• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Soleimani nu a fost ucis (doar) cu terifiantele „bombe ninja”, dotate cu lame și fără explozibil. Iată ce a lansat, cel mai probabil, drona | FOTO, VIDEO

Generalul-maior iranian Qasem Soleimani a fost ucis, cu certitudine, de o dronă americană MQ-9 Reaper, dar nu se știe exact ce arme a lansat aeronava fără pilot. Cel mai probabil a fost vorba de rachete AGM-114 Hellfire standard, dar nu este exclus să fi fost trase și terifiantele „bombe ninja", derivate din acestea.

Principalele arme pe care le folosește drona MQ-9 Reaper, specializată în localizarea șe neutralizarea de ținte terestre, sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea sunt foarte precise și purtătoare de explozibil.

Există și o versiune nouă, secretă, a rachetei, numită AGM-114R9X. Aceasta mai este numită și „bomba ninja” sau „spaima teroriștilor”. Diferența față de modelul Hellfire standard este că R9X nu conține explozibil, ci lovește ținta cu mai multe lame, asemănătoare cu niște săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariției unor victime colaterale în urma atacurilor.

Canalul de televiziune Al Arabia a transmis că drona care l-a ucis pe Soleimani a folosit (doar) rachete R9X, ceea ce este puțin probabil. Potrivit unor surse ale presei americane, aeronava a lansat patru rachete împotriva convoiului. Deoarece există filmări cu momentul în care cele două vehicule sunt lovite, pe care se văd exploziile, este clar că nu au fost folosite exclusiv „bombe ninja”, fără explozibil, ci doar rachete Hellfire standard sau o combinație de între cele două.

Iată momentul când mașina este lovită:

Mai jos vedeți diferența dintre cele două arme.

În primele imagini este o mașină lovită de o „bombă ninja”, iar în celelalte două vehiculul în care se afla generalul iranian.

Vehicul lovit de „bomba ninja”:

Vehiculul în care se afla Soleimani (noaptea și ziua):

În primul caz mașina nu a luat foc, deși nu este exclus ca un vehicul lovit cu racheta R9X să fie cuprins de flăcări. Totuși, mașina în care a murit Soleimani este contorsionată, dovadă clară că a fost lovită cu explozibil. 

Alte arme pe care drona le poate transporta sunt GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions. Acestea nu au fost utilizate, însă, sigur. Prima este o armă anti-buncăr, iar a doua un kit de bombe destul de imprecis pentru o astfel de misiune chirurgicală. 

Inchide