Două romane celebre interzise în școlile din Virginia. Limbajul rasist este imposibil de ignorat

Publicat: 06 12. 2016, 16:03

Aceste romane aparținând clasicilor Harper Lee, respectiv Mark Twain au fost scoase din programele școlilor din comitatul Accomack, din statul Virginia, după ce mama unui adolescent a depus o plângere în care a condamnat folosirea cuvântului „nigger” („negru”) frecvent în ambele titluri. 

Femeia a reclamat faptul că băiatul ei pur și simplu nu putea trece peste limbajul rasist și s-a adresat Consiliului școlilor publice din comitatul Accomack, susținând că în ambele romane se folosesc atât de multe cuvinte cu caracter defensiv peste care este foarte greu să treci. Aceasta a amintit și despre situația actuală în care se află Statele Unite, o națiune extrem de divizată în prezent. 

Este nevoie de discuții suplimentare în ceea ce privește viitorul acestor două romane, astfel că nu se vorbește încă despre o interzicere permanentă. Totuși, acestea au fost temporar scoase din programa școlilor din comitat. Mișcarea a fost catalogată de membri ai Coaliției Împotriva Cenzurii drept incredibilă, admițând că evitarea discuțiilor purtate în școli despre concepte precum rasismul nu face un bine elevilor, ci din contră, este chiar un deserviciu adus acestora. 

Reprezentanții acestei autorități au trimis chiar și o scrisoare către Consiliul școlilor publice din comitatul Accomack în care explică faptul că fiecare dintre aceste două romane asigură copiilor o minimă informare în ceea ce privește istoria rasială de pe teritoriul Americii și că toate pasajele care pot fi agasante pentru unii elevi ar trebui să fie explicate și făcute ușor de înțeles de către profesori. 

Romanele lui Harper Lee și Mark Twain se află pe lista celor mai contestate lucrări literare pentru copii și adolescenți din Statele Unite, potrivit datelor deținute de Asociația Librăriilor Americane. Pe listă se află și „Jurnalul Annei Frank” sau „Romeo și Julieta”.

Între cele mai frecvente motive pe care părinții le aduc în discuție atunci când contestă dreptul unui titlu sau al altuia de a apărea în programa școlară sunt cele religioase sau cele bazate pe considerente sexuale, motiv pentru care chiar și Biblia a primit reclamații.