne, China nu va plasa probabil coordonarea la nivel mondial în capătul listei de priorități.

Banca centrală americană a acordat doar puțină atenția temerilor internaționale când a majorat rata dobânzii, în timp ce Arabia Saudită nu prea ține seama de ceilalți exportatori de petrol în războiul prețurilor pe care-l poartă.

Germania, cea mai mare economie europeană, se află de mulți ani în conflict cu cea mai mare parte a celorlalte țări membre ale zonei euro și cu partenerii din G7 cu privire la politica fiscală și austeritate.

 

Tags:
MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide