LUMEA, ÎN PRAGUL RĂZBOIULUI. Reuters: Iranul anunță că a doborât un avion de recunoaștere american

Redactor:
Gândul
LUMEA, ÎN PRAGUL RĂZBOIULUI. Reuters: Iranul anunță că a doborât un avion de recunoaștere american
Reuters transmite o informație difuzată de televiziunea de stat din Iran

O dronă americană de recunoaștere a fost doborâtă în estul Iranului, a anunțat duminică televiziunea de stat din Iran, citând o sursă din armată iraniană, transmite Reuters.

„Armata iraniană a doborât o dronă americană intrusă de tip RQ-170 în Iranul de est”, a anunțat televiziunea de stat Al Alam, citând o sursă anonimă din armată.

Al Alam nu a precizat unde a fost doborât avionul, dar a afirmat că acesta a fost „puțin avariat” și că operațiunea s-a desfășurat „în urmă cu câteva ore”.

„Unitățile de război electronice și aeriene au reușit să doboare un avion american fără pilot de tip RQ-170 care a încălcat zonele frontaliere din estul țării și era puțin avariat”, a precizat agenția Fars, citând un oficial american sub acoperirea anonimatului.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaștere foarte recent, a cărui existență, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de US Air Force.

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate în Afganistan, în special pentru a obține informații despre Iran și Pakistan.

Panetta: obiectivele sunt în subteran

Șeful Pentagonului, Leon Panetta, a atras atenția sâmbătă că un atac asupra țintelor nucleare iraniene are toate șansele să eșueze, din cauză că multe sunt construite în buncăre subterane. Nu există garanții că eventuale atacuri aeriene împotriva Iranului vizând programul său nuclear își vor atinge țintele, a subliniat Panetta, explicând că anumite obiective sunt „dificil de atins”, informează AFP. Încă un argument al șefului Pentagonului împotriva unei soluții armate este acela că demersul nu va reuși decât să solidarizeze forțele politice din Iran, riscând să anuleze opoziția, încă firavă.

Zilele trecute, generalul chinez Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Națională de Apărare, spunea: „China nu va ezita să apere Iranul, cu riscul unui al treilea război mondial”. Declarația Ministerului Afacerilor Externe chinez că „intensificarea prezenței militare americane în regiunea Oceanului Pacific reprezintă o revenire la strategia războiului rece”, coroborată cu observațiile analiștilor militari ruși, conform cărora între cele două mari forțe militare, Statele Unite și China, s-a instalat o „rivalitate strategică” sunt de natură să iște noi îngrijorări.

Ambasadoru Rusiei la ONU, Vitali Churkin, care este și președintele în exercițiu al Consiliului de Securitate în luna decembrie, a condamnat „amenințările” care, în opinia sa, au fost formulate împotriva Iranului și Siriei de către Occident. Europa și Statele Unite au înăsprit sancțiunile împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, după ce Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au adoptat o rezoluție împotriva Teheranului, suspectat că intenționează să creeze arma atomică.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că „Poziția noastră nu s-a schimbat în trei puncte: un Iran nuclear este inacceptabil, suntem determinați să oprim acest lucru și toate opțiunile rămân pe masă”. De subliniat e că Israelul are la îndemână soluția mai pașnică a unui război cibernetic, cum s-a întâmplat atunci când a virusat computerele Iranului cu celebrul Stuxnet.

UPDATE: CNN: În iulie, armata iraniană a declarat că a doborât o „dronă spion” a Statelor Unite care zbura în apropierea fabricii nucleare Fordo din provincia Qom. Câteva zile mai târziu, Iranul și-a retras afirmația, susținând că incidentul fusese, de fapt, un exercițiu de antrenament.

Vom reveni cu amănunte. (Adrian Marica)

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Cea mai scumpă mașină din lume. De ce a fost vândută cu 16,7 milioane euro
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Andreea Raicu, adevăratul motiv pentru care a renunțat la televiziune! ”Aveam viața la care visa...
Inchide