Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Gravă poluare cu petrol, în Statele Unite

Gravă poluare cu petrol, în Statele Unite
Autoritățile americane se confruntă cu o vastă polare cu petrol în Golful Mexic, în urma scurgerilor de țiței de pe o platformă care s-a scufundat, iar Paza de Coastă nu excludea "unul dintre cele mai mari valuri de petrol din istorie", în cazul în care scurgerile nu sunt colmatate, relatează AFP.

Autoritățile americane se confruntă cu o vastă polare cu petrolîn Golful Mexic, în urma scurgerilor de țiței de pe o platformăcare s-a scufundat, iar Paza de Coastă nu excludea „unul dintrecele mai mari valuri de petrol din istorie”, în cazul în carescurgerile nu sunt colmatate, relatează AFP.

„Voi fi sinceră. Eforturile întreprinse de British Petroleum(BP, grupul britanic petrolier care exploata platforma) privindcolmatarea scurgerilor nu dau rezultate, pentru moment”, a declaratcontra-amiralul Mary Landry, într-o conferință de presă, citate deMediafax.

Comandantul Gărzii de Coastă din New Orleans (Louisiana, sud) arefuzat să compare acest accident cu cel al petrolierului ExxonValdez, care a eșuat în largul coastelor statului Alaska și care adeversat peste 40 de milioane de litri de petrol, pe o distanță de1.300 de kilometri. Dar, a dat ea asigurări, „dacă nu vom securizapuțurile, da, acesta va fi unul dintre cele mai mari valuri depetrol din istoria americană”.

Necesitatea opririi scurgerilor este cu atât mai presantă, cucât o peliculă de petrol, cu o circumferință de 965 de kilometri seafla la aproximativ 30 de kilometri de coastele Louisianei, undeexistă un ecosistem fragil, alcătuit din numeroase păsări de apă.Autoritățile vor fi pregătite, în ultimă instanță, să meargă pânăacolo încât să dea foc peliculei.

Platforma s-a scufundat joi, în apropierea coastelor americane,după o explozie și un incendiu, care s-au produs la 20 aprilie,seara. După o săptămână de la acest accident, 11 persoane erau, încontinuare, date dispărute, iar șansele de găsire a acestora suntaproape nule.

Potrivit BP, în fiecare zi se scurg aproximativ 159.000 de litride țiței. Platforma, numită Deep Water Horizon, aflată înproprietatea societății Transocean, conținea 2,6 milioane de litride petrol și extrăgea aproximativ 1,27 de milioane de litri pezi.

Inchide