Mai mulți DIPLOMAȚI cer ca lucrătorii nord-coreeni din străinătate să fie trimiși acasă. Care este motivul

Publicat: 07 04. 2023, 11:36
Sursa foto: Profimedia

Trei diplomați de rang înalt fac apel la comunitatea internațională să repatrieze lucrătorii nord-coreeni care lucrează în străinătate.

Trimișii diplomatici pentru afaceri nucleare ai Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, Kim Gunn, Takehiro Funakoshi, respectiv Sung Kim, cer acest lucru pentru a evita ca acești lucrători să trimită bani în țara de origine, sume pe care regimul de la Phenian le folosește pentru finanțarea programului nuclear nord-coreean.

Cei trei au transmis un comunicat prin care condamnă lansările repetate de rachete balistice ale regimului, precum şi „retorica destabilizatoare şi escaladată a acestuia legată de utilizarea armelor nucleare”, potrivit Agerpres.

Oficialii au avut o reuniune la Seul la doar zece zile după ce liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a inspectat focoasele nucleare tactice ale Coreei de Nord, ceea ce a alertat țările vecine, precum Coreea de Sud și Japonia, care se tem că Phenianul ar putea utiliza aceste arme împotriva lor.

Coreea de Nord se folosește de banii expaților pentru a-și finanța programul nuclear

În comunicat, cei trei diplomaţi au subliniat „că, în conformitate cu rezoluţia 2397 din 2017 a Consiliului de Securitate al ONU, statele membre trebuie să repatrieze toţi lucrătorii din Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreei de Nord, n. red.) care generează venituri în jurisdicţiile lor”.

Comunicatul arată că regimul comunist din Coreea de Nord încalcă drepturile omului prin deturnarea veniturilor obținute de lucrătorii nord-coreeni din străinătate pentru finanțarea programului nuclear.

„Suntem, de asemenea, profund îngrijoraţi de modul în care RPDC finanţează aceste programe de înarmare, prin furt şi spălare de bani, precum şi prin colectarea de informaţii prin activităţi cibernetice maliţioase”, adaugă documentul.

Numai în 2022 se estimează că Phenianul a reuşit să fure criptomonede în valoare de 1,7 miliarde de dolari prin intermediul armatei sale de hackeri, mai notează sursa citată.