Donald Trump, ce lovitură pentru Netanyahu, după ce a anunțat că mută Ambasada SUA la Ierusalim

Publicat: 07 05. 2018, 22:08
Actualizat: 25 03. 2019, 23:58

Donald Trump a generat controverse ample prin decizia de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului și prin mutarea sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Recent, Donald Trump a afirmat că „poate” va merge la inaugurarea noului sediu al ambasadei SUA, pe 14 mai.

Însă Casa Albă a anunțat luni că nici președintele Donald Trump, nici vicepreședintele Mike Pence nu vor fi prezenți la eveniment. Delegația SUA va fi condusă de John Sullivan, secretar de Stat adjunct, relatează postul CBN News și cotidianul Times of Israel. Din delegație vor face parte ambasadorul David Friedman, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, consilierii prezidențiali Jared Kushner și Ivanka Trump și emisarul special pentru negocieri internaționale Jason Greenblatt.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului și, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană și Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, președintele SUA a încercat să își nuanțeze poziția privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărțirii orașului și explicând că israelienii și palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraș. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima națiune care își mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.