Iranul refuză să predea cutia neagră a avionului ucrainean doborât pe 8 ianuarie la Teheran. Care este motivul invocat

Publicat: 19 02. 2020, 18:05
Actualizat: 19 02. 2020, 18:25

Cutia neagră cu înregistrarea parametrilor de zbor ai avionului ucrainean Boeing 737, doborât pe 8 ianuarie la Teheran, este ”grav avariată” şi nu poate fi decodificată deocamdată, a declarat miercuri ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami. Acesta, fiind şi în asentimentul altor oficiali de la Teheran, a exclus posibilitatea ca această cutie neagră să fie predată unei alte ţări.

Ucraina şi Canada au cerut să le fie predate cutiile negre ale avionului (înregistratorul parametrilor de zbor şi cel al discuţiilor din cabina de pilotaj) sau ca acestea să fie trimise în Franţa, dar Teheranul refuză. ”Dacă ar fi să dăm cutia neagră altora să o citească în locul nostru, aceasta este ceva ce categoric nu vom face”, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Potrivit ministrului Amir Hatami, a fost solicitat ajutorul industriei militare iraniene pentru repararea acestei cutii negre, astfel încât să poată fi extrase datele, dar el insistă ca după aceea ea să fie decriptată în Iran.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine statului unde s-a produs un astfel de accident, dar puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât accidental, pe 8 ianuarie 2020, de către apărarea antiaeriană iraniană, la puţin timp după ce Boeing-ul 737-800 cu 176 de persoane la bord a decolat de pe aeroportul din Teheran.

Tragedia a survenit într-un moment de creştere a tensiunilor dintre Tehran şi Washington, atunci când Iranul se aştepta la represalii aeriene din partea SUA, după ce Iranul lansase rachete asupra unei baze din Irak unde se aflau soldaţi americani.

Atacul iranian venise tot ca represalii, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimaini, cu o dronă americană, lângă aeroportul din Bagdad, în Irak.

FOTO: ProfiMedia Images