Fraudă de 29 de milioane de dolari descoperită în armata americană

Publicat: 05 02. 2014, 10:22
Actualizat: 05 02. 2019, 13:23

Armata americană a dezvăluit o vastă fraudă implicând membri ai Gărzii Naționale, care au încasat prime necuvenite totalizând 29 de milioane de dolari pentru că au ajutat la recrutarea soldaților, a anunțat marți senatoarea Claire McCaskill, într-o audiere în Senat, relatează AFP.

Faptele datează din 2005, când armata SUA reușea cu dificultate să recruteze soldați pentru războaiele din Irak și Afganistan.

Astfel, a fost dezvoltat un program de asistență la recrutare pentru a facilita angajările, care prevedea că fiecare soldat al Gărzii Naționale sau civil ce ajuta la recrutarea unui nou membru încasa o primă cuprinsă între 2.000 și 7.500 de dolari.

Un audit lansat în 2011 a pus însă în evidență plata unor mite recrutorilor pentru a obține numele soldaților care se angajaseră deja, permițând astfel fraudatorilor să încaseze prima, a relatat senatoarea Claire McCaskill într-o audiere în fața unei subcomisii a Senatului privind acest scandal.

„Această anchetă este una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat armata, atât din punct de vedere al amplorii fraudei, cât și în privința numărului participanților”, a afirmat senatoarea.

Un fost membru al Gărzii Naționale a fost condamnat la patru ani și nouă luni închisoare pentru că a încasat necuvenit prime totalizând 244.000 de dolari, a mai afirmat senatoarea Claire McCaskill.

De asemenea, peste 1.200 de recrutori, care nu aveau dreptul la primă întrucât aceasta era munca lor, sunt suspectați, că au beneficiat de mite.

Programul de asistență la recrutare, care ulterior fusese extins la rezerviști și la armata activă, a fost suspendat în 2012, a declarat generalul William Grisoli, director în Statul Major al armatei americane. Suma investită în acest program a totalizat 459 milioane de dolari.

Armata americană s-a declarat „scandalizată” de acest caz.

Ancheta continuă, iar presupușii autorii ai fraudelor vor fi aduși în fața justiției militare, unde vor fi cercetați în baza unor proceduri administrative în funcție de gradul lor de implicare în acest scandal, potrivit lui purtătorului de cuvânt al armatei americane, George Wright.