Doi frați ai fetiței a cărei înhumare a fost refuzată în Franța au murit în România

Publicat: 04 01. 2015, 13:59

Potrivit lui Hélène Brelaud, din cadrul asociației ASEFRR, familia fetiței trăiește în Franța „de cel puțin opt ani”. Părinții, care sunt „foarte afectați”, au amândoi „în jur de 35 de ani”. Ei au doi băieți, unul în vârstă de cinci ani și celălalt de nouă ani, școlarizați la Champlan. Potrivit ei, alți doi băieți au murit la vârste fragede în România: unul decedat din cauza „septicemiei”, iar celălalt din cauza morții subite a sugarului. „Această fetiță era o binecuvântare pentru ei. Era foarte așteptată”, afirmă ea.

Potrivit lui Brelaud, circa 30 de familii, respectiv aproximativ 80 de persoane, ocupă terenul din Champlan pe care locuiește această familie fără apă, electricitate sau servicii de salubrizare. Ele își au domiciliul oficial la Secours Catholique des Ulis, adaugă ea, deoarece „primarii refuză domicilierea” familiilor de romi în comunele lor.

Avocatul poporului Jacques Toubon, care are și prerogative în materie de drepturile copilului și combaterea discriminării, s-a declarat „bulversat”, duminică. „Pe plan umanitar, sunt bulversat, stupefiat de această veste”, a declarat el pentru France Inter. „În același timp, ca avocat al poporului, într-o situație ca aceasta, trebuie să am toate informațiile pentru a judeca”, a declarat el. Avocatul poporului „va aplica în această problemă metoda sa dintotdeauna – obținerea de informații și puncte de vedere ale tuturor – și poate va acționa”, a spus el, subliniind că problema „discriminării în fața morții” a fost deja luată în considerare de instituția pe care o conduce în trecut.

„Este clar că există în acest caz probleme de drepturi”, a insistat el, sugerând că ar putea să se sesizeze. Avocatul poporului dispune de mai multe mijloace de acțiune, între care punerea în aplicare a unor „soluții coercitive” pentru „a recomanda administrației să adopte sancțiuni împotriva unei persoane fizice sau morale, publice sau private, supuse autorizației sau acordului administrativ, care ar fi la originea unei discriminări”, precizează site-ul său de Internet.

Bebelușul, o fetiță pe nume Maria Francesca născută la 14 octombrie, a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de „moarte subită la sugar”. Ea a fost numită Maria după numele bunicii sale și Francesca de la Franța, unde s-a născut.

Fetița a fost dusă succesiv în noaptea respectivă la două spitale din regiune, dintre care o instituție din Corbeil-Essonnes, unde a fost constatat decesul la 26 decembrie, a adăugat o sursă apropiată dosarului.

La solicitarea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalității Champlan autorizația de a înhuma bebelușul în cimitirul comunei.

Dar primarul, Christian Leclerc, a refuzat fără „nicio explicație”, a asigurat Julien Guenzi, administratorul acestei firme. „El nu este obligat să se justifice, dar răspunsurile ca acesta sunt foarte rare”, a adăugat el.

Fetița va fi în cele din urmă înhumată luni, într-o altă comună din apropiere, la Wissous.