După Schengen, Olanda găsește un nou motiv să lovească România: ce PENALITĂȚI vor să impună țării noastre

Publicat: 08 12. 2015, 11:05

Rutte a declarat luni, într-o dezbatere în Parlament, că este „deranjat”, de o vreme, de „țări care nu contribuie la soluționarea problemei” și că intenționează să schimbe acest lucru.

Potrivit ziarului, premierul adoptă astfel o propunere a parlamentarilor Bas van ‘t Wout din cadrul Partidului Poporului pentru Libertate și Democrație (VVD, conservator liberal, la putere) și Marit Maij din cadrul Partidului Muncii (PvdA, social-democrat, la putere) cu privire la sancționarea statelor membre care se opun redistribuirii.

Coaliția de guvernare vrea ca statele membre UE care se opun acestei redistribuiri a azilanților să primească mai puține fonduri pentru infrastructură și dezvoltare.

Însă Rutte a recunoscut că amenințarea sa nu poate deveni realitate pe termen scurt, având în vedere că bugetul UE până în 2020 a fost, în mare măsură, deja stabilit.

Modificări importante în structura fondurilor alocate infrastructurii sunt posibile numai dacă sunt de acord toate statele membre, ceea ce este puțin probabil.

Dar premierul olandez a amenințat că va analiza orice posibile tăieri de fonduri.

În măsura în care Olanda urmează să dețină președinția Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, aceste măsuri ar putea să fie impuse mai ușor, comentează site-ul.

Miniștrii europeni de Interne au adoptat cu o majoritate calificată redistribuirea în toate statele membre UE a unui număr total de 120.000 de solicitanți de azil provenind din Grecia și Italia.

Ungaria, Slovacia, Cehia și România au votat împotriva acestui plan de redistribuire a solicitanților de azil.

Budapesta și Bratislava au anunțat că refuză cote obligatorii de redistribuire.