Emigrare la ofertă în Spania: case gratis și bonă de la primărie

Emigrare la ofertă în Spania: case gratis și bonă de la primărie
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 07/09/2012, 18:48

În timp în multe colțuri din Europa bântuie spaima de imigranți,autoritățile dintr-un sat din estul Spaniei au o „ofertă deemigrare” foarte tentantă pentru cei care vor să se stabileascăacolo: case și terenuri gratis și reduceri de taxe.

Oferta include și un baby-sitter pentru copii, „bonus” dinpartea comunității locale, fără nicio cheltuială pentru familiarespectivă.

La aceste mijloace neobișnuite de atragere de noi locuitoriapelează satul „pe moarte” Castelnou din estul Spaniei, relateazăThe Guardian. În localitatea din provincia Teruel (regiuneaAragon), școala s-a închis acum zece ani, biserica – în ianuarie2010, în timp ce terenurile zac necultivate de câțiva ani.

„Probabil că vom muri cu toții aici”, remarcă Victor Lopez, unlocalnic de 76 de ani. El și majoritatea celor cu care seîntâlnește, zilnic, în piața publică, trăiește din pensie șideplânge degradarea localității. „Copiii mei au emigrat cu toții șimai sunt doar o mână de tineri acum. Generația mea cultiva totul,de la bumbac la porumb, dar acum nimeni nu mai vrea să lucrezepământul”, spune Lopez.

Satul care „importă copii”

În urmă cu mai puțin de o jumătate de veac, satul Castelnou aveao populație de circa șase ori mai mare decât cei 109 locuitori deacum. În ziua de azi, media de vârstă este de 53 de ani, o treimedin populație are peste 65 de ani și satul se „comprimă” pe zi cetrece.

Toate zilele sunt la fel, dar primarul José Miguel Esteruelas aales un slogan cât mai „dinamic” pentru localitatea sa: „satul undese întâmplă lucruri”. Față de zeci de alte sate pustii din Aragon,promisiunea că în Castelnou „se întâmplă ceva” este menită săatragă atenția.

Dar primarul nu vrea să facă doar atât, ci să folosească tehnicide marketing, pentru a determina un „import de copii”, care arputea schimba soarta satului. Esteruelas vrea să transformelocalitatea sa într-o atracție pentru copii, scop în care a dispusamenajarea unui loc de joacă (cu mici castele în care cei mici sepot cățăra). Într-o singură zi, primăria a dat o masă gratis(paella – orez cu legume și carne sau fructe de mare) pentru 500 deoaspeți.

Toți erau familii cu copii, care ar fi putut alege să rămânăacolo.

Pământ gratis, pe care nimeni nu-l dorește

În Castelnou, dar și în alte localități, casele și terenurilevor fi oferite gratis celor care aleg să se stabilească acolo, darceea ce se așteaptă de la imigranți este să muncească pământul.Însă, chiar și într-o țară unde șomajul trece de 20%, doritoriisunt rari. Oricât de fascinante pentru copii, obiectele din miculparc de distracții sunt de neatins în zilele când sunt 38 de gradeCelsius (toată vara), pe când iarna locuitorii din Teruel îndurăgeruri aspre. Condițiile de viață nu par destul de bune, pentru camunca în agricultură să fie mai atractivă decât ajutorul deșomaj.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...