Dolarul se prăbușește pe piețele internaționale. Alte state – obligate să-și devalorizeze valutele

Dolarul se prăbușește pe piețele internaționale. Alte state - obligate să-și devalorizeze valutele
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 15:23

„Războiul valutar” despre care economiștii avertizează de câtevaluni pare să fie în plină desfășurare, căci dolarul SUA își pierdedin valoare în raport cu toate valutele rivale. Cu un dolar slab,exportatorii din America devin mai competitivi decât concurențiilor din restul lumii, astfel că guvernele încearcă din răsputeri săîmpiedice aprecierea monedelor lor.
Pe piețele internaționale, dolarul american a coborât, vineri, laminimul ultimelor trei luni față de euro (o devalorizare de 10%) șila minimul ultimelor opt luni față de lira sterlină. Cu o ziînainte, moneda americană căzuse la cel mai mic nivel în raport cuyenul japonez din ultimii 15 ani.

Temeri față de „tiparnița de bani” a FederalReserve

Toate aceste devalorizări nu sunt justificate, deocamdată, decâtde „anticipările” de pe burse că banca centrală a SUA (FederalReserve – Fed) va da drumul la „tiparnița de bani”, în noiembriesau mai devreme, chiar în cursul ultimelor două săptămâni dinoctombrie.
În ultimele luni, a devenit evident că planul de stimulare aeconomiei SUA, în valoare de 787 miliarde USD – aprobat la scurtăvreme după ce Barack Obama și-a început mandatul, în primăvara lui2009 – nu a funcționat. Astfel, autorităților americane nu le-a mairămas decât să apeleze la „pomparea de bani”.
Încă din vară, guvernatorul Fed, Ben Bernanke a lăsat să seînțeleagă că are acordul Casei Albe pentru a încerca repunerea înfuncțiune a economiei SUA prin mai mulți dolari scoși pe piață.Amenințată cu deflația, America are nevoie de „repornirea”inflației și încurajarea consumului.
Cu un dolar și mai slab decât în prezent, importurile vor fidescurajate, în timp ce americanii vor fi încurajați să consume maimult din producția internă. Cât timp devalorizarea monedei va fiînsoțită de păstrarea dobânzilor mici (dobânda Fed fiind de 0.25%),consumul și creditarea vor putea fi relansate, este de părereBernanke și toată lumea va avea de câștigat.
Companiile lor avea venituri mai mari, vor putea face angajări,americanii vor avea mai mulți bani de cheltuit, ba chiar s-ar puteaîncumeta să ia alte credite și nici băncile nu se vor teme să leacorde debitorilor solvabili.
Din perspectivă americană, lucrurile sunt foarte simple. „Dolarulmai slab va aduce mai multă creștere și mai multă inflație StatelorUnite, într-o perioadă în care țara se confruntă cu creșterescăzută și inflație mică”, consideră Paul Dales, economist la firmade consultanță Capital Economics.

China: „Nu scoateți yuanul țap ispășitor!”

Din perspectiva rivalilor economci ai Americii, este nevoie demăsuri care să pună stavilă aprecierii exagerate a monedelor lornaționale, văzute ca mijloace „defensive” de respectivele state,dar criticate de SUA. În acest sens, Beijingul este primul „acuzat”de către Washington.
Americanii acuză partea chineză de „manipularea” monedei naționale,pentru a o ține la o valoare cu 25% mai mică decât cea reală, adusăde puterea economică a unei țări care, vara aceasta, a detronatJaponia de pe locul doi între primele economii ale lumii.
„Nu scoateți yuanul țap ispășitor pentru problemele interne aleSUA”, a replicat Yao Jian, purtătorul de cuvânt al MinisteruluiComerțului de la Beijing. „Este total incorectă acuzarea yuanuluide dezechilibrul comercial chino-american”, a declarat Yao.

Tags:
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Dispare certificatul verde?! Anunțul zilei în România: E doar o hârtie
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...