Euro are una din cinci șanse de supraviețuire și numai prin scăderea nivelului de trai

Redactor:
Bogdan Munteanu
Euro are una din cinci șanse de supraviețuire și numai prin scăderea nivelului de trai
Euro are una din cinci șanse de supraviețuire, iar menținerea sa în viață se va face numai cu mari sacrificii.

Euro are una din cinci șanse de supraviețuire, iar menținerea saîn viață se va face numai cu mari sacrificii. Locuitorii dinstatele euro cu economii mai puțin competitive, așa-numitele”verigi slabe ale Eurozonei”, vor avea cel mai mult de suferitpentru a asigura existența monedei unice, avertizează Centrulpentru Economie și Cercetare în Afaceri (CERB) din Regatul Unit(UK).

Cu o rețea de peste 750 de economiști din 237 de instituțiisituate în 28 de state europene, CERB nu este vreo organizație”eurosceptică”, ci una dintre cele mai prestigioase fundațiieconomice din lume. Justețea analizelor sale poate fi cu greu pusăla îndoială, deși previziunile sale sumbre despre viitorul eurodiferă de viziunea optimistă a liderilor statelor UE. „Menținereaîn viață a euro va necesita reduceri ale nivelului de trai maidrastice decât cele prin care a trecut UK în cel de-al DoileaRăzboi Mondial”, în cazul celor mai slabe economii ale Eurozonei,consideră președintele CERB, Douglas McWilliams, într-un studiucitat de The Daily Telegraph.

„Nu există în istoria modernă o cădere a standardelor de viațăpe timp de pace la o scală necesară menținerii euro în formaactuală”, crede McWilliams. „De aceea, cred că în cel mai bun cazexistă o șansă din cinci ca euro să mai supraviețuiască așa cumeste acum”, a adăugat el.

Deși toate guvernele lor au anunțat planuri de reducere acheltuielilor, „verigile slabe ale Eurozonei” – așa-numitele”PIIGS”: Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia și Spania – trebuie săîși asume sacrificii și mai mari pentru plata uriașelor datorii îneuro, estimează CERB. Creditorii nu ar putea fi plătiți decât dacăcheltuielile de consum scad cu circa 15% în toate cele cincistate.

Or, aceasta ar presupune o reducere mai însemnată decât cea pecare au îndurat-o britanicii de-a lungul celui de-al Doilea RăzboiMondial, când primeau alimente de bază și obiecte de igienăpersonală pe cartelă, iar alte bunuri se găseau doar pe piațaneagră. La începutul anilor `40, cheltuielile de consum ale UK,aflată în război cu Germania nazistă, scăzuseră doar cu 14%.

Riscuri mai mari de recădere în recesiune

Cu excepții precum România, statele UE au ieșit din recesiune,astfel că este așteptată o creștere economică de 1,3-1,4% din PIBpentru 2010-2011, respectiv de 2% în 2012. Acestea suntpreviziunile optimiste ale Comisiei Europene (CE), cărora li seopun altele mai îngrijorătoare.

Firma de consultanță Ernst & Young (E&Y) se teme căexistă o șansă de 10% pentru ca Eurozona să reintre în recesiune laanul, pe fondul crizelor bugetare din „verigile slabe”. Grecia șiIrlanda au avut deja nevoie de împrumuturi de 110, respectiv 85miliarde euro și perspectiva ca Portugalia și Spania să se găseascăîn aceeași situație în 2011 aduce „un mare risc de declin”economic.

În această tristă eventualitate, E&Y prevede că economiacelor 16 state euro – 17, de la 1 ianuarie 2011, după aderareaEstoniei – se va contracta cu 2% în 2011 și încă 3% în 2012. În2014, PIB-ul UE ar putea fi cu 3,5% mai mic decât în momentul deîncepere a recesiunii (2008). Iar dacă sunt numai una din zeceșanse de recădere în recesiune, dacă această condiție s-arîndeplini, atunci cresc cu 25% șansele ca „periferia Eurozonei” săaibă de suferit. O nouă criză a Eurozonei „va însemna o creștereeconomică mai mică în UK”, unde cererea internă este slabă, iarcompaniile fac eforturi să o compenseze prin exporturi.

Dacă recesiunea statelor euro va influența creșterea în UK (alecărei exporturi sunt puțin sub 50% către state euro), situația arfi chiar dramatică în cazul României, ale cărei exporturi seîndreaptă în proporție de peste două treimi către state UE.

BCE și Germania întârzie „medicamentele”

Între „medicamentele” care ar putea duce la însănătoșirea euro aufost indicate mai multe soluții în ultimele săptămâni, care s-aulovit de refuzul Băncii Centrale Europene (BCE) sau al Germaniei -statul euro cu cea mai mare economie. Mai întâi, o soluție precumpornirea tiparniței de bani, adoptată în SUA, este respinsă de BCE.Euro nu va fi devalorizat în favoarea statelor îndatorate. Nu vorexista nici obligațiuni „paneuropene” și nici o cumpărare masivă decătre BCE a unor obligațiuni emise de Spania și Italia – soluțiicărora li se opune Berlinul. Cancelarul german Angela Merkel șipreședintele francez Nicolas Sarkozy se opun „punerii la un loc atuturor datoriilor Europei”.

Din 2002, germanii au finanțat deja cu 1.000 miliarde euroUniunea Monetară Europeană, iar a le cere să plătească și mai multare puține șanse de reușită, ceea ce nu face ca soluțiaMerkel-Sarkozy să aibă mai mulți sorți de izbândă. Ei militeazăpentru consolidarea guvernanței economice în UE.

Guvernele ar trebui mai atent supravegheate de CE pentru apreveni „derapajele economice”, dar aceasta ar însemna o nouăcedare de suveranitate, care nu s-ar putea obține fără modificareatratatelor UE.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide